Przyssawki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
W przypadku kiedy masz duża blachę (np. gr. 0,2) to ciężko ja zamocować do stołu teowego, i lubi się wypatrzyć, a przy montażu na vacumstole jest na całym, polu przyssana. Problem się dodatkowo komplikuje kiedy cza zrobić ramkę dookoła (np. 2mm od krawędzi), jak przedmówca słusznie zauważył są sytuacje kiedy jest to dobry i szybki sposób.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 14
Praktyk stolarz na co dzień korzystający z próżni w pracy.
Odkąd zacząłem stosować uchwyty próżniowe do mocowania materiału podczas obróbki nie zamienił bym tego sposobu na żadne ściski i inne drogie bajery które przeszkadzają podczas pracy.
Stosuje pompę o wydajności 8m3 na godzinę dającej podciśnienie –900 mbar co daje na kwadracie 10 x 10 cm siłę nacisku 90kg . Czterema przyssawkami o takiej powierzchni można powiesić na gładkiej ścianie całą płytę meblową 18mm .
Zapewniam że jest to wystarczająca siła żeby materiał się nie ruszał w czasie obróbki..
Stosuje do sklejki , MDF , płyty wiórowej surowej i laminowanej ,drewna (struganego)
Idealne do kopiowania od szablonu za pomocą ręcznej frezarki
Pozdrawiam malkontentów i myślicieli którzy myślą że coś wymyślili
Stosuje pompę o wydajności 8m3 na godzinę dającej podciśnienie –900 mbar co daje na kwadracie 10 x 10 cm siłę nacisku 90kg . Czterema przyssawkami o takiej powierzchni można powiesić na gładkiej ścianie całą płytę meblową 18mm .
Zapewniam że jest to wystarczająca siła żeby materiał się nie ruszał w czasie obróbki..
Stosuje do sklejki , MDF , płyty wiórowej surowej i laminowanej ,drewna (struganego)
Idealne do kopiowania od szablonu za pomocą ręcznej frezarki
Pozdrawiam malkontentów i myślicieli którzy myślą że coś wymyślili

- Załączniki
-
- przyssawka.jpg (30.58 KiB) Przejrzano 4282 razy
-
- Posty w temacie: 14
Może ktoś wie gdzie w Polsce można kupić coś takiego.
[ Dodano: 2006-06-16, 00:57 ]
Coś podobnego jak na allegro , tylko ja wykonuje sobie przyssawki do konkretnego zadania.
Jako pompa może byś sprężarka od lodówki , też da radę.
[ Dodano: 2006-06-16, 00:57 ]
Poszperaj po necie pełno tam tego. Moje wynalazki na razie nie są na pokaz.Piotrjub pisze:Jak mozesz zrob zdjecie swojej przysawki i pompy.
Coś podobnego jak na allegro , tylko ja wykonuje sobie przyssawki do konkretnego zadania.
Jako pompa może byś sprężarka od lodówki , też da radę.
- Załączniki
-
- zaworek ball-valve.jpg (3.2 KiB) Przejrzano 5758 razy
-
- Posty w temacie: 3
przyklad pompy podcisnieniowej w przekroju (rurki venturiego) na sprezone powietrze. ta pompa jest akurat trzystopniowa ale najczesciej wystepuja jednostopniowe
na stronie rowniez szkice owego przekrowju, oczywiscie bez wymiarow
http://www.vac-cube.com/pages/pg3.html
na stronie rowniez szkice owego przekrowju, oczywiscie bez wymiarow

http://www.vac-cube.com/pages/pg3.html
- Załączniki
-
- pg3.jpg (22.56 KiB) Przejrzano 3526 razy
Ostatnio zmieniony 17 cze 2006, 00:13 przez ERNEST KUCZEK, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM
-
- Posty w temacie: 4
O ile dobrze zrozumiałem to dla inżektora na zdjęciu uzyskiwane podciśnienie wynosi 27 mm Hg tj ok 350mm H2O czyli ok 30 razy mniej niż stosuje lenherd.Faktycznie samodzielne wykonanie przyssawek do konkretnych zastosowań jest raczej proste pod warunkiem posiadania odpowiedniego żródła podciśnienia.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.