Stół do nutoola
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 49
Jak rozumiem wanna na wióry i na zbieranie chłodziwa jest z betonu? A jak gruba, czy pod wpływem drgań się nie pokruszy (odejdzie od stali)?
A, i jeszcze jedno. Dobrze by było dać pod nogi łoża zaimpregnowane drewniane klocki (np dębowe). Tak się stawia również duże tokarki. Nie na betonie a na klockach lub amortyzatorach. Dobrze tłumią drgania i wióry z wanny łatwiej wybierać bo łoże i suport wyżej.
A, i jeszcze jedno. Dobrze by było dać pod nogi łoża zaimpregnowane drewniane klocki (np dębowe). Tak się stawia również duże tokarki. Nie na betonie a na klockach lub amortyzatorach. Dobrze tłumią drgania i wióry z wanny łatwiej wybierać bo łoże i suport wyżej.
pozdrawiam,
Roman
Roman
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam serdecznie wszystkich, kolego ALZ możesz coś więcej powiedzieć na temat jakich komponentów użyć do takiego betonu? Będę niedługo robił stół pod frezarkę ZAY 7032FG ponieważ aktualny woła o pomstę do nieba i przy frezowaniu stali wpada w drgania, klocki dębowe już mam zamówione więc maszynka powinna pracować o tej operacji dobrze. POzrawiam 

-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tutaj masz wszelkie informacje http://www.fiberbet.eu/fiberbet.html
a sam fiberbet nawet na allegro można kupić. Mozna też używać włókien polipropylenowych itp, ale fiberbet jest chyba na dzień dzisiejszy najbardziej uniwersalny.
a sam fiberbet nawet na allegro można kupić. Mozna też używać włókien polipropylenowych itp, ale fiberbet jest chyba na dzień dzisiejszy najbardziej uniwersalny.
-
- Posty w temacie: 3
Ja póki co pracuje nad swoim stołem
Do tej pory powstał stelaż z Profilu 50x50x2 oraz górna część trochę węższa 30x30x2 na której będą stały szafki. NA wierzchu będzie blat kuchenny a na nim tokarka dokręcona śrubami przez blat oraz między szczeliną w profilach tam gdzie są po dwa. Od spodu podłożona podkładka z płaskownika 10x5. Plan jest taki aby po prawej stronie pod stołem stała jakaś szafka warsztatowa z szufladami przewidziałem na to miejsce. Wannę do chłodziwa chcę zrobić z półki stalowej od regału 40x100cm dostępna w castoramie za ok 40PLN po odwróceniu tworzy fajną wanienkę z wysokością ścianki ok 3cm
W przyszłości jak nauczę się toczyć pewnie zrobię sobie chłodzenie więc myślę już teraz
Pod stelażem który będzie stał na górze będzie wisiała lampa z dwoma jarzeniówkami. Jak myślicie czy takie oświetlenie wystarczy aby wszystko dokładnie widzieć ? Stół jest większy gdyż planuje w przyszłości postawić na nim jeszcze jakąś wiertarkę stołową ze stołem krzyżowym. Całość będzie stała na regulowanych nóżkach zrobionych ze śruby 16 oraz kawałków płaskownika 10X10x5 teraz od spodu w nóżkach przyspawane są grube podkładki 16 i została dziura na pręt. Szukam jakiejś gumy którą mógłbym podłożyć pod nogi do tłumienia drgań ale za cholerę nie mam pomysłu skąd taką wykombinować. Mam sporo filcu gr około 1cm i może z niego zrobił bym podkładki jak to widzicie ??
Tak to się teraz prezentuje

Tak to się teraz prezentuje

-
jeżeli będzie to jedyne oświetlenie (jarzeniowe) lub samo LED-owe to będziesz miał efekt stroboskopowy,Blady pisze:Pod stelażem który będzie stał na górze będzie wisiała lampa z dwoma jarzeniówkami. Jak myślicie czy takie oświetlenie wystarczy aby wszystko dokładnie widzieć ?
[youtube][/youtube]
a przy pewnych obrotach (3000/min dla sieci 50Hz) może się wydawać, że uchwyt stoi, grożąc wetknięciem palców gdzie nie trzeba.
Dlatego lepiej albo zastosuj oświetlenie miejscowe pola roboczego żarowe (zwykłe lub halogenowe), np z tanich metalowych lampek na żarówki z gwintem E14 typu "gęsia szyja" (zresztą miejscowe oświetlenie jest bardzo, bardzo przydatne)

albo świetlenie ogólne mieszane.
Pomyśl też o półkach (albo nawet szufladach) pod maszyną, a szkoda by było nie wykorzystać miejsca, sporo tam można upchnąć podręcznych rzeczy, chłodzenie itd.. (zresztą zawsze potem okazuje się go za mało). Poza tym cięższy przez to stół jest bardziej stabilną podstawą maszyny.

no i nie stawiaj maszyny bezpośrednio na wannie, bo łoża mają małe prześwity, i potem ciężko sprzątać. Ja podłożyłem zaimpregnowane przed chłodziwem klocki dębowe, które jednocześnie dobrze tłumią drgania i niwelują drobne błędy płaszczyzny podstawy.

jako wibroizolatory zastosowałem cztery średnicy 80mm (a'25zł netto, nie warto się chrzanić) http://allegro.pl/wibroizolator-poziomu ... 35232.htmlCałość będzie stała na regulowanych nóżkach zrobionych ze śruby 16 oraz kawałków płaskownika 10X10x5 teraz od spodu w nóżkach przyspawane są grube podkładki 16 i została dziura na pręt. Szukam jakiejś gumy którą mógłbym podłożyć pod nogi do tłumienia drgań ale za cholerę nie mam pomysłu skąd taką wykombinować. Mam sporo filcu gr około 1cm i może z niego zrobił bym podkładki jak to widzicie ??
jednocześnie poziomujące stół (nakrętki przyspawane do grubych podkładek przyspawałem od spodu do dolnych wypustek stołu - widoczne na zdjęciach)

jeżeli na tym "wiszącym" końcu chcesz coś stawiać (wiertarkę, szlifierkę, itp) to wspawaj skośne podpórki, będzie mniej drgać.Blady pisze:Stół jest większy, gdyż planuje w przyszłości postawić na nim jeszcze jakąś wiertarkę stołową ze stołem krzyżowym.
To takie moje rady..
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, 12:11 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 3
Kto pyta nie błądzi
Widzisz RomanJ4, nie pomyślał bym w życiu że może mieć to efekt stroboskopu a rzeczywiście taka jarzeniówka może taki efekt wywołać...
Jednak zastosuje zwykłe żarówki z konwencjonalnym wolframowym żarnikiem tak jak radzisz
Półki z pewnością w przyszłości zagoszczą. Myślałem o tym lecz póki co nie chciałem nic w tym kierunku decydować gdyż zwyczajnie nie mam co na nich położyć, a w praniu wyjdzie najlepiej co i jak będzie pasowało. Wspawanie ramki z jakiegoś kątownika nie sprawi w przyszłości żadnego problemu
Wibroizolatory wyglądają prawie dokładnie tak jak te wykonane przeze mnie, z tym że nie mam jeszcze takiej gumy aby zrobić podkładki między stołem a podłożem. Chcę użyć do tego grubego na 1cm filcu myślę że w jakimś stopniu powinien się sprawdzić.
Kołki o których napisałeś to dobry pomysł już kiedyś o nich czytałem gdzieś w nutoolowym dziale. Mam akurat takie dębowe dłuuugo sezonowane, heblowane deski (pozostałość po schodach) gr.5cm więc je wykorzystam rzeczywiście łatwiej wygrzebać wióry. Na jakiej wysokości od podłoża stoi Twoja tokarka ?? U mnie po uwzględnieniu wszystkich wysokości czyli nóżki stelaż blat deska jako podkład jest to około 95cm. Zaznaczam że jestem też wysoki (190 cm) i robiłem to pod siebie pomierzyłem wszystko i robiłem tak aby nie było potrzeby garbienia się przy pracy
Edyta. Wiszący koniec stołu jest wolny od obciążeń będzie to odstęp od ściany jaki tokarka potrzebować będzie do serwisowania myślę tu o zdejmowaniu suportu
Ewentualnie będzie tam stał jakiś malutki regał na podręczne narzędzia typu noże wiertła....

Półki z pewnością w przyszłości zagoszczą. Myślałem o tym lecz póki co nie chciałem nic w tym kierunku decydować gdyż zwyczajnie nie mam co na nich położyć, a w praniu wyjdzie najlepiej co i jak będzie pasowało. Wspawanie ramki z jakiegoś kątownika nie sprawi w przyszłości żadnego problemu

Wibroizolatory wyglądają prawie dokładnie tak jak te wykonane przeze mnie, z tym że nie mam jeszcze takiej gumy aby zrobić podkładki między stołem a podłożem. Chcę użyć do tego grubego na 1cm filcu myślę że w jakimś stopniu powinien się sprawdzić.
Kołki o których napisałeś to dobry pomysł już kiedyś o nich czytałem gdzieś w nutoolowym dziale. Mam akurat takie dębowe dłuuugo sezonowane, heblowane deski (pozostałość po schodach) gr.5cm więc je wykorzystam rzeczywiście łatwiej wygrzebać wióry. Na jakiej wysokości od podłoża stoi Twoja tokarka ?? U mnie po uwzględnieniu wszystkich wysokości czyli nóżki stelaż blat deska jako podkład jest to około 95cm. Zaznaczam że jestem też wysoki (190 cm) i robiłem to pod siebie pomierzyłem wszystko i robiłem tak aby nie było potrzeby garbienia się przy pracy

Edyta. Wiszący koniec stołu jest wolny od obciążeń będzie to odstęp od ściany jaki tokarka potrzebować będzie do serwisowania myślę tu o zdejmowaniu suportu

-
U mnie pokrętło sanek poprzecznych znajduje się na wysokości pępka, i jest to dla mnie optymalna wysokość. Dlatego, że od góry też musi być dobry dostęp i wgląd na detal (np do mierzenia mikrometrem czy suwmiarką, gdzie trzeba się nieraz "położyć" na łożu)
Jak pewnie zauważyłeś, wcześniej nie miałem klocków pod łożem, i taka wysokość była właściwa. Po dodaniu 10 centymetrowej wysokości klocków zrobiło się przywysoko, ale dałem przy maszynie 10-cio centymetrowa kratkę pod nogi, i jest znów Ok.
Poza tym nie stoi się na wiórach, które zawsze gdzieś tam polecą.

), + lampkę miejscową, i będzie dobrze.
Jak pewnie zauważyłeś, wcześniej nie miałem klocków pod łożem, i taka wysokość była właściwa. Po dodaniu 10 centymetrowej wysokości klocków zrobiło się przywysoko, ale dałem przy maszynie 10-cio centymetrowa kratkę pod nogi, i jest znów Ok.
Poza tym nie stoi się na wiórach, które zawsze gdzieś tam polecą.

możesz spokojnie dać jarzeniówki we wnękę (to przecież tanie jasne światło, tylko z jakim kloszem, bo jak wiór albo co poleci to będzie hukBlady pisze:Jednak zastosuje zwykłe żarówki z konwencjonalnym wolframowym żarnikiem tak jak radzisz

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Mój stół z profili 40x40x3, nogi z ceowników "jakie były" 40mm
pod spodem tylko jedna półka na rzadko używane akcesoria, częściej wykorzystywane graty są na poziomie stołu na półkach wokół
i wibroizolatory:
W nogi wspawałem nakrętki M16, gniazda na końcówki śrub to płyty 6mm z wspawanymi wnętrzami łożysk (17mm) i położone na kawałkach grubej gumy

pod spodem tylko jedna półka na rzadko używane akcesoria, częściej wykorzystywane graty są na poziomie stołu na półkach wokół
i wibroizolatory:

W nogi wspawałem nakrętki M16, gniazda na końcówki śrub to płyty 6mm z wspawanymi wnętrzami łożysk (17mm) i położone na kawałkach grubej gumy
-
- Posty w temacie: 1
Ja też takie same zrobiłem. Nie toczyłem tylko odciąłem kawałki blachy 10 mm, z góry nawierciłem zagłębienie na łeb śruby. Podczas montażu posmarowałem klejem ten kawałek i gumę, podłożyłem pod maszynę, wypoziomowałem i tak jest do dziś.c64club pisze:i wibroizolatory:
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.