Ploter/frezarka 3 osiowy rama metalowa
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
puki co to testuje ją i sama maszynka sprawuje się bardzo dobrze luzów nie ma nic się nie ugina dokładność taka jak zakładałem itd czego nie można powiedzieć o wrzecionie luzy w niej zlikwidowałem ale łożysko od strony mocowania narzędzia jest na tyle daleko odsunięte że jeżeli dam większą prędkość to cały wałek się ugina nie wspomnę o ograniczeniu frezów do max 3mm więc puki co na tym wrzecionie filmików nie ma sensu pokazywać, może wrzucę jakieś fotki w niedalekiej przyszłości : )
fajny sposób z tym odlewem ale nie wiem czy to ma sens chwile porobisz i zaczniesz kombinować nad czymś lepszym bo to po prostu ogranicza możliwości całej maszyny
fajny sposób z tym odlewem ale nie wiem czy to ma sens chwile porobisz i zaczniesz kombinować nad czymś lepszym bo to po prostu ogranicza możliwości całej maszyny
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 50
- Kontakt:
Ustanowiłem sobie deadline z maszynką na połowę września. Później w roku akademickim nie będę mógł zająć konstrukcją bo muszę napisać pracę magisterską. Więc lepsze narzędzie to będzie dopiero(o ile będzie na to czas) w okolicach czerwca 2011. A do tego czasu to nauka linuxCNC i frezowanie płytek PCB w wolnych chwilach.
niko65, a sprzęgiełka nadal z wężyka?
niko65, a sprzęgiełka nadal z wężyka?
-
- Kontakt:
Do czerwca - pcb. Później, co dusza zapragnie
Sprawa następna: jestem przy zamawianiu mechaniki (śruby,wałki itp). Jaka odległość powinna być od łożyska do końca śruby aby złapać porządnie sprzęgłem kłowym? Tak mniej więcej. Zamierzam kupić 1.5m śruby(będzie zadowalająco prosta?) i pociąć ją tak, aby mi starczyło na wszystkie osie.

Sprawa następna: jestem przy zamawianiu mechaniki (śruby,wałki itp). Jaka odległość powinna być od łożyska do końca śruby aby złapać porządnie sprzęgłem kłowym? Tak mniej więcej. Zamierzam kupić 1.5m śruby(będzie zadowalająco prosta?) i pociąć ją tak, aby mi starczyło na wszystkie osie.
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
no bicie to miała z kilka mm, pociąłem ją na odpowiednie kawałki te krótsze z osi Y i Z nawet wyszły tak na oko że są proste ale najdłuższa X gibała się jak nie wiem co, trochę ją pod prostowałem ale dalej widać że nie jest dobrze i pewnie po jakimś czasie szybciej zużyje się nakrętka, najlepiej było by kupić nową ale jak znowu będzie krzywa...
-
- Kontakt: