Frezarka...od projektu do realizacji....
-
kostner
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
koledzy ja mam taki pomysl odnosnie robienia plytek. Otooz przerobic drukarke atramentowa na jezdzacy stolik zamiast rolek przesuwajacych papier. na swiatloczula plytke nadrukowac plytke naswietlic i wytrawic co wy na to. Czy wie ktos jakie lampy zastosowac do plytek swiatloczulych bungurd ??
pozdrawiam
Kostner
pozdrawiam
Kostner
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
czy były testy a jesli tak to jak wypadły.. proszę o info kolege...chomikaaa pisze:zakupilem na gieldzie solarium do twarzy philipsa model hb 181/A 6 swietlowek moc105W musze odczekac a wyschnie i przetestowac
jutro bede musial kupic positiv20 i przetestowac pod warunkiem ze swietlowki sa sprawne
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...
-
chomikaaa
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 39
tak wiec za 1 razem za duzo lakieru nalozylem a potem zbyt duze stezenie NaOH i wszystko splynelo oczywiscie trzeba tu dobrac doswiadczalnie zarowno ilosc jednego jaki drugiego skladnika
co do naswietlenia naswietlalem ok4min z odleglosci ok35cm i plytka splynela
w NaOH
nastepne naswietlalem ok15min bylo bardzo dobrze tyle ze nalozylem zbyt duzo lakieru i problem byl z doborem utrwalacza tzn z jego stezeniem
co do jakosci naswieltenia jesna plytka wyszla jak n 1 rez w miare poprawnie nie chodzi tu o jakosc naswietlenia bo ta byla bez zarzutu lecz pzesada moja z lakierem i NaOH
naswietlanie wykonalem za 2 krotnie lecz lakier byl nakladany dzien wczesniej dlatego takie efekty
postaram sie dzis wykonac powtorne naswietlenie z trawieniem i jak dobrze pojdzie pokaze efekty na forum
juz teraz moge 100% zapewnic ze solarium do twarzy za 3 dychy z gieldy jest wystarczajaca i bardzo dobra lampa do naswietlania UV swietlowki jakie posiadam w solarium ich symbol zgadza sie z tym na tabliczce znamionowej dlugosc fali 300-400 jak patrzylem na stronie philipsa
reszta to odp gruba warstwa i odp roztwor NaOH
[ Dodano: 2006-04-10, 16:17 ]
jeszcze jedno uwaga na oczy UV szkodzi na wzrok zamkniete powieki nie zatrzymuja UV wiec trzeba sie odp zabezpieczyc jak ktos opala twarz to musi uzywac odp okularow jak ktos gral w sina
bedzie wiedzial jakie 
co do naswietlenia naswietlalem ok4min z odleglosci ok35cm i plytka splynela
w NaOH
nastepne naswietlalem ok15min bylo bardzo dobrze tyle ze nalozylem zbyt duzo lakieru i problem byl z doborem utrwalacza tzn z jego stezeniem
co do jakosci naswieltenia jesna plytka wyszla jak n 1 rez w miare poprawnie nie chodzi tu o jakosc naswietlenia bo ta byla bez zarzutu lecz pzesada moja z lakierem i NaOH
naswietlanie wykonalem za 2 krotnie lecz lakier byl nakladany dzien wczesniej dlatego takie efekty
postaram sie dzis wykonac powtorne naswietlenie z trawieniem i jak dobrze pojdzie pokaze efekty na forum
juz teraz moge 100% zapewnic ze solarium do twarzy za 3 dychy z gieldy jest wystarczajaca i bardzo dobra lampa do naswietlania UV swietlowki jakie posiadam w solarium ich symbol zgadza sie z tym na tabliczce znamionowej dlugosc fali 300-400 jak patrzylem na stronie philipsa
reszta to odp gruba warstwa i odp roztwor NaOH
[ Dodano: 2006-04-10, 16:17 ]
jeszcze jedno uwaga na oczy UV szkodzi na wzrok zamkniete powieki nie zatrzymuja UV wiec trzeba sie odp zabezpieczyc jak ktos opala twarz to musi uzywac odp okularow jak ktos gral w sina
-
olo_3
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 40
chomikaaa,
jaki jest symbol na świetlówkach (np. TL 8W/05 (?)), jaka odleglosc stosujesz (dla 15min - tez 35cm), lampy zimne czy nagrzane ?
pytam bo ma naświetlarkę do polimerów (pieczątek) i ma takie wlasnie świetlówkowi (4szt) i mysle sobie ze mogła by sie nadawać do płytek – tylko ja cza nagrzać przed praca (czas grzania około3min- jak sa zimne to nierówno utrwalają polimer ), odleglosc jest max 2cm, a nad świetlówkami jest lustro.
pozdr.
olo
jaki jest symbol na świetlówkach (np. TL 8W/05 (?)), jaka odleglosc stosujesz (dla 15min - tez 35cm), lampy zimne czy nagrzane ?
pytam bo ma naświetlarkę do polimerów (pieczątek) i ma takie wlasnie świetlówkowi (4szt) i mysle sobie ze mogła by sie nadawać do płytek – tylko ja cza nagrzać przed praca (czas grzania około3min- jak sa zimne to nierówno utrwalają polimer ), odleglosc jest max 2cm, a nad świetlówkami jest lustro.
pozdr.
olo
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
metalex
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 7
najlepiej zrobić sobie taką naświetlarkę http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=97417701
a swoją drogą to warstwa emulsji powinna być możliwie jak najcieńsza
a swoją drogą to warstwa emulsji powinna być możliwie jak najcieńsza
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
jakie są postępy naswietlania?? może zapodacie foty naswietlania a potem po trawieniu??? po temat urawał się ...
-----------
Mam nadzieje że w przyszłym pokaże już poskładam konstrukcje frezarki bo w między czasie zabrałem sie za kolejną większą konstrukcją która też będzie pokazana na forum jako ciekawostka:)
-----------
Mam nadzieje że w przyszłym pokaże już poskładam konstrukcje frezarki bo w między czasie zabrałem sie za kolejną większą konstrukcją która też będzie pokazana na forum jako ciekawostka:)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...
-
markcomp77
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
nom ostatnio ucichło troche w temacie mojej konstrukcji:) zdecydowałem zrobić wieksza frezarkę od dotychczasowej:

postaram się dodać foto aktualnie co jest zrobione a juz konstrukcja jest :
- owiercona i poskęcana
- podpory pod walki wykonane i przykręcone
- wałki fi 20 powiercone i skręcone dla osi X,Y
- łozyska LM20OP sztuk 12 kupione:)
- główne mocowanie pod silniki dla osi X wykonane
- konstrukcja pomalowana

postaram się dodać foto aktualnie co jest zrobione a juz konstrukcja jest :
- owiercona i poskęcana
- podpory pod walki wykonane i przykręcone
- wałki fi 20 powiercone i skręcone dla osi X,Y
- łozyska LM20OP sztuk 12 kupione:)
- główne mocowanie pod silniki dla osi X wykonane
- konstrukcja pomalowana
Ostatnio zmieniony 21 cze 2006, 11:54 przez gmaro, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomogłem...
Pomogłem...