Ciecie plazmą - od podstaw:)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
- Kontakt:
jak po co ... żeby sobie ułatwić pracę.
napis to napis ... to tylko wzór. Maszyna pozycjonuje tak jak pozycjonuje i fakt , każde przebicie nigdy nie będzie precyzyjne ale jeżeli by dziura była nawet 2mm a po wierceniu w tym miejscu ma mieć otwór np.10mm to krótkim wiertłem da się dość dokładnie wywiercić.
wiesz ...
w programie szybciej zrobisz te dziury niż miał by to gość trasować , punktować z 10 razy iść do WC itd.
Czas , czas tu jest ważny. Ale nie każda maszyna się do tego nada.
napis to napis ... to tylko wzór. Maszyna pozycjonuje tak jak pozycjonuje i fakt , każde przebicie nigdy nie będzie precyzyjne ale jeżeli by dziura była nawet 2mm a po wierceniu w tym miejscu ma mieć otwór np.10mm to krótkim wiertłem da się dość dokładnie wywiercić.
wiesz ...
w programie szybciej zrobisz te dziury niż miał by to gość trasować , punktować z 10 razy iść do WC itd.
Czas , czas tu jest ważny. Ale nie każda maszyna się do tego nada.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
te punty to naniosłem ręcznie na oko w krztałcie napisu CNC i to są PUNKTY!! a nie odcinek ... z reszta cnccad jak byś moze kiedys był na podkarpaciu to ZAPRASZAM do mnie ..
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
-
- Kontakt:
cnccad, kiedy i gdzie ??/ bo było by fajnie sie spotkać ale podejzewam ze bedzie tak samo jak z poprzednim spotkaniem ... bo kazdy by chciał ale w swoim rejonie
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
Witam,

A mam takie pytanko jaką najgrubszą blachę mogę pociąć HP PM 1650? Wiem wiem - w instrukcji jest że max 30, ale książka swoje, praktyka swoje. Będę miał teraz troche roboty i chciałbym to jak najszybciej pociąć, dlatego myśle o plaźmie, a reszta grubszych gazami.
Kiedyś próbowałem ciąć 10 i 12 100A dyszą i kurcze robiła mi się na powierzchni blachy falbanka, dlatego dałem sobie spokój z plazmą dla blach powyżej 10. Jakieś problemy u mnie są z cięciem 100A dyszą nie wiem dla czego? Wszystkie pozostałe idą gładko.
Zakładam nową dysze, elektrode i kurcze po chwili cięcia już krawędz nie jest prosta tak jak w normalnym cięciu tylko wychodzi taka falbanka. Tak jakby chyba było coś z prędkościami nie tak, ale próbuję cały czas. Próbować mogę, ale chłopaki na produkcji mnie zjedzą za te krawędzie
może ktoś coś podpowie w tej kwestii?
Wszystkie napięcia biorę z tabeli + 7V. Automatyczna kontrola wysokości włączona również jest.
Cały czas mnie również nurtują kompensacje dla dysz HP, pisałem do pracownika HP Polska i niestety nie mają tabel kompensacji dla dysz Hypertherma
Może za dużo pytań jak na jednego posta
Pozdrawiam
jestem zacnccad pisze:Może by załozyć osobny temat pod tytułem spotkanie plazmowców

A mam takie pytanko jaką najgrubszą blachę mogę pociąć HP PM 1650? Wiem wiem - w instrukcji jest że max 30, ale książka swoje, praktyka swoje. Będę miał teraz troche roboty i chciałbym to jak najszybciej pociąć, dlatego myśle o plaźmie, a reszta grubszych gazami.
Kiedyś próbowałem ciąć 10 i 12 100A dyszą i kurcze robiła mi się na powierzchni blachy falbanka, dlatego dałem sobie spokój z plazmą dla blach powyżej 10. Jakieś problemy u mnie są z cięciem 100A dyszą nie wiem dla czego? Wszystkie pozostałe idą gładko.
Zakładam nową dysze, elektrode i kurcze po chwili cięcia już krawędz nie jest prosta tak jak w normalnym cięciu tylko wychodzi taka falbanka. Tak jakby chyba było coś z prędkościami nie tak, ale próbuję cały czas. Próbować mogę, ale chłopaki na produkcji mnie zjedzą za te krawędzie

Wszystkie napięcia biorę z tabeli + 7V. Automatyczna kontrola wysokości włączona również jest.
Cały czas mnie również nurtują kompensacje dla dysz HP, pisałem do pracownika HP Polska i niestety nie mają tabel kompensacji dla dysz Hypertherma

Może za dużo pytań jak na jednego posta
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
RomanB, ja mam podobny problem z Hypertherm Powermax 800
tylko nie takie grubości bo max 10 mm
wiele razy juz ustawiałem nawet nie patrząc na tabele i Kupa !!
moje zdanie jest takie ze te źródła Hypertherm sa do dup... a napewno to co mam .
dla tego nie tnę na tej wypalarce grubych blach tylko jak mam cos ciąc to wrzucam na moją drugą wypalarke Tormec- ze zródłem ThermalDynamics - Pak master 50XL niema porównania !! jakośc cięcia jest 100 razy lepsza ..
Wiele juz widziałem zródeł Htypertherma i zadna mnie nie zachwycała jakością cięcia oto tylko moje zdanie !! wiem pewnie teraz skoczą na mnie co ty piszesz itd ale
mam mozliwośc porównania !!!
tylko nie takie grubości bo max 10 mm
wiele razy juz ustawiałem nawet nie patrząc na tabele i Kupa !!
moje zdanie jest takie ze te źródła Hypertherm sa do dup... a napewno to co mam .
dla tego nie tnę na tej wypalarce grubych blach tylko jak mam cos ciąc to wrzucam na moją drugą wypalarke Tormec- ze zródłem ThermalDynamics - Pak master 50XL niema porównania !! jakośc cięcia jest 100 razy lepsza ..
Wiele juz widziałem zródeł Htypertherma i zadna mnie nie zachwycała jakością cięcia oto tylko moje zdanie !! wiem pewnie teraz skoczą na mnie co ty piszesz itd ale
mam mozliwośc porównania !!!
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)