podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

problem do rozwiązania

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

abcdef
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 365
Rejestracja: 11 mar 2018, 10:39

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#11

Post napisał: abcdef » 13 lut 2020, 21:40

https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product
w opisie jest od 6V ale na samym czujniku jest napisane od 5V. Działa bez problemu na arduino uno. Pobór około 1.5mA. Jeszcze będę przeprowadzał testy ale wstępnie jestem bardzo zadowolony i obyło się bez stabilizatora napięcia L7805.



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3375
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#12

Post napisał: tuxcnc » 14 lut 2020, 06:06

Należy zakupić czujniki NPN NO, zasilić je odpowiednim dla nich napięciem, a wyjście podciągnąć rezystorem 1k do +5V i podłączyć gdzie potrzeba.
Wszelkie kombinacje z transoptorami (itp.) mają sens tylko w dwóch przypadkach - gdy masy zasilaczy różnych napięć nie są ze sobą połączone, albo gdy przewody są długie i trzeba zwiększyć odporność na zakłócenia.
W innych przypadkach KAŻDY nadmiarowy element zwiększa tylko ryzyko awarii.


TOP67
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 420
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#13

Post napisał: TOP67 » 14 lut 2020, 07:10

W Arduino nie potrzeba nawet rezystora. Wystarczy wejścia skonfigurować jako INPUT_PULLUP. Oczywiście jeśli wyjście czujnika jest typu OC.

Awatar użytkownika

gothye
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 64
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#14

Post napisał: gothye » 14 lut 2020, 07:29

TOP67 pisze:
14 lut 2020, 07:10
W Arduino nie potrzeba nawet rezystora. Wystarczy wejścia skonfigurować jako INPUT_PULLUP. Oczywiście jeśli wyjście czujnika jest typu OC.
Potrzeba rezystora , jak PIn działa jako wejście i nie posiada rezystora podciągającego do +5V bardzo łatwo łapię zakłócenia wiec potem dzieją się cyrki w działaniu ;)

Dla świętego spokoju daj rezystor podciągający do U+ 4.7k..... 10k


TOP67
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 420
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#15

Post napisał: TOP67 » 14 lut 2020, 08:10

gothye pisze:
14 lut 2020, 07:29
TOP67 pisze:
14 lut 2020, 07:10
W Arduino nie potrzeba nawet rezystora. Wystarczy wejścia skonfigurować jako INPUT_PULLUP. Oczywiście jeśli wyjście czujnika jest typu OC.
Potrzeba rezystora , jak PIn działa jako wejście i nie posiada rezystora podciągającego do +5V bardzo łatwo łapię zakłócenia wiec potem dzieją się cyrki w działaniu ;)

Dla świętego spokoju daj rezystor podciągający do U+ 4.7k..... 10k
W Arduino piny posiadają wewnętrzne rezystory podciągające. Włącza się je właśnie przez INPUT_PULLUP.

Awatar użytkownika

gothye
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 64
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#16

Post napisał: gothye » 14 lut 2020, 09:47

Właśnie o tym pisze , wew podciągnięcie wejścia programowo w środowisku arduino (lub innym kompilatorze np bascom itp) nie gwarantuję Ci prawidłowego wychwycenia stanu pinu i działa on tak jak by antena , zbiera śmieci z otoczenia powodując stany nie ustalone tym samym a co dalej idzie wariowanie prawidłowo napisanego oprogramowania

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3087
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#17

Post napisał: pitsa » 14 lut 2020, 10:43

tuxcnc pisze: zakupić czujniki NPN NO

Następnym razem tak zrobię, :-)

Dwa NPN NC połączyłem przez diody:
Obrazek
Działa.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3375
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#18

Post napisał: tuxcnc » 14 lut 2020, 14:44

pitsa pisze:
14 lut 2020, 10:43
Dwa NPN NC połączyłem przez diody (...) Działa.
Jak najbardziej da się, ale ten schemat który załączyłeś jest totalnie skopany.


TOP67
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 420
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#19

Post napisał: TOP67 » 14 lut 2020, 15:08

Nie wiem, jakim cudem to działa.

Przy czujnikach NPN diody powinny być podłączone odwrotnie, a rezystor do +5V

Takie coś jak na schemacie może zadziałać, jeśli wyjście nie jest OC. Wtedy aktywny jest poziom wysoki, a nie niski.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3087
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: podłączenie indukcyjnych czujników zbliżeniowych do Arduino Uno

#20

Post napisał: pitsa » 14 lut 2020, 15:30

Dobra, widzę.
Dałem 1k dla ograniczenia prądu, przez co wyszedł przy okazji dzielnik napięcia, i gdybym dał wyższe zasilanie na czujniki, to uszkodziłbym wejście i procesor. ;-)

Zamiast R1k, między wyjście diód i GND, powinienem dać diodę zenera 4,7V (następna w szeregu 5,1V to już za dużo).

Obrazek

Dodane 11 minuty 2 sekundy:
Fakt, coś było nie tak, bo diody czujników lekko świeciły czyli zasilałem je szeregowo 4,7k+1k, a gdy czujnik zadziała są zwierane do masy, wtedy świeciły mocniej.

W takim razie R4,7k teraz powinno być do VCC 5V. A jak nie zadziała to odwrócić diody. Jutro sprawdzę.
Pierwszy raz łączę takie czujniki.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”