PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 104
Posty: 832
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1891

Post napisał: bh91 » 11 maja 2019, 19:59

Już naprawione. Dopiero instalacja w innym folderze niż domyślny luzem na C:/ pomogła.

A teraz inny problem softowy. Wcześniej ładnie się wyłączało z obróbki dany fragment, klikając prawym przyciskiem myszy i wybierając >Wyłącz z obróbki<. Działa to ok, ale do czasu kiedy musimy zrobić nesting.

Teraz są żaróweczki i ptaszki, ale jak odznaczę część której nie chce - to przy tworzeniu nestingu psuje się on - ustawione offsety nie działają jak trzeba - Wygląda to tak, jakby geometria wyłączona z obróbki była brana pod uwagę w obliczaniu offsetów, ale samych krzywych nie widać - są tylko duże odstępy.
Sytuacja się da naprawić jedynie KASUJĄC niechciane ścieżki.

Jeśli coś jest nie zrozumiałe to zrobię obrazki ;)


Jest robota - jest pinonc :wink:

Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 255
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1892

Post napisał: RobWan » 12 maja 2019, 16:28

bh91 pisze:Sytuacja się da naprawić jedynie KASUJĄC niechciane ścieżki.

Nie trzeba usuwać ścieżki, wystarczy usunąć elementy geometrii ze ścieżki.
Tak jak teraz jest ma swoje plusy.
Plusem jest, to że jeżeli przy nestingu używamy różnych narzędzi i zmieniamy je ręcznie za każdym razem mierząc zero materiału, to w CAM-ie włączamy odpowiednie ścieżki do narzędzia i ścieżki mamy zawsze w tym samym położeniu.

Gdyby było, tak jak wcześniej trzeba było zmieniać położenie odstępów w nestingu z relatywnego na absolutne.

Robert


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 104
Posty: 832
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1893

Post napisał: bh91 » 13 maja 2019, 08:45

Hmm racja. Aczkolwiek po przeskoczeniu czułem się lekko zagubiony :wink: Przetestuję twoje sugestie dziś w praktyce. Dzięki!

Dodane 22 minuty 30 sekundy:
RobWan pisze:
12 maja 2019, 16:28
bh91 pisze:Sytuacja się da naprawić jedynie KASUJĄC niechciane ścieżki.

Nie trzeba usuwać ścieżki, wystarczy usunąć elementy geometrii ze ścieżki.
Po skasowaniu geometrii ze ścieżki ta już nie chce sie wygenerować. Ja robię często tak, że wrzucam sobie na DXF po kilka detali i używałem tego co aktualnie potrzebne. Chwilowo porobiłem na każdy detal osobny plik. Nie wiem czy dobrze cie zrozumiałem z kasowaniem geometrii.
Jest robota - jest pinonc :wink:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 255
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1894

Post napisał: RobWan » 13 maja 2019, 09:00

bh91 pisze:Po skasowaniu geometrii ze ścieżki ta już nie chce sie wygenerować.

No i o to Tobie chodziło.
Gdy jakaś obróbka potrzebna to kopiujesz z GEOMETRII potrzebne geometrie do pustej ścieżki.
Pewnie równie szybko zrobisz to generując od podstaw z szablonu.
Może aby wszyscy byli zadowolenie to w nestingu zrobić wybór czy ma uwzględniać wyłączone ścieżki.

Robert


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 104
Posty: 832
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1895

Post napisał: bh91 » 13 maja 2019, 10:17

RobWan pisze:Może aby wszyscy byli zadowolenie to w nestingu zrobić wybór czy ma uwzględniać wyłączone ścieżki.


O to to to. Było by luks. Robwan - działa tak jak piszesz. Dzięki za podpowiedź.
Jest robota - jest pinonc :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”