PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 104
Posty: 836
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1891

Post napisał: bh91 » 11 maja 2019, 19:59

Już naprawione. Dopiero instalacja w innym folderze niż domyślny luzem na C:/ pomogła.

A teraz inny problem softowy. Wcześniej ładnie się wyłączało z obróbki dany fragment, klikając prawym przyciskiem myszy i wybierając >Wyłącz z obróbki<. Działa to ok, ale do czasu kiedy musimy zrobić nesting.

Teraz są żaróweczki i ptaszki, ale jak odznaczę część której nie chce - to przy tworzeniu nestingu psuje się on - ustawione offsety nie działają jak trzeba - Wygląda to tak, jakby geometria wyłączona z obróbki była brana pod uwagę w obliczaniu offsetów, ale samych krzywych nie widać - są tylko duże odstępy.
Sytuacja się da naprawić jedynie KASUJĄC niechciane ścieżki.

Jeśli coś jest nie zrozumiałe to zrobię obrazki ;)


Jest robota - jest pinonc :wink:

Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 257
Posty: 1401
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1892

Post napisał: RobWan » 12 maja 2019, 16:28

bh91 pisze:Sytuacja się da naprawić jedynie KASUJĄC niechciane ścieżki.

Nie trzeba usuwać ścieżki, wystarczy usunąć elementy geometrii ze ścieżki.
Tak jak teraz jest ma swoje plusy.
Plusem jest, to że jeżeli przy nestingu używamy różnych narzędzi i zmieniamy je ręcznie za każdym razem mierząc zero materiału, to w CAM-ie włączamy odpowiednie ścieżki do narzędzia i ścieżki mamy zawsze w tym samym położeniu.

Gdyby było, tak jak wcześniej trzeba było zmieniać położenie odstępów w nestingu z relatywnego na absolutne.

Robert


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 104
Posty: 836
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1893

Post napisał: bh91 » 13 maja 2019, 08:45

Hmm racja. Aczkolwiek po przeskoczeniu czułem się lekko zagubiony :wink: Przetestuję twoje sugestie dziś w praktyce. Dzięki!

Dodane 22 minuty 30 sekundy:
RobWan pisze:
12 maja 2019, 16:28
bh91 pisze:Sytuacja się da naprawić jedynie KASUJĄC niechciane ścieżki.

Nie trzeba usuwać ścieżki, wystarczy usunąć elementy geometrii ze ścieżki.
Po skasowaniu geometrii ze ścieżki ta już nie chce sie wygenerować. Ja robię często tak, że wrzucam sobie na DXF po kilka detali i używałem tego co aktualnie potrzebne. Chwilowo porobiłem na każdy detal osobny plik. Nie wiem czy dobrze cie zrozumiałem z kasowaniem geometrii.
Jest robota - jest pinonc :wink:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 257
Posty: 1401
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1894

Post napisał: RobWan » 13 maja 2019, 09:00

bh91 pisze:Po skasowaniu geometrii ze ścieżki ta już nie chce sie wygenerować.

No i o to Tobie chodziło.
Gdy jakaś obróbka potrzebna to kopiujesz z GEOMETRII potrzebne geometrie do pustej ścieżki.
Pewnie równie szybko zrobisz to generując od podstaw z szablonu.
Może aby wszyscy byli zadowolenie to w nestingu zrobić wybór czy ma uwzględniać wyłączone ścieżki.

Robert


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 104
Posty: 836
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1895

Post napisał: bh91 » 13 maja 2019, 10:17

RobWan pisze:Może aby wszyscy byli zadowolenie to w nestingu zrobić wybór czy ma uwzględniać wyłączone ścieżki.


O to to to. Było by luks. Robwan - działa tak jak piszesz. Dzięki za podpowiedź.
Jest robota - jest pinonc :wink:

Awatar użytkownika

MisiekOC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 07 maja 2019, 16:08

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1896

Post napisał: MisiekOC » 04 cze 2019, 16:18

Panowie mam problem.
Mam w ploterze zamontowane Piko i w momencie rozlączenia z kompem (tab) wrzeciono wraz z frezem zjeżdża mi poniżej 0 w z i zatrzymuje się na stole czyli napotkanej przeszkodzie, podobnie jak wyskakuje mi błąd którejś osi. O ile przy wiekszych frezach nic się nie dzieje to przy grawerach i innych małych wyszczerbia frez :/ czy można gdzieś znaleźć ustawienia tego zachowania?

Do tego jeszcze przy wyłączeniu maszyny heblem wrzeciono dostaje jakiś sygnał i próbuje kręcić. Czy to jakieś napięcie zgromadzone w kondensatorach? Razem z powyższym problemem gryzie mi trochę stół co dość mocno mnie irytuje. Jakieś porady na ten temat? Bo ja nie potrafię tego ogarnąć :/

Pozdrawiam


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 257
Posty: 1401
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1897

Post napisał: RobWan » 04 cze 2019, 18:46

MisiekOC pisze:momencie rozlączenia z kompem (tab) wrzeciono wraz z frezem zjeżdża mi poniżej 0

Może silniki puszczają i grawitacja ściąga w dół?
MisiekOC pisze:Do tego jeszcze przy wyłączeniu maszyny heblem wrzeciono dostaje jakiś sygnał i próbuje kręcić.

Tu może być winny sam falownik.

Robert

Awatar użytkownika

MisiekOC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 07 maja 2019, 16:08

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1898

Post napisał: MisiekOC » 05 cze 2019, 07:24

RobWan pisze:
04 cze 2019, 18:46
MisiekOC pisze:momencie rozlączenia z kompem (tab) wrzeciono wraz z frezem zjeżdża mi poniżej 0

Może silniki puszczają i grawitacja ściąga w dół?


Raczej nie, wcześniej tego problemu nie było. Wyraźnie słychać, że to silnik ciągnie oś Z w dół.


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16
Posty: 436
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1899

Post napisał: Blady » 02 sie 2019, 19:15

Taki problem. Mam na frezarce umocowaną formatkę 500x500 do niej w jakimś tam rastrze jest rozmieszczone (przyklejone) 50 mniejszych detali do obróbki. o ile z różnymi operacjami nie ma problemu to mam pewien problem z planowaniem. Otóż chciał bym aby planowanie przebiegało na każdym z tych 50 detali z osobna np każdy z nich spiralnie od zewnątrz. Nie wiem jak to ustawić, bo gdy zaznaczam wszystkie kontury i daje planowanie program robi planowanie całego pola 500x500 a nie każdego detalu z osobna, to utrudnia mi pracę bo muszę każdy kontur z osobna odznaczać i planować. Jakiś pomysł jak to rozwiązać ? A może przeoczyłem jakieś funkcje programu ?
Pozdrawiam.
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 257
Posty: 1401
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1900

Post napisał: RobWan » 02 sie 2019, 20:11

Tak jest, że ścieżka pokrywa wszystko.
Może protezą będzie zastosowanie obróbki WYBIERANIE. A jeżeli to możliwe to przygotować sobie w CAD-zie
kontury do planowania.

Tylko czy planowanie całości nie będzie szybsze niż tych 50 detali po kolei.
Za każdym nawrotem maszyna hamuje a czas leci.
Sprawdź, może nie warto.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”