PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 253
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1881

Post napisał: RobWan » 23 lis 2018, 14:15

PikoCam za słaby?
Co do dodania M3 to w Piko do gkodu nic się nie doklei automatycznie.
M3 to start wrzeciona. Nie próbowałem, ale gdyby wybrać "wrzeciono zawsze ON"
A w ustawieniach FreeCad-a nie ma wybory postprocesora lub doklejania prefixu?

Robert



Tagi:


gdeath
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2018, 13:08

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1882

Post napisał: gdeath » 23 lis 2018, 15:58

W Pikocamie czuję się dość nieswojo, mam już nawyki z camów z programów cadowskich. Z dostępnych postprocesorów (screen poniżej) wybieram linuxCNC. O doklejaniu prefixu nie mam pojęcia, zawsze muszę to robić manualnie już w Piko.
► Pokaż Spoiler

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20
Posty: 721
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1883

Post napisał: Jaszuk88 » 09 sty 2019, 10:39

Witam, chcemy podłączyć najnowszą wersję kontrolera Pikocnc typu E do krańcówek. Banalna sprawa ale obszukaliśmy
wszystkie instrukcje i nie możemy tego znaleźć. Na przebijanie się przez gąszcz wpisów na forum nie mam czasu.
Czy ktoś może mi podsunąć gdzie są opisane wejścia i wyjścia.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 253
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1884

Post napisał: RobWan » 09 sty 2019, 11:31

Zobacz do PLC, tam widać do których wejść są przypisane krańcówki.

Robert

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20
Posty: 721
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1885

Post napisał: Jaszuk88 » 09 sty 2019, 11:56

Wielkie dzięki, faktycznie tu jest to opisane. Dla osób które w tym siedzą to jest oczywiste natomiast jak masz tę płytkę pierwszy raz w rękach to już nie wiadomo gdzie szukać :)


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 14
Posty: 412
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1886

Post napisał: Blady » 10 sty 2019, 22:24

Panowie pomóżcie. W planach mam oś obrotową do mojej frezarki. Na tą chwile podłączyłem do kanału #3 do złącza motors czwarty sterownik oraz silnik dla osi obrotowej. Problem w tym że zupełnie nie mam pojęcia jak nim chociażby ruszyć. Jak włączam zasilanie silnik normalnie trzyma natomiast co dalej jak skonfigurować kontroler ? Niby zaznaczyłem że oś obrotowa ale 0 reakcji jak biorę chociażby kółko myszki oś a i prubuje ruszać nic... :/
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 253
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1887

Post napisał: RobWan » 10 sty 2019, 22:39

PLC --> KONTROLKI. Zobacz tam co się dzieje.

Robert


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 14
Posty: 412
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1888

Post napisał: Blady » 11 sty 2019, 10:43

Sprawdziłem kontrolki no i sygnał PUL miga natomiast przy próbie poruszania XYZ kontrolka DIR zaświeca się natomiast przy poruszaniu osią A nie zaświeca się ani w górę ani w dół. Czyli dane położenia w programie zmieniają się ale fizycznie żadnego ruchu. Jakieś pomysły co dalej ?
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 14
Posty: 412
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1889

Post napisał: Blady » 11 sty 2019, 15:20

Przepraszam kontrolka DIR jednak się zapala. W każdym razie oś dalej nie rusza :/
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”