PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 257
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1881

Post napisał: RobWan » 23 lis 2018, 14:15

PikoCam za słaby?
Co do dodania M3 to w Piko do gkodu nic się nie doklei automatycznie.
M3 to start wrzeciona. Nie próbowałem, ale gdyby wybrać "wrzeciono zawsze ON"
A w ustawieniach FreeCad-a nie ma wybory postprocesora lub doklejania prefixu?

Robert



Tagi:


gdeath
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2018, 13:08

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1882

Post napisał: gdeath » 23 lis 2018, 15:58

W Pikocamie czuję się dość nieswojo, mam już nawyki z camów z programów cadowskich. Z dostępnych postprocesorów (screen poniżej) wybieram linuxCNC. O doklejaniu prefixu nie mam pojęcia, zawsze muszę to robić manualnie już w Piko.
► Pokaż Spoiler

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20
Posty: 721
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1883

Post napisał: Jaszuk88 » 09 sty 2019, 10:39

Witam, chcemy podłączyć najnowszą wersję kontrolera Pikocnc typu E do krańcówek. Banalna sprawa ale obszukaliśmy
wszystkie instrukcje i nie możemy tego znaleźć. Na przebijanie się przez gąszcz wpisów na forum nie mam czasu.
Czy ktoś może mi podsunąć gdzie są opisane wejścia i wyjścia.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 257
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1884

Post napisał: RobWan » 09 sty 2019, 11:31

Zobacz do PLC, tam widać do których wejść są przypisane krańcówki.

Robert

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20
Posty: 721
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1885

Post napisał: Jaszuk88 » 09 sty 2019, 11:56

Wielkie dzięki, faktycznie tu jest to opisane. Dla osób które w tym siedzą to jest oczywiste natomiast jak masz tę płytkę pierwszy raz w rękach to już nie wiadomo gdzie szukać :)


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16
Posty: 441
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1886

Post napisał: Blady » 10 sty 2019, 22:24

Panowie pomóżcie. W planach mam oś obrotową do mojej frezarki. Na tą chwile podłączyłem do kanału #3 do złącza motors czwarty sterownik oraz silnik dla osi obrotowej. Problem w tym że zupełnie nie mam pojęcia jak nim chociażby ruszyć. Jak włączam zasilanie silnik normalnie trzyma natomiast co dalej jak skonfigurować kontroler ? Niby zaznaczyłem że oś obrotowa ale 0 reakcji jak biorę chociażby kółko myszki oś a i prubuje ruszać nic... :/
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 257
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1887

Post napisał: RobWan » 10 sty 2019, 22:39

PLC --> KONTROLKI. Zobacz tam co się dzieje.

Robert


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16
Posty: 441
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1888

Post napisał: Blady » 11 sty 2019, 10:43

Sprawdziłem kontrolki no i sygnał PUL miga natomiast przy próbie poruszania XYZ kontrolka DIR zaświeca się natomiast przy poruszaniu osią A nie zaświeca się ani w górę ani w dół. Czyli dane położenia w programie zmieniają się ale fizycznie żadnego ruchu. Jakieś pomysły co dalej ?
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16
Posty: 441
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1889

Post napisał: Blady » 11 sty 2019, 15:20

Przepraszam kontrolka DIR jednak się zapala. W każdym razie oś dalej nie rusza :/
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 104
Posty: 837
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1890

Post napisał: bh91 » 06 maja 2019, 12:03

Hej Panowla, mam taki mały problem z nową wersją 4.4.1. Mianowicie wszystko ładnie działa jak zwykle, ale za każdym razem po zakończeniu pracy, oś Z unosi się tam gdzie trzeba, wrzeciono gaśnie, jak trzeba, ale program albo płytka się zawiesza.
Program blokuje się (aktywny guzik to tylko STOP - jakby nadal się frezowało) nie ma reakcji na żadne kliknięcie. Jedyny ratunek to restart całego komputera.
Poprzedni soft jaki mam czyli 4.3.4 działa normalnie.
Wszystko lata na windowsie XP. Co zepsułem?
Jest robota - jest pinonc :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”