OUS 1 - wersja katowicka
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 22
OUS wiele wybacza. Mnie wybaczył napęd servomotorem 0,9KW i falownikiem.
Jedyne co nie wytrzymuje to paski 8mm. Ale to nie jest problem.
Za to niewielki nadmiar mocy i dobre sprzężenie od wału do resolwera daje mi optymizm.
Zamierzam serwomotor 'przykleić' do wrzeciennka i przenieść napęd paskiem zębatym.
Tylko nie wiem kogo zapytać jaki pasek tu zastosować (szerokość) ?
Żeby to przerobić na CNC orginalne śruby trapezowe muszą wylecieć - przejście na kulowe
Czy stepper 1,8Nm bezpośrednio na osi da radę ? Chyba trzeba sprawdzić empirycznie
[/code]
Za to niewielki nadmiar mocy i dobre sprzężenie od wału do resolwera daje mi optymizm.
Zamierzam serwomotor 'przykleić' do wrzeciennka i przenieść napęd paskiem zębatym.
Żeby to przerobić na CNC orginalne śruby trapezowe muszą wylecieć - przejście na kulowe
Czy stepper 1,8Nm bezpośrednio na osi da radę ? Chyba trzeba sprawdzić empirycznie
[/code]
Repetitio mater studiorum est
Ale dlaczego tyle razy ?
Tom
Ale dlaczego tyle razy ?
Tom
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 87
Uchwyt 160 nie jest potrzebny cały czas. Można mieć dwa i zmieniać w zależności od potrzeb.oswiecimskie pisze:O obudowe wrzeciona sie nie boje, co sie moze stac z tak grubym odlewem? prędzej te lozyska ,ale trudno jak sie rozlecą to zmienie i moze zaloze mniejszy uchwyt
Ja tak mam, dwa samocentrujące 80 - 3 szczęki, 125 - 4szczeki, plus 4 szczęki niezależne z wyposażenia OUS. Odkręcenie uchwytu i złożenie drugiego trwa chwilę.
OUS-1 to bardzo zmyślna maszynka, ale i tak nie jest w stanie dorównać Asobie

Astoba to najciekawszy sprzęcik jaki widziałem.
Pikne może być jeszcze bardziej pikne, a przynajmniej jeszcze lepiej wyposażone.panzmiasta pisze: Zbych07 my nie składamy tokarki my już mamy "cóś piknego "
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 86
-
O napędzie serwomotorem jakoś nie pomyślałem. Na razie gonię falownikiem oryginalny silnik,tom_tom pisze:OUS wiele wybacza. Mnie wybaczył napęd servomotorem 0,9KW i falownikiem.
zapasie mam 0,7KW. O sklejeniu napędu i wrzeciona tez myślę. Może to znacznie uprościć przezbrajanie i zredukować wibracje.
Czy silniczki 1,8 dadzą rade tego nie wiem, ale 3,1Nm bez problemu ( mam i sprawdzałem

Tak małych śrubek kulowych u nas nie widziałem ale 12mm z eBaya powinny być dobre.
Z przeróbka na CNC ruszę dopiero wiosną.
Macie na wyposażeniu wytaczadło ?
Zastanawiam się jakie kupić.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 125
- Kontakt:
Mam wytaczadło, trochę zdewastowane i beż noży, ale działa.
Dziś przeglądałem net i widziałem odpowiednie do uos'a,
http://www.kammar24.pl/glowica-wytaczar ... -4707.html
plus
http://www.kammar24.pl/chwyt-do-glowicy ... -4710.html
Dziś przeglądałem net i widziałem odpowiednie do uos'a,
http://www.kammar24.pl/glowica-wytaczar ... -4707.html
plus
http://www.kammar24.pl/chwyt-do-glowicy ... -4710.html
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 103
te wytaczadła może i pasują do ous-a ale są coś piekielnie drogie , ja cały zestaw noży z wytaczadłem kupiłem za niecałe 500zł , ale na mk4 , cała walizka ... W sumie dzięki wam zabrałem się ostro za robotę,u mnie było kiepsko ze śrubką dopiero wielki brat B&S pomógł 

Udało mi się również odczytać tabliczkę znamionową , wersja katowicka , nr 694 rok 1971 . Pierwsze obserwacje po rozebraniu: dużo części jest jest pasowanych tylko i wyłącznie do jednej sztuki , ręczną metodą , trasowanie otworów , pasowanie i składanie części woła o pomstę do nieba. Na szczęście części "strategiczne" są u mnie kompletne

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 125
- Kontakt:
A co teraz jest tanie .
Moja ma 1220/1970, może jedynka się starła ?:), chyba, że uczeń kiblował parę lat i skończył później.
Widzę, że te śrubki to jakieś nietęgie, też musiałem tak wyciągać, tylko rączkami
wiercenie.
Też chciałem szybko i ostro wziąć się do roboty, co mogłem to już zrobiłem. Niestety zamówione części nie dojdą, np. noże, bo brak w magazynie. Zostało mi jedynie patrzeć i ew. doczyścić i pomalować to co można.
Moja ma 1220/1970, może jedynka się starła ?:), chyba, że uczeń kiblował parę lat i skończył później.
Widzę, że te śrubki to jakieś nietęgie, też musiałem tak wyciągać, tylko rączkami

Też chciałem szybko i ostro wziąć się do roboty, co mogłem to już zrobiłem. Niestety zamówione części nie dojdą, np. noże, bo brak w magazynie. Zostało mi jedynie patrzeć i ew. doczyścić i pomalować to co można.
-
Pomalować na zielono , powiesić ...... parę bombek - święta idątomcat65 pisze: Zostało mi jedynie patrzeć i ew. doczyścić i pomalować to co można.

Będzie można legalnie patrzeć i oddawać się zadumie.... nad usprawnieniami do maszynki oczywiście

Własnie, nad usprawnieniem. Dotarła do mnie dziś paczuszka z blatem teowym.
Nieduży (350 x 130 X 40) ale od blaciku OUSa sporo większy. Solidny - 9kg.
Chodzi mi pogłowie żeby go użyć do realizacji pomysłu OUS-1 CNC.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 103
... Uuuu to mam problem , może moja nie jest katowicka . Cytuje z tabliczki - WARSZTATY ZASADNICZEJ SZKOŁY ZAWODOWEJ MINISTERSTWA OŚWIATY Dąbrowa Górn. Ul. Kr. Jadwigi 12 Typ OUS 1 Nr 674 Rok budowy 1971 --- Pomyliłem wcześniej nr seryjny ale teraz mam w ręku blachę . Ktoś wie o co chodzi , co to wersja oświęcimska ? blaszka była nitowana pomiędzy kolumną frezerską a wrzecionem. Jakieś sugestie ?Moja ma 1220/1970, może jedynka się starła ?:), chyba, że uczeń kiblował parę lat i skończył później.
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 86