Najważniejsze funkcje, których brak....

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu CNConv

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 28
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#41

Post napisał: prokopcio » 22 mar 2011, 18:14

no tak ;) nie miałem nic innego na myśli.... jedno ustala pozycję materiału na maszynie a drugie pozycję "pliku" na materiale



Tagi:


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 4668
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#42

Post napisał: oprawcafotografii » 22 mar 2011, 18:16

I trzeba klupac jak glupi ;)

A jakby tak klupnac raz i po prostu przesunac wektory tam gdzie stio frez? ;)

q


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 28
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#43

Post napisał: prokopcio » 09 kwie 2011, 09:43

oprawcafotografii pisze:A jakby tak klupnac raz i po prostu przesunac wektory tam gdzie stio frez?
nie chce ci się nacisnąć przycisków XY? za dużo klupania? przecież to działa, no ale ok... masz już pod prawym przyciskiem opcję, o którą się domagasz.
pamiętaj, że przeciągając prawym przyciskiem możesz plik przenosić z dowolnego miejsca w dowolne. np. kropkę nad "i" pod frez.

http://proma-elektronika.pl/cnconv/CNConv12x.zip

[ Dodano: 2011-04-09, 09:44 ]
oprawcafotografii pisze:przesunac wektory tam gdzie stio frez
"ich dolny lewy róg"


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 4668
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#44

Post napisał: oprawcafotografii » 09 kwie 2011, 10:23

prokopcio pisze:
oprawcafotografii pisze:A jakby tak klupnac raz i po prostu przesunac wektory tam gdzie stio frez?
nie chce ci się nacisnąć przycisków XY? za dużo klupania?...
Wcisniecie XY robi co innego o czym wiesz :)

Dzieki, przetestuje ;)

J.


silvvester
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 11
Posty: 21
Rejestracja: 17 lip 2004, 00:21

#45

Post napisał: silvvester » 12 kwie 2011, 23:10

Nie chcę zakładać nowego tematu , uwage napisze tu .
Przy wierceniu proponuję coś uprościć zmienić .
Jest tak że zetka rozpędza się zgodnie z ustawieniami , podjedzie do punktu 0 czyli początku materiału zwalnia zgodnie z ustawieniami , od punktu 0 jadąc w dół robi to samo czyli rozpędza się i na samym końcu wiercenia zwalnia po czym jedzie do góry

Proponuję uprościć do jednego rozpędzenia od samej góry do zwolnienia na samym dole .


Da się to obejść ale to tylko moje kombinacje :)


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 28
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#46

Post napisał: prokopcio » 13 kwie 2011, 09:21

nie chodzi tylko o wiercenie :) w wolnym czasie przebuduję algorytm sterowania zetką ... nie mogłem zaskoczyć o co Ci chodzi :) ale już kumam. Teraz dojeżdżam do materiału i osobno traktuję wjazd w materiał na powierzchni materiału rzeczywiście narzędzie spowalnia do prędkości bezpiecznej a wystarczy, że zwolni do prędkości zagłębiania... ale tylko pod warunkiem że mamy wystarczająco miejsca do zatrzymania osi... muszę jeszcze to przemyśleć ale zrobię :)... na chwilą obecną możesz dać sobie zagłębianie na 0,1mm a powierzchnię materiału przesunąć na wartość zagłębienia - wtedy z rozpędu przeleci "na raz"... pewnie to ta twoja kombinacja ;)

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2805
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#47

Post napisał: pitsa » 13 kwie 2011, 09:57

1. Zapisywanie plików konfiguracyjnych nadal jest niewłaściwe. Ten reset programu nic dobrego nie daje. Konfiguracje nowe, pliki nowe. Mam otwarty jakiś plik, klikam na "Otwórz projekt (parametry)". Program resetuje się i wyświetla się ten sam plik plt. W konfiguracji poprzedniego pliku wpisuje się nazwa otwartego pliku plt. Masz tu namieszane. Jeśli w config.ini i config2.ini zapisujesz "poprzedni=.." to zapisz również "aktualny=.." bo po drodze jest on gubiony i użyj go, żeby nie robiły się takie numery. :-)

Oczywiście można odczytać plik plt i wtedy program zapyta czy wczytać konfigurację.

2. Po wybraniu pliku konfiguracyjnego robisz reset programu i niepotrzebnie program wykonuje procedurę wyświetlania na ekranie ścieżek i przelotów, i jeszcze czegoś tam. To wszystko spowalnia korzystanie z programu.

3. Chcę zapisać plik konfiguracyjny i notatkę - program nie pamięta nazwy bieżącej, otwartej konfiguracji. Jeśli odczytam kolejny projekt to w bieżącym notatka lubi znikać. Przez jakiś czas jest w config.ini, a potem jej nie ma.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 28
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#48

Post napisał: prokopcio » 13 kwie 2011, 10:19

pitsa pisze:Ten reset programu nic dobrego nie daje.
on nie był / nie jest zamierzony i pewnie tu jest przyczyna, już się przyglądam...


pulek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 95
Rejestracja: 14 paź 2009, 12:13
Lokalizacja: NWM

#49

Post napisał: pulek » 13 kwie 2011, 12:45

pitsa pisze:Zapisywanie plików konfiguracyjnych nadal jest niewłaściwe.
też miałem o tym wspomnieć. :)


nie działa również obracanie bitmap a jest to zakładka "ogólne" więc chyba powinno działać. odbicia lustrzane działają poprawnie.


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 28
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#50

Post napisał: prokopcio » 13 kwie 2011, 12:50

pulek pisze:pitsa napisał/a:
Zapisywanie plików konfiguracyjnych nadal jest niewłaściwe.
też miałem o tym wspomnieć. :)
poprawione (do przetestowania) : proszę podmienić tylko exe.

http://proma-elektronika.pl/cnconv/CNConv.zip

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNConv”