Mój pierwszy Ploter CNC

Hobbystyczna z profili ALU na podstawie gotowego projektu.

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#51

Post napisał: Darek05 » 12 paź 2019, 23:33

MarioMAX pisze:
12 paź 2019, 16:50
Firma Wawrzaszek z bielska białej:
http://www.wiss.com.pl/kontakt.html
Tutaj jest mail na laser.
Dzięki za odpowiedź.

Sterowanie wrzecionem z poziomu Linuxa gotowe, muszę jeszcze doprecyzować konfigurację związaną z obrotami, tzn. rozjeżdżają mi się wartości zadanych obrotów w górę, falownik mam tak skonfigurowany aby przy starcie na minimalnych obrotach miał je na poziomie 7200 obr/min, (znalazłem opis aby ostrożnie podchodzić do tych ustawień, taka wartość jest podobno zalecana dla wrzeciona chłodzonego powietrzem), natomiast jak w MDI wprowadzę wartość Np. 20000 to wrzeciono osiąga maksymalne obroty 24000.
Nie mam pojęcia jak to skorygować.


:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7301
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#52

Post napisał: bartuss1 » 13 paź 2019, 07:24

cos przeoczyłem hehe, ale widze że już po ptokach w sensie przeróbek.


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#53

Post napisał: Darek05 » 13 paź 2019, 12:08

bartuss1 pisze:
13 paź 2019, 07:24
cos przeoczyłem hehe, ale widze że już po ptokach w sensie przeróbek.
Witam !
Nie jest doskonała, tak już zostanie, do wymiany będzie jeszcze blat, ale to dopiero jak opanuję jej programowanie. :D
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 253
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#54

Post napisał: Bronsonboss » 13 paź 2019, 20:06

Darek05 pisze:Sterowanie wrzecionem z poziomu Linuxa gotowe, muszę jeszcze doprecyzować konfigurację związaną z obrotami, tzn. rozjeżdżają mi się wartości zadanych obrotów w górę, falownik mam tak skonfigurowany aby przy starcie na minimalnych obrotach miał je na poziomie 7200 obr/min, (znalazłem opis aby ostrożnie podchodzić do tych ustawień, taka wartość jest podobno zalecana dla wrzeciona chłodzonego powietrzem), natomiast jak w MDI wprowadzę wartość Np. 20000 to wrzeciono osiąga maksymalne obroty 24000.
Nie mam pojęcia jak to skorygować.

Przestaw się na sterowanie ModBus, dokup konwerter USB/RS485 i będzie Ci falownik ustawiał dokładnie takie obroty jak zadasz..
W linuxCNC bez większych problemów da się to odpalić..


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#55

Post napisał: Darek05 » 13 paź 2019, 21:08

Jak wygląda sprawa z załączaniem wrzeciona, zmiana kierunku obrotów, wszystko odbywa się przez tą magistralę ?, gdzieś w sieci widziałem opis jak to skonfigurować ale zignorowałem tą stronę, muszę tego poszukać.
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 253
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#56

Post napisał: Bronsonboss » 13 paź 2019, 21:33

Darek05 pisze:Jak wygląda sprawa z załączaniem wrzeciona, zmiana kierunku obrotów, wszystko odbywa się przez tą magistralę ?, gdzieś w sieci widziałem opis jak to skonfigurować ale zignorowałem tą stronę, muszę tego poszukać.

wszystko ogarnięte.. rozkminione.. informacji jest sporo... w ostatniej wersji LinuxCNC jest nawet moduł już skompilowany
Ja od samego początku poszedłem w modbus, nawet nie kombinowałem z innym sterowaniem wrzeciona


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#57

Post napisał: Darek05 » 14 paź 2019, 19:13

Zamówiłem konwerter ale na ALI.... mają tam gotowce z kablem, na naszym Alledrogo były takie z zaciskiem śrubowym, nie bardzo do mnie przemawiały, jak dotrze będzie kolejna zabawa z konfiguracją.
Udało mi się wygenerować kod pod wiercenia blatu dla mufek dwu gwintowych, na razie otwory są o średnicy fi 6 wiercenie było na głębokość 15mm, prawdopodobnie będę jeszcze rozwiercane do średnicy 10mm a w zasadzie frezowane, zamieszczam filmik z przeprowadzonej operacji
FILM >>>>> https://photos.google.com/share/AF1QipO ... U5STlObTFR
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#58

Post napisał: Darek05 » 19 paź 2019, 15:12

Cześć !
Blat mam już gotowy:
Obrazek


Pierwsze elementy które frezowałem są to kontrolki do wykonanej wcześniej klawiatury. Mam na razie dwa frezy które wydawało mi się że, będą nadawać się do frezowania pleksi, jeden o średnicy 2mm trzy piórowy, i drugi o średnicy 4mm dwu piórowy, ten pierwszy zaraz na początku zaczął topić tworzywo, zmuszony zostałem do wymiany na drugi, i oczywiście na nowo musiałem wygenerować kod - efekty poniżej - jakość zdjęcia wyszła nie najlepiej.
Obrazek Obrazek
Film z frezowania: https://photos.google.com/share/AF1QipM ... 1kUDBvRHpn

Odkryłem jeszcze jeden poważny problem z którym będę musiał się zmierzyć, jest to przypadkowe zadziałanie krańcówek i to nie zależnie od osi, dzieje się to tylko wtedy gdy materiał jest zbierany na głębokość 1mm, wyszło to wczoraj przy frezowaniu wspomnianej pleksi, nie ma tego problemu jak materiał zbierany jest na głębokość 0,5mm, jestem pewien że wpływ na to ma obciążenie wrzeciona, i generowanie większych zakłóceń, chyba że się mylę i powodem są drgania styków, które w moim sterowniku są normalnie zamknięte, pętla zwarta, kable są wszystkie ekranowane. Myślę nad wymianą płyty głównej LPT w sterowniku, mam tam zabudowaną płytę "Sponsora", posiadam dodatkową Chińską płytę LPT którą prezentował na swoim blogu "adam_Fx".
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

Awatar użytkownika

gothye
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 73
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#59

Post napisał: gothye » 19 paź 2019, 17:02

Przewody od krańcówek nie ważne czy ekranowane czy nie , przewlecz 2 zwoje przez rdzeń okrągły np. z starego zasilacza ATX/przetwornicy pomoże Ci to aby krańcówki nie wariowały ;) (sposób sprawdzony u mnie w wszystkich maszynach )


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#60

Post napisał: Darek05 » 23 paź 2019, 19:56

gothye pisze:
19 paź 2019, 17:02
Przewody od krańcówek nie ważne czy ekranowane czy nie , przewlecz 2 zwoje przez rdzeń okrągły np. z starego zasilacza ATX/przetwornicy pomoże Ci to aby krańcówki nie wariowały ;) (sposób sprawdzony u mnie w wszystkich maszynach )
Zabudowałem rdzeń ferrytowy zaraz za krańcówką - na razie na osi X bo ta najczęściej wariuje, nic to nie pomogło, dodatkowo wymieniłem nową krańcówkę na nową, dalej jest jak było, próbowałem frezować w sklejce frezem jednopiórowym z węglików spiekanych, testowałem przy trzech głębokościach skrawania 0,25mm, 0,5mm i 1 mm przy każde wyskakiwał komunikat zadziałania krańcówki dla napędu "0", .
Zastanawiam się czy opto-izolacja tych sygnałów coś poprawi ?.
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”