Mój pierwszy Ploter CNC

Hobbystyczna z profili ALU na podstawie gotowego projektu.

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gothye
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 73
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#61

Post napisał: gothye » 23 paź 2019, 21:24

Za krańcówką tak ale nie tuż za nią ;) , tuż przed podłączeniem przewodu do sterownika (na oko moje u mnie jest 4-7cm od sterownika)




Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#62

Post napisał: Darek05 » 26 paź 2019, 12:54

Witam !
Problem po przeprowadzonych testach na razie jest rozwiązany, no chyba że jeszcze coś wylezie, rozwiązaniem na w/w przypadłość była wymiana płyty głównej LPT tą którą wsadziłem jest Chińska i posiada na pokładzie optyczną separację napięć sygnałów, dodatkowo zmuszony zostałem do wykonania dodatkowego zasilacza 5V dla zasilania płyty LPT, która potrzebuje dwóch napięć 12-24V i 5V, początkowo na zasilanie 5V chciałem zabudować dodatkowy stabilizator do obniżenia napięcia z 12V ale przyszło olśnienie i zmierzyłem czy masa 12V jest wspólna z masą 5V, okazało się że nie i dlatego zastosowałem odrębny transformatorek w celu odseparowania galwanicznego napięć.
Teraz będę intensywnie testował, mam tylko nadzieję że nie będzie niespodzianek.
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3350
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#63

Post napisał: Zienek » 27 paź 2019, 09:19

Czyli pewnie jest zrobiona zgodnie ze sztuką, gdzie część komputerowa jest odseparowana od części "odmaszynowej". Czasem takie wpisy, jak twój pomagają zaoszczędzić dupogodzin i nerwic u ludzi, którzy siedzą nad tymi samymi tematami.

Świetnie, że się dzielisz wiedzą.

Pozdrawiam,
Paweł


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#64

Post napisał: Darek05 » 29 lis 2019, 23:22

Witam ponownie !
Darek05 pisze:
26 paź 2019, 12:54
Problem po przeprowadzonych testach na razie jest rozwiązany, no chyba że jeszcze coś wylezie....
- I okazało się że problem ten dalej istniał, ale przyczyną nie były zakłócenia lecz drgania maszyny, ponieważ jestem jeszcze zielony jak szczypiorek z ustawiania parametrów skrawania, to posuwy i obroty ustawiane były na zasadzie przypadku, lub wydaje mi się że będzie dobrze, krańcówki pracowały jeszcze w tedy w układzie normalnie zamknięte, i w efekcie przy większych drganiach maszyny powodowały jej wyłączanie, od tego momentu gdy je przełączyłem tego typu problemów już nie ma.
Teraz moja edukacja jest na etapie łamania frezów, a ponieważ od kilku dni próbuję frezować w aluminium, postanowiłem dokończyć układ mgły olejowej, i powstał taki o to panel. Płyta w/w panelu została wycięta już na frezarce.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3350
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#65

Post napisał: Zienek » 30 lis 2019, 09:21

Darek05 pisze: Obrazek


Przez chwilę myślałem, że masz sterowanie zaworem z 230V ;)

Ładnie - widać, że nie oszczędzasz na maszynie. Ile litrów pojemności ma zbiornik?


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#66

Post napisał: Darek05 » 30 lis 2019, 09:50

Tak ! zawór jest sterowany napięciem 230V :) , kiedyś taki znalazłem na alle... i całe sterowanie zaworem dostosowałem pod niego.
Jest to typowy korpus z na rurowego filtra do wody, producent nie podaje jaka jest jego pojemność, według mojej oceny będzie miał ok. 1L.
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#67

Post napisał: Darek05 » 25 cze 2020, 21:22

Witam po długiej przerwie.

Nareszcie maszyna doczekała się blatu z precyzyjnej blachy aluminiowej 20mm, początkowo po poszukiwaniach i wstępnej kalkulacji za interesujący mnie arkusz takiej blachy, cena wydawała się kosmiczna jak na moje amatorskie warunki, ale tu na forum otrzymałem podpowiedź gdzie mogę kupić taką blachę stosunkowo tanio, i chcę podziękować "FTW" i pozostałym forumowiczom za podpowiedź, faktycznie nie było drogo jak początkowo kalkulowałem na podstawie cen innego sprzedawcy.
Stary blat z płyty MDF w zasadzie zaczął się sypać i zamocowane insert zostawiały po sobie "kretowiska" które coraz bardziej utrudniały montaż materiału do obróbki.
Teraz zastanawiam nad nowym rozstawem otworów montażowych które będę frezował, i mam zagwozdkę czy wstawić stalowe inserty gwintowane lub sprężynowe (te które służą do naprawy zerwanych gwintów) lub tylko gwint ale wygniatany, pierwsze i drugie rozwiązanie jest dla mnie nie znane.
Liczę na fachowe porady i sugestie forumowiczów.
Obrazek Obrazek Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#68

Post napisał: Darek05 » 01 lip 2020, 20:34

Witam
Powoli kończę prace przy maszynce, otwory w blacie są już gotowe przygotowane pod gwint M6.
Obrazek
Obrazek Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7302
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#69

Post napisał: bartuss1 » 01 lip 2020, 20:47

Ta bramka ma za wąskie podparcie, stąd te drgania i blędy p pzekątnej bramki, gdzie przekatna przechodzi środkiem przez oś śruby.


Autor tematu
Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 51
Posty: 129
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#70

Post napisał: Darek05 » 01 lip 2020, 22:30

bartuss1 pisze:
01 lip 2020, 20:47
Ta bramka ma za wąskie podparcie, stąd te drgania i blędy p pzekątnej bramki, gdzie przekatna przechodzi środkiem przez oś śruby.
Cześć
Tak teraz zrobiłbym inaczej, nawet sugerowano mi dołożenie jeszcze po jednym wózku, ale wydawało mi się że tak wystarczy, zresztą już kilka razy "wydawało mi się" doprowadziło mnie do błędnych decyzji, o jaką przekątną mnie pytasz ?, załączam rysunek.
Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”