Mój pierwszy Ploter CNC

Hobbystyczna z profili ALU na podstawie gotowego projektu.

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Darek05
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 61
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Mój pierwszy Ploter CNC

#1

Post napisał: Darek05 » 28 lut 2019, 20:53

Witam wszystkich których zainteresował ten wątek !

Chciałem zaprezentować budowę mojego plotera frezującego CNC, który jest wykonywany na bazie projektu z tej strony https://www.instructables.com/id/Buildi ... g-machine/ , posiadam rysunki techniczne tej frezarki - gdzieś czeluściach internetu znalazłem i wydrukowałem je sobie, nie są one doskonałe, mają braki, ale są mi pomocne. Równolegle w celu wyeliminowania błędów konstrukcyjnych i złożeniowych, konstrukcja jest projektowana w darmowym programie DESIGN SPARK, przy okazji ogarniam projektowanie w 3D.
Moja wersja ma nieco zmienione wymiary i niektóre ze szczegółów technicznych, będzie ploterem cztero-osiowym (z osią obrotową).
Muszę dodać że jest to mój pierwszy tego typu projekt, i planuję go wykonać jako jedyny, do mojej pracowni - hobby pracowni - modelarskiej pracowni - elektronicznej pracowni - miejsce uciech, radości, odosobnienia, rozrywki. W skrócie Żona nazywa to miejsce - Katakumbami, pewnie z racji położenia w budynku i problemem z lokalizacją mojej osoby.

Pomysł narodził się pierwszy raz jak zarejestrowałem się na tym Forum, ogarnęła mnie w tedy euforia, że budowa frezarki CNC nie jest aż tak skomplikowana i jest możliwa do wykonania przez amatora, z czasem ten zapał trochę ostygł, gdy zacząłem śledzić opisy budowanych maszyn przez innych forumowiczów, dotarło do mnie jakie problemy i ograniczenia napotkam przy budowie swojej frezarki.
Od tego momentu minęło - dużo czasu, postanowiłem że, wzorować się będę na konstrukcji j.w., kasę już wydaję i to wcale jak dla mnie nie małą.
Maszyna ma służyć do obróbki drewna, tworzyw sztucznych, aluminium i innych metali miękkich.

Konstrukcja:

Oparta jest na profilach aluminiowych konstrukcyjnych z ruchomą bramą.

Rama - Podstawa/Stół wymiary 820x540 mm wykonana z profili 80x40 i 40x40, w tym panel przedni i tylni z płyty Alu o grubości 10mm
Prowadnice oś Y - HIWIN HGR25R i po jednym wózku na każdą, typu HGW25 lub jego Chiński odpowiednik

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Brama ten etap w trakcie projektowania, będzie wykonany z profilu 80x80, oraz boki ramy wycięte z płyty Alu o grubości 20mm, prowadnice osi X - HIWIN HGR20R lub 15 i również po jednym wózku typu HGH na każdą lub odpowiednik jak wyżej.

Oś Z wycięta z formatek ALU o grubości 10mm z prowadnicami takimi jakie będą zastosowane w osi X.

Napęd dla osi, oparty na śrubach kulowych/tocznych typu SFU1204 zamawianych na wymiar w Chinach - na jedną już czekam, oraz blokach łożyskujących FK10 i FF10 te już posiadam.

Wrzeciono:
Chłodzone powietrzem 1,5kW sterowane falownikiem, będzie zamawiane też w Chinach łącznie z falownikiem

Oś Obrotowa A:
Jest gotowa - wykonana jakiś czas temu na bazie motoreduktora / przekładni ślimakowej typu WMI25 albo coś w ten deseń - nie ma już tabliczki znamionowej odkleiła się, napędzana silnikiem krokowym Sanyo-Denki 3,9V/1,35A z uchwytem tokarskim - służy mi też jako podzielnica, do wykonanej modelarskiej wiertarko-frezarki, w tedy sterowana jest odrębnym sterownikiem wykonanym na bazie ARDUINO.

Obrazek Obrazek

Zastosowane silniki krokowe 2,8 Nm kupione j.w.

Sterownik:
Gotowy, jest to jego drugie bardziej zgrabne wcielenie, wykonany na driverach firmy JAWO MD560 4,8A/60V dla osi X,Y,Z dla osi A - zastosowany Chiński driver TB6600 4A/40V
Płyta główna sterownika i zasilacz - płytki kupione u sponsora forum, moje lutowanie.
Sterowanie przez port LPT.
Sterownik ma wykonany układ adaptacyjny z izolacja galwaniczną do sterowania prędkością obrotowa wrzeciona z poziomu oprogramowania.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Oprogramowanie sterujące Linux CNC wersja 2.7 wstępnie z konfigurowane.

Co jeszcze - budowa trochę potrwa, przewidziana jest na mozolne i długie wyczekiwanie, tego się nie da przeskoczyć, chyba że nagle okaże się że wygrałem, lub otrzymałem, lub znalazł się sponsor.

Na pewno opis będzie aktualizowany w miarę możliwości.


:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 201
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#2

Post napisał: Bronsonboss » 28 lut 2019, 21:20

Ja kończę trochę podobną konstrukcję... wymiarami także.... jednak ja prowadnice osi Y dałem na profilach a nie z boku... umieszczenie prowadnic po bokach jest ciężkie do ustawienia wg mnie, dodatkowo ja na każdej prowadnicy dałem po 2 wózki, przy takim układzie wg mnie korzystniej rozkładają się siły.
Nie mniej z tego projektu parę pomysłów zaczerpnąłem :-)


Autor tematu
Darek05
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 61
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#3

Post napisał: Darek05 » 01 mar 2019, 21:21

Bronsonboss pisze:
28 lut 2019, 21:20
Ja kończę trochę podobną konstrukcję... wymiarami także.... jednak ja prowadnice osi Y dałem na profilach a nie z boku... umieszczenie prowadnic po bokach jest ciężkie do ustawienia wg mnie, dodatkowo ja na każdej prowadnicy dałem po 2 wózki, przy takim układzie wg mnie korzystniej rozkładają się siły.
Nie mniej z tego projektu parę pomysłów zaczerpnąłem :-)
Cześć :)

Widziałem twój opis, fajna maszynka wygląda na bardzo dużą, Ja nie mam doświadczenia w tego typu projektach, dla mnie ten model jest rzeczywisty, myślę że osiągalny w wykonaniu, jak już wcześniej wspomniałem mam rysunki techniczne, po prostu kopiuję rozwiązanie, poprawiając niektóre szczegóły techniczne.
Wydaje mi się że regulacja powinna być do okiełznania, posiadam czujnik zegarowy, i przygotuje się na ewentualne problemy.
Co do ilości wózków na szynie, mam świadomość że zastosowanie jednego jest nie korzystne, z drugiej strony zależy mi na jak największym polu roboczym, daję sobie jeszcze trochę czasu na decyzję, przeglądam sieć w poszukiwaniu podobnych rozwiązań.

Dodane 4 minuty 10 sekundy:
Dotarła wreszcie do mnie śruba kulowa, pasuje idealnie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
Darek05
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 61
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#4

Post napisał: Darek05 » 02 mar 2019, 21:35

Projektuję bramę frezarki, zastanawiam się jak rozwiązać montaż silnika, zależy mi na tym aby nie był tak mocno wysadzony za belką.
Obrazek Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
Darek05
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 61
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#5

Post napisał: Darek05 » 05 mar 2019, 20:09

Projekt konstrukcji bramy prawie skończony, zostało jeszcze nanieść kilka detali, między innymi otwory pod montaż belki pod stołem.
Szczegóły paneli bocznych bramy - strona lewa

Obrazek Obrazek

I całość

Obrazek

Dodana mała korekta do gniazda montażu silnika - teraz już prawidłowo.
Obrazek Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
Darek05
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 61
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#6

Post napisał: Darek05 » 10 mar 2019, 19:36

Kolejna aktualizacja, trochę nowych detali przybyło, Rama jest juz w zasadzie skończona, teraz będę podłączał silnik i wyprowadzał kable ze puszki od krańcówek.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
Darek05
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 61
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#7

Post napisał: Darek05 » 14 mar 2019, 22:15

Dalszy ciąg prac.
Kabel podłączony i umocowany do ramy, znalazłem do tego celu siodełko mocujące opasek zaciskowych, otwór montażowy należało rozwiercić i pogłębić.
Obrazek Obrazek Obrazek

Taki zestaw pozwolił na łatwe i estetyczne umocowanie kabla.

Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 201
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#8

Post napisał: Bronsonboss » 14 mar 2019, 23:01

czy ekran z kabla zasilającego silnik nie lepiej dać jak najbliżej silnika i zostawić go luzem (nie podłączony z tej strony), a w szafie sterowniczej dać na do obudowy??..


Autor tematu
Darek05
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 61
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#9

Post napisał: Darek05 » 15 mar 2019, 23:30

Bronsonboss pisze:
14 mar 2019, 23:01
czy ekran z kabla zasilającego silnik nie lepiej dać jak najbliżej silnika i zostawić go luzem (nie podłączony z tej strony), a w szafie sterowniczej dać na do obudowy??..
W tym miejscu według mnie nie ma to już większego znaczenia, po drugie nie chciałem obcinać kabli na silniku, ekran podłączyłem do ramy ponieważ posłuży mi ona jako punkt rozprowadzenia masy na poszczególne elementy, tzn pozostałe silniki i krańcówki.
Zacząłem projektować element montażowy pod krańcówki i blok najazdowy który będzie je wyzwalał.

Obrazek Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O


Autor tematu
Darek05
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 61
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:18
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Mój pierwszy Ploter CNC

#10

Post napisał: Darek05 » 31 mar 2019, 17:32

Projektowania ciąg dalszy, mam tutaj dylemat czy prezentowane rozwiązania są technicznie poprawne, mianowicie rysuję blok, element silnika osi "Z" i zastanawiam się nad montażem wózków HGH15CA do tego bloku (układ będzie się poruszał w osi "X")

Obrazek

Poniżej rysunki:
Wersja 1 - naturalnie logiczna i czy będzie wystarczająca.
Wersja 2 - rozstawione wózki - czy poprawi sztywność poruszania się w osi "X" czy różnica w stosunku do wersji 1 jest marginalna.
Od razu wyjaśnię, nie potrafię policzyć jakie siły będą działać na tego typu układy.

WERSJA 1
Obrazek

WERSJA 2
Obrazek
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”