mazatrol,mazak

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol


Mnich1980
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 16 kwie 2009, 20:21
Lokalizacja: Tuchola

#21

Post napisał: Mnich1980 » 16 kwie 2009, 20:25

Witam
Pracuje na tokarkach Mazaka już 7 lat (QT200, QT10 i z obrotowymi oprawkami). Szybkość programowania i prostota to najwieksze chechy tych obrabiarek. Co do różnych kształtów to kwestia wyobraźni operatora i narzędzi.



Tagi:


PALESTYNA81
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 23 cze 2009, 20:09
Lokalizacja: GORLICE

MAZAK

#22

Post napisał: PALESTYNA81 » 25 cze 2009, 20:35

WITAM
PRACUJE DOPIERO MIESIĄC NA FREZARCE MAZAK VARIAXIS 500x5 I NIE MAM JESZCZE DOŚWIADCZENIA PROSZE O JAKIEŚ POMOCNE PROGRAMY DO NAUKI PISANIA W MAZATROLU.


bekaz25
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 23 gru 2009, 21:20
Lokalizacja: Gdansk

#23

Post napisał: bekaz25 » 25 sty 2010, 19:13

Mnich1980, witaj, od niedawna pracuje na QT 200 Fusion640T i potrzebuje jakies materialy do programowania, program: mazacam, Sinu Train(stoje tez na TZC z Pronumem), jesli cos posiadaz to prosze o kontakt: yoopi21@wp.pl


stachu1111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 02 kwie 2011, 15:06
Lokalizacja: Ostrzeszów

smart

#24

Post napisał: stachu1111 » 02 kwie 2011, 15:15

mam problem ktory dzis wyniknol podczas programowania smarta........moze od poczatku pracowalem w siemens a teraz przeszedlem na mazaka ze strerowaniem smart!! i dzis podczas pisania programu pisania w mazatrolu nie potrafilem wpisac na walku podciecia F 0.6 X 0.3 czyli w czolo i srednice......w sama srednice nie ma problemu...........jest tam takie w cyklu tylko ale to sie wcina 0.1 w czolo i .2 w srecnice ale to nie jest F prosze o podpowiedz jesli kos wie czy ma to w mazatrolu tylko trzeba pisac z ISO ........podziele sie wiadomosciami w zakresie siemens ........z gory dziekuje.....


ciacho
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 08 lis 2011, 19:33
Lokalizacja: Bielsko

#25

Post napisał: ciacho » 08 lis 2011, 20:15

Witam!
Ja dopiero od kilku dni mam styczność z mazakiem i mam taki problem że nie potrafię sobię poradzić z zaprogramowaniem detalu zamieszczonym w załączniku. PZD znajduje się w lewym dolnym rogu. Frez fi 25. Chodzi mi o samo to wgłębienie z promieniem. Tak jakby frez nie chciał się zagłębić na odpowiednią głębokość, aby wyszedł ten promień i odległość 33. Fi 30 to średnica materiału który ma być wpasowany w ten element (nie średnica freza, narysowałem to ponieważ musiałem określić gdzie znajdują się punkty styczne czyli gdzie kończy się odcinek biegnący pod kątem 60 stopni). Wybieram linię zewnętrzną, określam narzędzie i dalej (z tym mam problem):
1. LINIA X=56,36 Y=55 th=60
2. LINIA X= 35 Y= 40,5 R= 15 I= 40 J= 48
3. LINIA X= 22,01 Y= 40,5 th= 120
4. LINIA X= 13,64 Y= 55

Na oryginalnym rysunku nie było tych punktów stycznych ani tej szerokości 13,64 i 56,36 i 22,01 więc może tam mu dać pytajniki?
Proszę o pomoc!!! Siedzę już nad tym kilka godzin i nic :(
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (14.01 KiB) Przejrzano 3170 razy


markus7
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 01 gru 2011, 16:26
Lokalizacja: bydgoszcz

#26

Post napisał: markus7 » 01 gru 2011, 16:45

Witam od niedawna pracuje na mazaku Mazatrol VtN 510 Matrix czy ma moze ktos materaiły dotyczace obsługi oraz programowania bede bardzo wdzieczny, jakby co to prosze wysyłac na free1986@o2.pl


czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 307
Rejestracja: 06 lut 2006, 12:08
Lokalizacja: kraków

#27

Post napisał: czort » 03 gru 2011, 00:55

Witam.
Punkty stycznie nie są Koledze do niczego potrzebne, Mazatrol obliczy je sam. Od tego własnie są pytajniki, potrzebuje Kolega koniecznie środek promienia, wartość promienia i kąt nachylenia tych linii stycznych (co na rysunku jest). Przede wszystkim zacząłbym od punktu 0;0 (najlepiej jest zaczynać od jakichś znanych punktów). Sprawa następna: w linijce nr 2 Kolega ma wpisane "line" a powinno być "ccw" (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara ) albo "cw" (zgodnie z ruchem wskazówek zegara, w polskim to jest jakoś dziwnie przetłumaczone na "w lewo " "w prawo "). Do tego trzeba mu będzie uzupełnić "warunki przecięcia z następnym kształtem "czyli to, co w polskiej jak i angielskiej wersji językowej oznaczone jest literą "P" (z czym to sie je, to Kolega musi zobaczyć do instrukcji programowania, bo nie ma sensu tu jej przepisywać ). Co bardzo ważne, w opisie kształtu współrzędne środka promienia podaje się absolutnie. Natomiast w "manual program", tak samo jak w iso, inkrementalnie.

PS.
Gdy czasem w aktach desperacji na początku nauki mazatrola robi się jak Kolega czyli rysuje sie to w CAD'zie i przepisuje współrzędne punktów, to on lubi mieć inne przybliżenia i o 0,01 trzeba pozmieniać w dół albo w górę. Przynajmniej tak jest w moim CAM M2

Pozdrawiam


rafal1985
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2012, 18:48
Lokalizacja: janowiec

#28

Post napisał: rafal1985 » 06 sty 2012, 19:21

Witam, pracuje na mazaku qtn200 msy (mazatrol)od początku roku ... Nie czaje o co chodzi ... Na naukę mam 2 miesiące, może ma ktoś jakieś pomoce ... Słyszałem że jest program na PC ... Z góry dzięki ... mój kontakt ryba.ryba@interia.eu


ciacho
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 08 lis 2011, 19:33
Lokalizacja: Bielsko

#29

Post napisał: ciacho » 23 mar 2012, 08:58

Czort dziękuję za pomoc :] poradziłem sobie z tym dokładnie jak napisałeś tylko zanim napisałeś posta :P co do tych zaokrągleń 0,01 to faktycznie też to zauważyłem gdy technolodzy robili mi rysunki w solidworksie z zaokrągleniem i maszyna wywala błędy. Zapraszam do postu https://www.cnc.info.pl/topics91/proble ... 211,10.htm
może ktoś coś poradzi.
Pozdrawiam


raffsoon
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 13 sie 2012, 11:29
Lokalizacja: Polska

Mazatrol T1

#30

Post napisał: raffsoon » 25 mar 2017, 12:16

Witam,

Po analizie postów w temacie widzę, że koledzy znają się dobrze i odnajdują w środowisku MAZAKA. Do tej pory pracowałem na tokarce HAAS i frezarkach z Haidenhain iTNC530, niedawno kupiłem sobie tokarkę ze sterowaniem MAZATROL T1 i chcę się zapoznać z jej obsługą, programowaniem i jak ktoś by miał jakieś ciekawe porady co do wykorzystania możliwości takiej maszyny to byłbym wdzięczny.

Posiadam do niej instrukcje, z tym że są one po niemiecku albo tak potłumaczone, że niezbyt zrozumiałe są dla mnie te zapiski. Czy ktoś dysponuje instrukcją obsługi i programowania w języku angielskim lub po polsku (tylko z normalnym tłumaczeniem i bez rozjechanych opisów przycisków funkcyjnych tak jak to jest w tych instrukcjach co ja mam).

Prosiłbym o przesłanie instrukcji na 86rafal@gmail.com

Z góry dzięki za każdą pomoc z waszej strony.
Rafał

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”