mazatrol,mazak

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol


doniu
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 81
Rejestracja: 04 maja 2007, 20:42
Lokalizacja: Danmark

#11

Post napisał: doniu » 04 sie 2007, 07:25

niedugo też (prawdopodobnie) wchodze na mazaka i jestem bardzo zadowolony :grin: ,bo siedze w isso na simensie i fanuku to prawdziwa męczarnia jak kilka razy dziennie ustawiam te maszyn i pisze programy z ręki a o braku sondy nie wspomne :sad:

ps. odnośnie dokładności to musze powiedzieć że unas mazaki dobrze trzymają wymiar i
na długości 1,5 metrowego wałka ciągnie 0.015mm stożka



Tagi:


dot
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 1
Posty: 22
Rejestracja: 01 lis 2007, 07:41
Lokalizacja: Poland

#12

Post napisał: dot » 01 lis 2007, 08:39

O to ciekawe, jeszce takiego mazaka nie widzialem :)


katmaras
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 01 mar 2007, 11:41
Lokalizacja: Wałcz

#13

Post napisał: katmaras » 08 gru 2007, 10:18

Witam
szukam kogoś z doświadczeniem w obróbce żeliwnych korpusów zasuw, oczywiście na Mazaku, mam problem z mocowaniami detali :wink:


pawel4
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 2
Posty: 27
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:40
Lokalizacja: małopolska

#14

Post napisał: pawel4 » 31 gru 2007, 12:47

[quote="dot"]O to ciekawe, jeszce takiego mazaka nie widzialem :)[/quote]



jak ogladałeś same mazaki które ciężko pracowały przez 15 lat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

swoją drogą półtorej setki ;p <wyprowadzone z programu> :cool:


grigor811
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 14 lip 2008, 16:00
Lokalizacja: SKAWINA

#15

Post napisał: grigor811 » 14 lip 2008, 16:07

OD 6LAT PRACUJE NA MAZAKACH VTC-20 VARIAXIS-500.PROGRAMOWANIE W MAZATROLU NIE JEST SKOMPLIKOWANE.JAK PRACOWAłEś NA CNC TO SPOKOJNIE W 1MIESIąC POWINIENES W DOBRYM STOPNIU GO OPANOWAć.U MNIE KAżDY MAZAK MA MOżLIWOść PROGRAMOWANIA W ISO ALE ZEBY W PELNI TO WYKORZYSTAC POTRZEBNY JEST PROGRAM CAM KTORY PRZETWARZA Z RYS. NA KODY.


a_szop
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 1
Posty: 8
Rejestracja: 10 wrz 2008, 10:27
Lokalizacja: chojnice

#16

Post napisał: a_szop » 22 paź 2008, 08:24

z tego co wiem, jesli pracowales na FANUKU to MAZATROL bedzie jak bulka z maslem...
tak mowil mi czlowiek z H&J, ze jka na Fanuku bede smigal to na wszystkim dam rade ;))
a tak wogole to musze sie zgodzic ze MAZAKi to dobre cacka

badz bobrej mysli
MAZAK space gear-510 MKII


krzysiek123122
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 18 paź 2008, 16:45
Lokalizacja: kutno

mazatrol

#17

Post napisał: krzysiek123122 » 26 paź 2008, 08:22

czy jest tutaj ktos kto ma instrukcje programowania MAZATROL T-1 LUB CAM T-2 LUB CAM T-3 ??? albo przynajmniej pracuje na podobnym i moze powiedziec jak zaprogramowac dojazd konika i kla w trakcie programu?????????? prosze o pomoc www.krzysztoflewanski@o2.pl gg 8365355. w zamian sluze swoimi materialami na temat mazatrola i doswiadczeniem. ,zdesperowany,
mazak


zielik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2008, 19:49
Lokalizacja: zgora

#18

Post napisał: zielik » 18 lis 2008, 20:16

Każdy mazak który ma XX lat ciężkiej pracy, może być dokładny do 0.015 na 1,5 m, a mianowicie posiada takich kilka śrubek którymi można zniwelować stożek który powstaje w obróbce ale po co się męczyć kiedy mamy opcję KGL..
Jak nie zrobisz kolizji to się nie nauczysz...


jtk66
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 15 mar 2009, 16:11
Lokalizacja: Łęczna

#19

Post napisał: jtk66 » 15 mar 2009, 17:21

Nie będę wychwalał Mazaka,bo dla mnie też jest bezkonkurencyjny.
Pracuję również na sterownikach Sinumerica i Fanuca.Programuję w mazatrolu 640m na obrabiarkach poziomych i pionowych,prawie to samo,a jednak jest różnica.
Mazatrol to szereg podpowiedzi:
-wybór materiału obrabianego
-wybór gatunku z jakiego wykonane jest narzędzie
-ogromna ilość cykli
-automatyczny dobór parametrów,później można je zmieniać i zapisywać w "locie" i wiele innych.Programowanie w ISO na mazatrolu to dla tych,którzy nie mogą lub są zbyt leniwi by określić kontór detalu lub dobrać odpowiedni proces,choć to też sposób. :roll:


Medeag
Posty w temacie: 1

#20

Post napisał: Medeag » 13 kwie 2009, 19:47

Mazak jest łatwy , ale ma wiele niedociągnięć i za to w standartowym bardzo bardzo ubogi nie ma opcji synchronizacji gwintu !!!(potrzebny do poprawy gwintu - a tak trzeba pieprzyć się z plasteliną żeby wciąć się z powrotem w gwint przy BOX-ie)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”