Mały biurkowy ploter cnc

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#61

Post napisał: waluś » 15 lis 2015, 12:29

drozdo pisze:Ja mam w planach kupic ponizszego mokrego kitajca

http://m.ebay.co.uk/itm/251838019309?_t ... 3641.l6368
Z opisu wynika, że jet 65 x 205 mm
Ale widzę też tabeli, że istniej jeszcze wersja 1,2kW. U nas takich chyba nie oferują.



Tagi:


Autor tematu
drozdo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 34
Posty: 40
Rejestracja: 10 kwie 2015, 21:06
Lokalizacja: Sandomierz

#62

Post napisał: drozdo » 15 lis 2015, 13:03

Widze ze sa 2 rodzaje wrzecion:/

http://www.ebay.co.uk/itm/1-5KW-80MM-DI ... 1838019309

te maja wymiary 80*180. I które teraz kupić ??


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#63

Post napisał: waluś » 15 lis 2015, 18:40

steff.k pisze: Możesz jeszcze poszukać 1,5kw jest 2 cm dłuższy od 0,8kw i ma uchwyt er16.
Faktycznie 1,5kW są w wersji ER11 i ER16, dopiero teraz znalazłem.
http://allegro.pl/elektrowrzeciono-wrze ... 01183.html
http://allegro.pl/elektrowrzeciono-wrze ... 04974.html
pierwszy ma wymiary 80 x 188 mm, a drugi 80 x 213 mm
Taki na ER16 rozwiązał by mój problem z przetaczaniem frezów.
steff.k pisze: Kolego musi być falownik :!: :!: :!: Zasilanie wrzeciona to 3fazy po 400hz.
Ale tego zasilania tylko z falownika to do końca nie rozumiem. W opisie pisze, że:
- wrzeciono jednofazowe 220V
- częstotliwość 400 Hz
- możliwość regulacji obrotów przy użyciu falownika jednofazowego

Czy aby na pewno wymagany jest falownik?


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 517
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#64

Post napisał: steff.k » 15 lis 2015, 22:00

waluś pisze: (...)
Ale tego zasilania tylko z falownika to do końca nie rozumiem. W opisie pisze, że:
- wrzeciono jednofazowe 220V
- częstotliwość 400 Hz
- możliwość regulacji obrotów przy użyciu falownika jednofazowego

Czy aby na pewno wymagany jest falownik?
Ja się nie spotkałem z chińczykami jednofazowymi. Zauważ że w opisie podłączenia mowa jest o 3 fazach.
Obstawiam błąd w opisie. I szukaj raczej na ebay.com a nie u nas :wink: .

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4663
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#65

Post napisał: adam Fx » 17 lis 2015, 09:14

waluś, ostatno o tym była mowa na forum - sprzedawca ma na myśli że wrzeciono jest zasilane przez falownik 1f 230V i nazywa je jednofaz. a te na ''silę'' nazywa 3 fazowymi bo steruje nimi falownik 380V 3F .
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#66

Post napisał: waluś » 17 lis 2015, 18:54

steff.k pisze: Ja się nie spotkałem z chińczykami jednofazowymi. Zauważ że w opisie podłączenia mowa jest o 3 fazach.
Obstawiam błąd w opisie. I szukaj raczej na ebay.com a nie u nas :wink: .
adam Fx pisze:waluś, ostatno o tym była mowa na forum - sprzedawca ma na myśli że wrzeciono jest zasilane przez falownik 1f 230V i nazywa je jednofaz. a te na ''silę'' nazywa 3 fazowymi bo steruje nimi falownik 380V 3F .
Dzięki, teraz załapałem. A tak przy okazji możecie zerknąć na najnowszą wersję mojego projektu drewniaka i jeszcze coś doradzić w kwestii konstrukcji i zastosowanych elementów (np. śruby, silniki)? Chciałbym powoli ruszyć z realizacją, zacząć zbierać części.


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#67

Post napisał: waluś » 21 lis 2015, 14:03

Odnośnie falownika to chciałbym Was jeszcze o taką kwestię zapytać. Czy jest konieczny sterownik z gniazdem sterującym falownikiem, czy też można obroty wrzeciona regulować z poziomu samego falownika? Nie chciałbym podrażać kosztów sterownika.


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 517
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#68

Post napisał: steff.k » 21 lis 2015, 14:07

waluś pisze:Odnośnie falownika to chciałbym Was jeszcze o taką kwestię zapytać. Czy jest konieczny sterownik z gniazdem sterującym falownikiem, czy też można obroty wrzeciona regulować z poziomu samego falownika? Nie chciałbym podrażać kosztów sterownika.
Z menu chińczyka można sterować prędkością wrzeciona. Lepiej jednak dołożyć potencjometr za 2 złote i umieścić go w wygodnym miejscu.
U siebie mam zrobione automatyczne włączanie wyłączanie/wrzeciona z poziomu linuxaCNC, natomiast sterowanie prędkością odbywa się za pomocą dodatkowego potencjometru.


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#69

Post napisał: waluś » 21 lis 2015, 14:35

steff.k pisze: Z menu chińczyka można sterować prędkością wrzeciona. Lepiej jednak dołożyć potencjometr za 2 złote i umieścić go w wygodnym miejscu.
U siebie mam zrobione automatyczne włączanie wyłączanie/wrzeciona z poziomu linuxaCNC, natomiast sterowanie prędkością odbywa się za pomocą dodatkowego potencjometru.
Łatwo jest taki potencjometr podłączyć? Możesz powiedzieć potencjometra o jakich parametrach użyłeś?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4663
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#70

Post napisał: adam Fx » 21 lis 2015, 15:09

waluś pisze:Łatwo jest taki potencjometr podłączyć? Możesz powiedzieć potencjometra o jakich parametrach użyłeś?
Łatwo spoko ;) 3 kaneli i zmian parametru w falowniku - jaka wartość i jaki parametr jest podane w instrukcji.
ja polecam moduł PWM i sterowanie z poziomu Linuxcnc/mach - przydatne gdy stosujemy różne narzędzia.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”