Mały biurkowy ploter cnc

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 384
Rejestracja: 17 sie 2012, 14:23
Lokalizacja: Trójmiasto

#41

Post napisał: wojtek30 » 29 sie 2015, 21:35

Zobacz sobie na ten temat, szukałem tam różne akcesoria do szafki sterowniczej na szynę DIN.
O gniazda pewnie Ci chodzi takie skręcane do silników. Występują w wersjach od 2 do 8 pinów. Wpisz sobie w popularnym serwisie aukcyjnym: "złącze wtyk/gniazdo cb". Za 4zł masz komplet wtyk i gniazdo.



Tagi:


Autor tematu
drozdo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 34
Posty: 40
Rejestracja: 10 kwie 2015, 21:06
Lokalizacja: Sandomierz

#42

Post napisał: drozdo » 30 sie 2015, 09:51

Dostałem taki schemat z cnc profi, gdzie i jakie bezpieczniki powinny być zamontowane przy takim połączeniu. Jakie są zasady prowadzenia przewódów, czy obudowa od komputera która nie posiada płyty montażowej nada sie do zrobienia skrzynki sterowniczej ??

Obrazek


Autor tematu
drozdo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 34
Posty: 40
Rejestracja: 10 kwie 2015, 21:06
Lokalizacja: Sandomierz

#43

Post napisał: drozdo » 21 wrz 2015, 21:48

Panowie prosze o weryfikację czy ide w dobrym kierunku. Tak bedzie wyglądała moja skrzynka sterownicza. Prosze o ewentualne wskazówki co poprawić i co jest źle.

NA zdjęciach, pomiędzy sterownikami widać dodatkowe wiatraczki, które będą zamontowane po przeciwnej stronie już zamontowanego wiatraczka.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o poradę czy wszystkie przewody do silników krokowych i krańcówek robić odłączane (wtyk/gniazdo) czy na stałe wychodzące ze skrzynki ?? Ma jakiś wpływ używanie złączek ??

Będę chciał użyć przewodu ekranowanego 6x0,75mm2. Wystarczy to do tego zestawu http://www.cncprofi.com/zestaw-nr-3-cnc ... kat-1.html ??

Dziękuje za pomoc
Rafał


Autor tematu
drozdo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 34
Posty: 40
Rejestracja: 10 kwie 2015, 21:06
Lokalizacja: Sandomierz

#44

Post napisał: drozdo » 29 wrz 2015, 15:15

Panowie czy ten kabel będzie odpowiedni do silników krokowych (4,5A) ???

http://allegro.pl/kabel-przewod-sterown ... 31719.html


Autor tematu
drozdo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 34
Posty: 40
Rejestracja: 10 kwie 2015, 21:06
Lokalizacja: Sandomierz

#45

Post napisał: drozdo » 11 lis 2015, 16:39

Potrzebuje porady.

Projektuje właśnie oś Z do frezarki z profili aluminiowych. Pierwotnie miałem w planach zakup kressa 1050, ale kilka osób doradziło mi żeby kupić mokrego chińczyka 2.2kw. Teraz moje pytanie jest czy do frezowania max aluminium jest mi potrzebne 2.2kw ?? czy może powinienem kupić 1.5kw?

Dziękuje za porady.
Rafał


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2023
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#46

Post napisał: kubus838 » 11 lis 2015, 16:58

drozdo pisze:Potrzebuje porady.

Projektuje właśnie oś Z do frezarki z profili aluminiowych. Pierwotnie miałem w planach zakup kressa 1050, ale kilka osób doradziło mi żeby kupić mokrego chińczyka 2.2kw. Teraz moje pytanie jest czy do frezowania max aluminium jest mi potrzebne 2.2kw ?? czy może powinienem kupić 1.5kw?

Dziękuje za porady.
Rafał
Do frezowania aluminium dobre jest wrzeciono 2,2kw, 1,5kw oraz 0,5kw. Główną rzeczą do frezowania odpowiedniego materiału jest sposób w jaki ten materiał powinno się frezować czyli prędkość posuwu, obroty i odległość między rampami.

robert


Autor tematu
drozdo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 34
Posty: 40
Rejestracja: 10 kwie 2015, 21:06
Lokalizacja: Sandomierz

#47

Post napisał: drozdo » 11 lis 2015, 17:11

Wyczytałem że najpopularniejsze jest chińskie wrzeciono 2.2kw, Teraz zastanawiam sie czy do plotera o polu roboczym kartka z zeszytu nie bedzie ono za duze ? nie wiem czemu to 2.2kw jest tak popularne a juz 0,8kw lub 1kw nie? być może chodzi o awaryjność, trwałość itp ??


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#48

Post napisał: waluś » 12 lis 2015, 23:09

drozdo pisze:Wyczytałem że najpopularniejsze jest chińskie wrzeciono 2.2kw, Teraz zastanawiam sie czy do plotera o polu roboczym kartka z zeszytu nie bedzie ono za duze ? nie wiem czemu to 2.2kw jest tak popularne a juz 0,8kw lub 1kw nie? być może chodzi o awaryjność, trwałość itp ??
Dołączam się do zapytania, ponieważ również zamierzam zbudować biurkową obrabiarkę cnc i rozważam różne za i przeciw w temacie wrzeciona.


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 111
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#49

Post napisał: WP Kamil » 13 lis 2015, 13:09

Kress- pseudonim WYJEC jest poprostu glosny- podczas obrobki lepiej chyba nie przebywac w tym samym pomieszczeniu bez sluchawek.
Mokry chinczyk- obroty takie jak u Kressa (max 24000) ale sterowanie szybkoscia obrotowa plynne z poziomu pulpitu za pomoca falowniaka ;) Inaczej mowiac w trakcie obrobki mozna uzywac roznych predkosci wrzeciona, w Kresie trzeba recznie przelaczac biegi.
Co do mocy- u mnie siedzi 0.7- alu lize i sie nie zatrzymuje- ale ja za to z niczym sie spieszyc nie musze. Stal przewierci, ale trzeba sie niezle napocic z parametrami. Jak maszyna ma miec pole robocze formatu kartki A5 to nawet bym nad mniejszym myslal.
Tu na forum zauwazylem jednak ze ludzie doradzaja te 2.2kW tak na zapas, bo cena niewiele wieksza, alu znika w oczach, a jak bedziesz chcial w przyszlosci zbudowac cos wiekszego to sie przyda...
Jeszcze jedno- u mnie mokry chinczyk chodzi na sucho- bez chlodzenia. Tak pracowal jak go poznalem i tak mu zostalo- grzac sie grzeje ale po 4h pracy i 12000RPM nadal da sie go wziasc spokojnie w reke.


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#50

Post napisał: waluś » 13 lis 2015, 18:20

WP Kamil pisze: Jeszcze jedno- u mnie mokry chinczyk chodzi na sucho- bez chlodzenia. Tak pracowal jak go poznalem i tak mu zostalo- grzac sie grzeje ale po 4h pracy i 12000RPM nadal da sie go wziasc spokojnie w reke.
A tak z ciekawości ile da radę poskrobać nim bez chłodziwa obrotach ponad 20000rpm? Ktoś próbował? Chyba pójdę w 0,8 kW mokrego. Do skrobania drewna powinien wystarczyć. Obrabiarka będzie rzępolić w bloku więc ciche wrzeciono jest priorytetem. Przeraża mnie tylko to pompowanie i chłodzenie wody. Nie mam za bardzo na to miejsca. Stąd moje pytanie czy da radę obrabiać nim na raty (bez chłodziwa).

Aha, a jeszcze taka rzecz, czy nie mając falownika można używać takiego wrzeciona zasilając go prosto z sieci? Obroty będą wtedy maksymalne?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”