Mały biurkowy ploter cnc

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 517
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#51

Post napisał: steff.k » 13 lis 2015, 18:33

waluś pisze:
WP Kamil pisze: Jeszcze jedno- u mnie mokry chinczyk chodzi na sucho- bez chlodzenia. Tak pracowal jak go poznalem i tak mu zostalo- grzac sie grzeje ale po 4h pracy i 12000RPM nadal da sie go wziasc spokojnie w reke.
A tak z ciekawości ile da radę poskrobać nim bez chłodziwa obrotach ponad 20000rpm? Ktoś próbował? Chyba pójdę w 0,8 kW mokrego. Do skrobania drewna powinien wystarczyć. Obrabiarka będzie rzępolić w bloku więc ciche wrzeciono jest priorytetem. Przeraża mnie tylko to pompowanie i chłodzenie wody. Nie mam za bardzo na to miejsca. Stąd moje pytanie czy da radę obrabiać nim na raty (bez chłodziwa).

Aha, a jeszcze taka rzecz, czy nie mając falownika można używać takiego wrzeciona zasilając go prosto z sieci? Obroty będą wtedy maksymalne?
Kolego musi być falownik :!: :!: :!: Zasilanie wrzeciona to 3fazy po 400hz.
Co do chłodzenia to nie się co bać. Wężyki igelitowe, pompka do akwarium za 50 PLNów i zbiornik na 5 litrów. Do tego woda demineralizowana z "dyktą" jak chłodziwo. Do okazjonalnego dłubania nic więcej nie potrzebujesz.



Tagi:


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#52

Post napisał: waluś » 13 lis 2015, 18:51

steff.k pisze: Kolego musi być falownik :!: :!: :!: Zasilanie wrzeciona to 3fazy po 400hz.
Co do chłodzenia to nie się co bać. Wężyki igelitowe, pompka do akwarium za 50 PLNów i zbiornik na 5 litrów. Do tego woda demineralizowana z "dyktą" jak chłodziwo. Do okazjonalnego dłubania nic więcej nie potrzebujesz.
Dzięki za uświadomienie z tym falownikiem. Właśnie błędnie sądziłem, że do regulacji obrotów on służy tylko. No cóż będe o tym chłodzeniu myślał, bo innego wyjścia jak widać nie mam. Aha, ale co z chłodnicą? Nie jest niezbędna? Wystarczy obieg samej wody z baniaka 5l?

0,8kW ma tylko jeden mankament jak dla mnie bo max średnica narzędzia to 7mm, a ja posiadam 2 dość przyzwoite frezy na trzpieniu 8mm, których zamierzałem tutaj użyć. Z kolei chińczyk, któy pozwala na więcej to dopiero 2,2 kW, a takiego bydlaka nie potrzebuję. Kurcze zostanie mi zanieść do tokarza by zeskrobał 1mm z trzpienia.

Przy okazji jakby ktoś chciał zerknąć na mój projekt drewniaka to na dole mojego posta wystarczy kliknąć w przycisk WWW. Próbowałem tam zrealizować dość karkołomną koncepcję wyjazdu łożyskami poza wałki. Wszelkie komentarze, uwagi mile widziane.


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 517
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#53

Post napisał: steff.k » 13 lis 2015, 19:27

waluś pisze: Dzięki za uświadomienie z tym falownikiem. Właśnie błędnie sądziłem, że do regulacji obrotów on służy tylko. No cóż będe o tym chłodzeniu myślał, bo innego wyjścia jak widać nie mam. Aha, ale co z chłodnicą? Nie jest niezbędna? Wystarczy obieg samej wody z baniaka 5l?

0,8kW ma tylko jeden mankament jak dla mnie bo max średnica narzędzia to 7mm, a ja posiadam 2 dość przyzwoite frezy na trzpieniu 8mm, których zamierzałem tutaj użyć. Z kolei chińczyk, któy pozwala na więcej to dopiero 2,2 kW, a takiego bydlaka nie potrzebuję. Kurcze zostanie mi zanieść do tokarza by zeskrobał 1mm z trzpienia.

Przy okazji jakby ktoś chciał zerknąć na mój projekt drewniaka to na dole mojego posta wystarczy kliknąć w przycisk WWW. Próbowałem tam zrealizować dość karkołomną koncepcję wyjazdu łożyskami poza wałki. Wszelkie komentarze, uwagi mile widziane.
Do freza 8 to trzeba kawał maszyny. Chyba ze trzpień jest 8 a średnica robocza mniejsza.
Możesz jeszcze poszukać 1,5kw jest 2 cm dłuższy od 0,8kw i ma uchwyt er16.

U siebie mam zasobnik ok 5l, bez chłodnicy i po kilku godzinach drobnego frezowania, wrzeciono jest delikatnie ciepłe.

A pomysł z wyjeżdżającymi łożyskami jest delikatnie mówiąc chu..steczkowy :wink:


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#54

Post napisał: waluś » 13 lis 2015, 19:41

steff.k pisze: Do freza 8 to trzeba kawał maszyny. Chyba ze trzpień jest 8 a średnica robocza mniejsza.
Możesz jeszcze poszukać 1,5kw jest 2 cm dłuższy od 0,8kw i ma uchwyt er16.

U siebie mam zasobnik ok 5l, bez chłodnicy i po kilku godzinach drobnego frezowania, wrzeciono jest delikatnie ciepłe.

A pomysł z wyjeżdżającymi łożyskami jest delikatnie mówiąc chu..steczkowy :wink:
No jeden z tych frezów to właśnie 8mm średnicę roboczą ma i możliwość zagłębienia w materiał 40 mm, bo prawie tyle mogę czasami potrzebować (chciałem mieć lekki zapas głębokości stąd 8x40x90).
Czyli mówisz, że 1,5kW chińczyk będzie tu bardziej na miejscu? Ale czy aby na pewno "mokry" 1,5 ma możliwość założenia 8-mki?

Co do komentarza odnośnie projektu dziękuję koledze za szczerość :-) Nie obrażę się, ani nie zniechęcę. Przeprojektuje maszynę i zarzucę ponownie.


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 517
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#55

Post napisał: steff.k » 13 lis 2015, 20:31

waluś pisze: No jeden z tych frezów to właśnie 8mm średnicę roboczą ma i możliwość zagłębienia w materiał 40 mm, bo prawie tyle mogę czasami potrzebować (chciałem mieć lekki zapas głębokości stąd 8x40x90).
Czyli mówisz, że 1,5kW chińczyk będzie tu bardziej na miejscu? Ale czy aby na pewno "mokry" 1,5 ma możliwość założenia 8-mki?
Nie wiem czy będzie lepszy, tylko pokazuje co jest dostępne :razz: .
Ty nie patrz czy sucha czy mokra chinka, tylko patrz jaką ma dziurke :twisted: - rozmiar tulejki.

Tutaj masz rozmiary tulejek i zakres narzędzi jakie możesz zamontować.

Obrazek

Przy zakupie zwróć jeszcze uwagę na wymiary wrzeciona bo są wersje cieńsze i dłuższe oraz grubsze i krótsze. :wink:


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#56

Post napisał: waluś » 13 lis 2015, 20:42

steff.k pisze: Ty nie patrz czy sucha czy mokra chinka, tylko patrz jaką ma dziurke :twisted: - rozmiar tulejki.
Hehe dzięki za tabelkę rozmiarów, na pewno się przyda. Jak już to wolał bym ciasną i mokrą japonkę :-)


Autor tematu
drozdo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 34
Posty: 40
Rejestracja: 10 kwie 2015, 21:06
Lokalizacja: Sandomierz

#57

Post napisał: drozdo » 13 lis 2015, 20:56

Lepsze ciensze czy grubsze? Dluzsze czy krotsze te chinczyki?


waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 314
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#58

Post napisał: waluś » 14 lis 2015, 21:34

drozdo pisze:Lepsze ciensze czy grubsze? Dluzsze czy krotsze te chinczyki?
Właśnie gdyby ktoś obeznany mógł coś szerzej rzeknąć o wymiarach chińczyków.

Znalazłem w necie takie wymiary i parametry:
- 0,8 kW, ER11, śr. 65 mm, dł. 158-160 mm, prąd 3A oraz 5A?
- 1,5 kW, ER11, śr. 65 mm, dł. 180 mm (dł. całkowita 215 mm ?), prąd 8A
- 2,2 kW, ER20, śr. 80 mm, dł. 213-215 mm, prąd 8A

Awatar użytkownika

MarcinxD
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 224
Rejestracja: 17 gru 2009, 20:09
Lokalizacja: Zbąszyń

#59

Post napisał: MarcinxD » 14 lis 2015, 21:40

1.5 kw występuje również w wersji 80mm
Pozdrawiam Marcin


Autor tematu
drozdo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 34
Posty: 40
Rejestracja: 10 kwie 2015, 21:06
Lokalizacja: Sandomierz

#60

Post napisał: drozdo » 15 lis 2015, 08:55

Ja mam w planach kupic ponizszego mokrego kitajca

http://m.ebay.co.uk/itm/251838019309?_t ... 3641.l6368

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”