Linux CNC-jak to zrozumieć ?

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 06 sty 2013, 12:27

Wbrew twierdzeniom tuxcnc, znajomość g-codów nie jest najważniejsza w życiu. Podobnie jak znajomość HTML nie jest dziś najważniejsza, jeżeli idzie o tworzenie stron WWW. Świat się rozwija, i kończą się czasy zarówno webmajstrów pracowicie w Notatniku wpisujących podstrony w HTML-u, jak i operatorów maszyn CNC ręcznie piszących G-code dla swojej maszyny.

Komputery wymyślono, żeby nie musieć się zastanawiać nad wykonywaniem każdego kroku z osobna. W przypadku tokarki LinuxCNC ma sens dzięki NGCGUI - ta nakładka zaspokaja potrzeby tokarza w 95 %. W przypadku frezarki, zwłaszcza przy kształtach nieregularnych, NGCGUI będzie mało praktyczne, dlatego lepiej z LinuxCNC zintegrować dxf2gcode i swobodnie sobie wciągać do programu dxf-y.

Tagi:

G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: G3d » 06 sty 2013, 21:18

MlKl pisze:Podobnie jak znajomość HTML nie jest dziś najważniejsza, jeżeli idzie o tworzenie stron WWW.
Opowiem to jutro w robocie naszemu web-devowi, bedzie dobry dowcip z rana :lol:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 06 sty 2013, 21:26

Dzisiaj po prostu wrzucasz na serwer paczkę z wybranym CMS. Instalujesz toto przez www, wybierasz, albo dodajesz i konfigurujesz szablon, i działa.

www.cnc.wiarus.org - palcem nie dotknąłem kodu HTML tworząc tą witrynę. Jak parę setek innych zresztą.

G3d

Post napisał: G3d » 06 sty 2013, 21:36

To ja juz nie mam pytan ;)
My to robimy inaczej ;)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 06 sty 2013, 21:48

Tak się składa, że znam i HTML i PHP, i Java Script, na tyle biegle, żeby napisać własnego CMS-a. Ale nie widzę potrzeby poświęcania sporego kawałka swojego życia, gdy mogę używać tego, co już napisali inni. Bawię się Drupalem, kamar robiąc swoją stronę użył Wordpressa. A jest jeszcze dziesiątki innych, mniej lub bardziej funkcjonalnych.

Zapewniam cię, że kamar też nie pisał swojej strony pracowicie w notaniku. Zainstalował na serwerze Wordpressa, skonfigurował, i napełnia treścią. I tylko ta treść się liczy, nie jest ważne, czy autor znał HTML-a.

Podobnie w CNC. Jeżeli gotowe produkty się nie różnią, nie ma znaczenia, czy kod na obrabiarkę napisano ręcznie, czy stworzył go jakiś kreator, albo CAM.

G3d

Post napisał: G3d » 06 sty 2013, 22:04

Nie dogadamy sie ;)
Stawianie wordpressa to nie tworzenie www.

Awatar użytkownika

ArturM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 07 sty 2013, 11:35

G3d pisze: Stawianie wordpressa to nie tworzenie www.
Zgoda. Ale pokaż to wasze WWW.
Ja rozumiem, że czasem są takie potrzeby, że nie bardzo CMS z paczki sie nada - ale to naprawdę pojedyncze przykłady - jakies strony artystów czy dużych firm, które mają jakąś tam wizję jak to ma działać. No ale nie oszukujmy sie - też się niewiele tr-td-td-tr wpisuje - wiekszość layoutu sie załatwia CSSami, szczątki HTMLa są w templajtach i tyle. W samym PHP też bez sensu rzeźbić - lepiej jeszcze coś po drodze mieć: Django, Drupala czy co tam kto lubi.
A jak byś postawił forum w dzisiejszych czasach? SMF albo phpBB 'z paczki' + modyfikacja templejtów i CCSów, czy sam byś rzeźbił w PHP i zbierał od userów że nie ma Fejsa i tłita, że obrazki się niewygodnie wrzuca itp, itd?

Strona Kamara jest na WP bo 12 lat się utrzymywałem z robienia stron i serwisów WWW - i juz rzygam PHPami i HTMLem - bez sensu było nawet dwa wieczory poświęcić - bo przecież w WP mam wszystko co potrzebne + zylion pluginów. Niby łatwo by to postawił w Django - ale po co - unzip na serwerze, trzy kliki i strona działa - a tak jakby treść jest istotna.

Już pomijam całe to mobilne zamieszanie - jak sie rzeźbi stronkę od zera to wypadałoby też uwzględniać iPhony, iPady itp, itd - więc trzeba stronke testowac i poprawiac tez na małe ekraniki. A taki WP się 'sam' przeskaluje, 'same' się błedy poprawiają, 'same' pluginy piszą.

G3d

Post napisał: G3d » 07 sty 2013, 12:10

Nie ma sie co oburzac ;)))
U nas w ogloszeniu na osobe "robiaca strony" jest tak napisane: Dobra znajomość: HTML, CSS, JAVA/JQUERY, PHP, AJAX, SQL/ORACLE.
Widocznie przestarzali jestesmy, bo w dodatku te umiejetnosci sa wykorzystywane kazdego dnia ;)

Awatar użytkownika

freakolot
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: freakolot » 07 sty 2013, 12:12

Widocznie tak :P
A tak serio, chyba nie sądzisz że znajomość tego wszystkiego jest potrzebna komuś kto po prostu chce mieć swoją stronę ? :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 07 sty 2013, 12:18

Ja www robię też mniej więcej 12-13 lat, i jakbym miał to samo zrobić ręcznie w kodzie HTML, to w tym wieku bym nie skończył, choć się dopiero zaczyna. I owszem - muszę tego HTML-a znać, ale tylko dlatego, że robię rzeczy bardziej skomplikowane, niż wrzucenie na serwer paczki z CMS. ALe przeciętnemu zjadaczowi chleba, który chce zrobić własną www i nie ma specjalnych wymagań odnośnie jej wyglądu, znajomość HTML-a dziś jest całkowicie nie potrzebna.

Dokładnie to samo jest z CNC. Jeżeli się napisze program, który sam tworzy G-code na podstawie rysunku, czy wypełnionego danymi formularza, to osoba taki program obsługująca znać G-code nie musi. Liczy się efekt końcowy - jeżeli jest zadowalający, to nie ma sensu ręcznie rzeźbić kodu.

Dlatego ktoś wrzucił w Axis NGCGUI, dlatego autor dxf2gcode przystosował swój soft do integracji z Axis. To nie jest ładowanie na siłę zbytecznych wodotrysków. To jest optymalizacja pracy z kilkoma programami.

Dlatego ja piszę procedurę NGCGUI, która w jednej zakładce integruje kilka operacji. W ten sposób ułatwiam sobie życie, przyspieszam pracę, i minimalizuję możliwość pomyłki.

Właśnie sprawdziłem - można mieć dowolną ilość działających osobno instancji dxf2gcode i jedną zintegrowaną z Axis jednocześnie. Słowem - taka integracja w niczym mnie nie ogranicza, a ułatwia życie, jeżeli na frezarce mam robić głównie proste elementy 2D.

Po napisaniu odpowiedniego postprocesora zadziała i z tokarką. I też nie zastąpi procedur NGCGUI, ale je uzupełni. Problem jest tylko w tym, że jeszcze nie czuję się pewnie w języku programowania, w którym toto jest napisane. Łapię ogólny sens, ale do pracy potrzeba ciut więcej. Gorzej miałem z PHP - jak zaczynałem, to była to dla mnie czarna magia :) Teraz pójdzie łatwiej, oczywiście, jak się do tego zdecyduję wreszcie zabrać, bo przymierzam się jak pies do jeża. A dzieje się tak dlatego, że prościej jest rzeźbić w NGCGUI - to jest naprawdę proste i łatwe programowanie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”