Linux CNC-jak to zrozumieć ?

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: hecza » 05 sty 2013, 11:27

Gdy chce się trochę pojeździć, to trzeba jednak poznać gdzie jest hamulec, gaz ... i jak się kręci kierownicą.

Jeżeli chodzi o TTT to, gdy się uruchomi konfigurację z NGCGUI-mill to jest od razu w zakładkach.
Zakładka jest na tyle czytelna, że podstawowe operacje można opanować bawiąc się symulatorem.
Dodatkowo należy opanować instalację czcionek (domyślnie dostępne kilka) oraz co to jest czcionka grawerska (jednoprzebiegowa).
Do prostych napisów wystarczający - bardziej wymagający muszą pozostać przy starych sposobach.
Generowany kod - na łukach szarpie maszyną (łuki z krótkich odcinków) - może nie umiem czegoś ustawić - podpowiedź mile widziana.
Program z LinuxCNC 2.5 jest już zainstalowany - jeśli go nie ma, wystarczy dodać podany kod w pliku .ini
Większość spraw (podstawy) jest już opisana w internecie - czasami jest tylko problem ze znalezieniem tej która nas dręczy.
Kolega kazikowski jeżeli będzie potrzebował wolniejszego/spokojnego wprowadzenia w podstawy i ma czas może mnie odwiedzić.
Ja do Warszawy się nie wybieram, bo mam zapędy do demonstrowania (nie chcę kusić losu) - kolega natomiast może w promocji otrzymać odpust. :smile:

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 05 sty 2013, 11:30

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klikasz zakładkę ttt, wpisujesz tekst, jaki ma być grawerowany w okienko "tekst" defaultowo wypełnione napisem truetracer-type.

Klikasz długi przycisk pod tabelką, który tworzy nową zakładkę ttt-1.

Przechodzisz do niej, ustawiasz parametry, tworzysz i zatwierdzasz procedurę i masz efekt, o jaki ci chodziło.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 sty 2013, 11:50

Ale najpierw przewiń listwę ngcgui klikając w czarny trójkącik w prawym końcu listwy :)
Albo zrób linuxCNC na cały ekran , moze sama wylezie.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 05 sty 2013, 12:05

Nie każdy musi rozumieć dokumentację pisaną po angielsku. Nie ma w tym nic dziwnego. Ten dział forum ma z założenia stanowić dokumentację w naszym języku, zrozumiałą dla Polaków. Praktycznie poza tym forum nigdzie nie znajdzie się informacji o LinuxCNC po polsku.

Pretensje można mieć, jeżeli jakaś wiedza jest już na tym forum, i łatwo ją znaleźć. Ale jak jej tu nie ma, albo siedzi w jakimś oftopie w wątku o zupełnie czymś innym, sprzed roku, to każdy może zapytać, i oczekiwać merytorycznej odpowiedzi.

Drwiny i kpiny są nie na miejscu i niestosowne.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 sty 2013, 12:16

Żadne kpiny !!! Obejzyj zdjęcie z pierwszego postu to zobaczysz gdzie sie podziało ttt.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: tuxcnc » 05 sty 2013, 14:08

Miki, Ty uszczęśliwiasz ludzi na siłę.
Zainstalowałeś klientowi LinuxCNC, ale zapomniałeś się zapytać czy wie co to G-kod i jak go zrobić.
Wiesz że Inkscape ma plugin do generowania g-kodu ?
Wiesz że Blender tak samo ?
O LibreCAD + dxf2gcode słyszałeś ?
HeeksCAD ?
Pewnie wiesz, ale twój klient już nie.
Napisał, że się patrzy w monitor jak sroka w gnat i nie wie co to jest i do czego może służyć.
To co mu można doradzić ?
Pewnie tylko tyle, żeby zaczął uprawiać kwiaty, albo pisać wiersze.

Może dość nieszczęśliwie sformułował jaki ma problem i na głupie pytanie dostał odpowiednią odpowiedź.
Zapomniałem mu jeszcze napisać, że jak mu Miki zainstalował, to niech Mikiemu dupę zawraca.

Jeżeli natomiast oczekuje jakiejś pomocy ode mnie, to niech pyta o konkretne rzeczy.
Przykład ?
Proszę :
hecza pisze:Generowany kod - na łukach szarpie maszyną (łuki z krótkich odcinków) - może nie umiem czegoś ustawić - podpowiedź mile widziana.
Zapewne masz ustawiony kod modalny G61.
Powinno pomóc G64P0.1 .
To nakazuje jechać z maksymalną możliwą prędkościa i dokładnością nie gorszą niż 0,1 mm.
Przy G61 program będzie się zatrzymywał na końcu każdego wektora i rozpędzał od nowa, bo tylko tak jest w stanie uzyskać absolutną dokładność.
http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gco ... -G61.1-G64

.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 05 sty 2013, 15:36

tuxcnc - rozumiem, że pytanie:
"
Kazikowski pisze:... udało mi się uruchomić program,który wydrapał mi ten napis: LinuxCNC. Jestem z tego bardzo zadowolony bo to oznacza że moja maszynka działa. I teraz mój apetyt wzrósł. Chciałbym nauczyć się zrobić coś więcej na mojej frezarce.Na początek może jakieś literki i cyfry.Jeśli ktoś może mi wytłumaczyć jak to zrobić,to będę bardzo wdzięczny.
było dla ciebie za trudne. Ale jak nie potrafisz odpowiedzieć, to nie znaczy, że masz sobie po pytającym pojeździć, boś wielki guru.

Kolega Kazikowski zbudował swoją maszynkę - z drewna, na szufladówkach, kupił sterownik trzyosiowy z Mixpolu, samodzielnie skonfigurował LinuxCNC pod nią. Jest nie znającym języków obcych emerytem. Kogo ma prosić o pomoc, jak nie nas tutaj? I po co ja go zapraszam do tego działu, mówię, że tu koledzy, co wiedzą, podpowiedzą? A koledzy zamiast podpowiedzieć woleli zrugać. Bo mądrzejsi, znają języki, albo mają syna, który zna. Kazikowski ma tylko to forum i nas.

Ja pracuję na tokarce, i nie muszę się znać na wszystkim. Znaczy - mam każdego, kto pyta o program na frezarkę odsyłać do działu Macha, bo tu pomocy nie znajdzie?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 05 sty 2013, 16:20

MlKl pisze:Kolega Kazikowski zbudował swoją maszynkę - z drewna, na szufladówkach, kupił sterownik trzyosiowy z Mixpolu, samodzielnie skonfigurował LinuxCNC pod nią. Jest nie znającym języków obcych emerytem. Kogo ma prosić o pomoc, jak nie nas tutaj? I po co ja go zapraszam do tego działu, mówię, że tu koledzy, co wiedzą, podpowiedzą? A koledzy zamiast podpowiedzieć woleli zrugać. Bo mądrzejsi, znają języki, albo mają syna, który zna. Kazikowski ma tylko to forum i nas.
Kolega Kazikowski napisał, że nic nie wie, niczego nie rozumie i nie wie co dalej.
Dostał logiczną i prawidłową odpowiedź, że powinien się uczyć albo zająć czymś innym.
Wiesz, to coś tak jakbym ja na forum muzyków napisał, że jestem głuchy, mam palce z drewna i nie wiem jak zagrać na skrzypcach.
Ciekawe jaką bym odpowiedź dostał ...

Ja do Kolegi Kazikowskiego mam proste pytanie :
Jak się nazywa krzywa opisana kodem G91G03I10Z5 .

.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 05 sty 2013, 16:37

No i wpadłeś po same uszy, bo ten kod nic nie wykona. Nie można wykonać łuku z predkością zerową, a promień początku jest różny od promienia końca. Znaczy - ślepy i głuchy próbuje uczyć tego o drewnianych palcach.

Kazikowski nie zapytał, jak zostać guru od G-code. Może nim zostanie za czas jakiś. On się po prostu zapytał, jak zamiast napisu LinuxCNC wygrawerować inny w programie LinuxCNC. Pytanie było proste, odpowiedź dla kogoś kto ją znał - oczywista. Ja jej nie znałem, żeby poznać, musiałem pokopać w necie - na stronach anglojęzycznych, bo po polsku nic nie było. Z wiadomej przyczyny Kazikowski tego zrobić nie mógł.

Ja musiałem poświęcić znowu godzinę, czy dwie, żeby dojść do wiedzy, która na dziś mi jest całkiem niepotrzebna. Jakby korona któremuś z was spadła, gdybyście po prostu napisali:
Użyj zakłądki NGCGUI ttt, zobaczysz ją, jak przewiniesz sobie w lewo belkę zakładek czarną strzałką na końcu.
Wy to wiedzieliście bez konieczności szukania tej wiedzy gdziekolwiek.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 05 sty 2013, 16:55

MlKl pisze:No i wpadłeś po same uszy, bo ten kod nic nie wykona. Nie można wykonać łuku z predkością zerową, a promień początku jest różny od promienia końca. Znaczy - ślepy i głuchy próbuje uczyć tego o drewnianych palcach.
Wtórny analfabetyzm ?
Ja się pytałem jak się nazywa krzywa opisana kodem G91G03I10Z5 .
Nie pisałem że to kompletny program, a ten kod jest jak najbardziej poprawny.
Spróbuj jeszcze raz, może coś źle przepisałeś.
I nie podpowiadaj Koledze Kazikowskiemu, to taki sprawdzian, czy umie samodzielnie znaleźć odpowiedź.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”