Linux CNC-jak to zrozumieć ?

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

ArturM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 07 sty 2013, 12:23

G3d pisze:Nie ma sie co oburzac ;)))
U nas w ogloszeniu na osobe "robiaca strony" jest tak napisane: Dobra znajomość: HTML, CSS, JAVA/JQUERY, PHP, AJAX, SQL/ORACLE.
Widocznie przestarzali jestesmy, bo w dodatku te umiejetnosci sa wykorzystywane kazdego dnia ;)
A kto się oburza? Jak bym brał do pracy webmajstra to też bym oczywiście HTMLa wymagał - jeszcze bym do tego dopisał 'prawo jazdy kat. B i robienie pysznej kawy'.
Ale nie o tym rozmawiamy. ;)
Rozmawiamy o tym ile w dzisiejszych czasach ten Wasz Webmajster czasu dziennie spędza pisząc TR, TD, TD, TR w edytorze. No i o tym na ile te Wasze strony sa pisane w prostym PHPie, a na ile to jest korzystanie z jakiejś warstwy po środku. SQLi pewnie tez nie klepią z łapy "SELECT * FROM strony WHERE dzial = 'o_firmie' ORDER BY id" - tylko raczej macie jakies MVC i 90% takich głupawych SQLi leci z automatu.

No chyba że faktycznie robicie tak jak się robiło pod koniec zeszłego stulecia - wtedy szacun - no i polecam Emacsa w takim razie - żebyście chociaż kolorowanie składni i autoindent mieli :P

Tagi:

G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: G3d » 07 sty 2013, 12:32

MlKl pisze: ALe przeciętnemu zjadaczowi chleba, który chce zrobić własną www i nie ma specjalnych wymagań odnośnie jej wyglądu, znajomość HTML-a dziś jest całkowicie nie potrzebna.
No to trzeba bylo odrazu napisac, ze to taka osoba nie musi znac HTMLa ;)
Ja mowie o pracy profesjonalisty.
Jak to zazwyczaj bywa minelismy sie w definicjach ;)
Artur - zapytania do bazy oczywsicie, ze pisze z palca.
90% pracy kolegi to customowe rozwiazania, po co komu wielki kombajn wordpressa, kiedy potrzeba tylko troche kodu.

Nie wyobrazam sobie zebym mogl nie znac chociaz troche GCODU przy maszynie, a jestem tylko amatorem CNC i costam sobie dlubie w garazu ;)

Zostawmy jzu ten temat bo gruby oftop sie narobil ;)
Mysle, ze wszyscy mamy po kawalku racji w roznych miejscach - kwestia wymagan.

ps. TR TD oczywiscie nie pisze kolega... bo to juz dawno nie zgodne ze standardem :P

micges
Posty w temacie: 2

Post napisał: micges » 07 sty 2013, 13:12

Panowie, kolejny offtopic :mrgreen:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 07 sty 2013, 17:07

To nie jest offtop. Całkiem poważnie zastanawiamy się na sensem oprogramowania do obróbki CNC. Dyskusja o tworzeniu WWW w HTML jedynie obrazuje podobny problem, może łatwiej zrozumiały dla większości. 15 lat temu prawdziwy guru pisał w notatniku szlaczki HTML-a, w pogardzei mając używających do tworzenia stron jakichś Wordów, Frontpejdżów, czy Pajączków. Dziś prawdziwy guru ma napisanego swojego CMS-a, albo CRM-a, i zajmuje się najwyżej dodawaniem wodotrysków. Albo face liftingiem.

Podobnie jest z obsługą CNC. Dziś obsługa nie musi koniecznie potrafić wprowadzać G-coda do maszyny z palca. I dotyczy to w jednakowym stopniu softu płatnego, jak i na GNU GPL.

Dlatego fajnie, jak się na forum spieramy o to, czy coś do Axisa warto wstawić, czy lepiej używać osobno, możemy się spierać, czy dany program jest wart polecenia, czy wręcz go trzeba omijac z daleka.

Ale nie zmienimy kierunku przemian. CNC staje się codziennością, i odzierane jest z nimbu wiedzy tajemnej dokładnie tak samo, jak tworzenie WWW. Dokładniej - odzierane jest w sensie dostępności dla laika.

Kazikowski może sobie narysować kółko w LibreCAD-zie, zapisać do .dxf, wciągnąć do Axisa przez dxf2gcode, i patrzyć, jak mu maszynka je wyskrobuje w piance. Dla samej radochy, że potrafił ją do tego nakłonić.

I ma prawo zapytać tutaj, jak to zrobić. Nie powinien się obawiać, że go jakiś "guru" odeśle do szkoły.

I mam w nosie fochy i dąsy tych, którym się moje zdanie w tej materii nie podoba.

Autor tematu
kazikowski
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13

Post napisał: kazikowski » 08 sty 2013, 00:39

Nie przypuszczałem że moje pytanie rozpęta taką burzę. Ktoś mądry kiedyś powiedział "NA NAUKĘ NIGDY NIE JEST ZA PÓŹNO"więc próbuję się uczyć. A jaka jest najlepsza metoda nauki ?Pytać mądrzejszych od siebie w danym temacie. Kolega MIKI jako jeden z niewielu zrozumiał moje pytania i wiele pomógł mi zrozumieć .
Jeszcze nie wiem jak zrobić cytat w ramce więc wkleiłem wpis kolegi MIKI

Kazikowski może sobie narysować kółko w LibreCAD-zie, zapisać do .dxf, wciągnąć do Axisa przez dxf2gcode, i patrzyć, jak mu maszynka je wyskrobuje w piance. Dla samej radochy, że potrafił ją do tego nakłonić.

I ma prawo zapytać tutaj, jak to zrobić. Nie powinien się obawiać, że go jakiś "guru" odeśle do szkoły.

I mam w nosie fochy i dąsy tych, którym się moje zdanie w tej materii nie podoba.[/quote]

Po takim wpisie mam odwagę pisać dalej i nie przejmować się wpisami kolegów bardziej uczonych. Was w podstawówce uczyli pewno informatyki a ja miałem prace ręczne i uczyłem się między innymi jak ceruje się skarpetki.I to nie jest powód do tego aby używać w stosunku do mnie takich zwrotów jak:leń,grządki uprawiać ,uczyć się kartofle gotować.
Nie ma głupich uczniów, są nauczyciele którzy nie potrafią im tej wiedzy przekazać.
Co do Gcodu G91G03I10Z5 to wydaje mi się że jest to krzywa(nazwy nie znam)gdzie:
G91--programowanie przyrostowe
G03--ruch roboczy po łuku w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara(ja bym nazwał w lewo)
I10 --Jeszcze nie wiem
Z5--Wysokość narzędzia nad materiałem

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dziabi3 » 08 sty 2013, 02:52

"Aż miło popatrzeć :mrgreen: :mrgreen:"

"Co nie? :mrgreen: "
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 08 sty 2013, 03:17

dziabi3 pisze:"Aż miło popatrzeć :mrgreen: :mrgreen:"

"Co nie? :mrgreen: "
Masz prawo szyderczo zarechotać. Dwóm zazwyczaj i nadzwyczaj mądrym kolegom woda sodowa uderzyła zbytnio do głowy. Ja też nie jestem od tej wady wolny, też potrafię być arogancki i niemiły, gdy uznaję, że ktoś próbuje sobie ze mną lecieć w kulki.

A tu, w tym dziale wciąż brakuje dobrego opisu podstaw pracy na LinuxCNC. Napisałem tutoriale o instalacji i o pisaniu G-code. Ale nadal brak takiej obrazkowej instrukcji dla początkujących, co to już maszynę podpięli, program odpalili i chcieli by coś konkretnego na niej wykonać. Doba ma tylko 24 godziny, a tu trzeba jeszcze zarobić na chlebek, budować własną maszynę, postrzelać, wyskoczyć do lasu na noc...

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: tuxcnc » 08 sty 2013, 05:13

kazikowski pisze:Co do Gcodu G91G03I10Z5 to wydaje mi się że jest to krzywa(nazwy nie znam)gdzie:
G91--programowanie przyrostowe
G03--ruch roboczy po łuku w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara(ja bym nazwał w lewo)
I10 --Jeszcze nie wiem
Z5--Wysokość narzędzia nad materiałem
No widzisz, wcale nie takie trudne.
Nikt nie wymaga żebyś od razu wszystko wiedział, tylko żebyś potrafił do czegoś dojść samodzielnie.
I,J,K to współrzędne środka łuku, zwykle podawane przyrostowo, nie absolutnie, z tym że zwykle używa się tylko dwóch, zależnie od tego w jakiej płaszczyźnie ruch się odbywa (G17,G18, G19).
Z to ruch w osi Z, tutaj o pięć jednostek (mm lub cali) w górę, bo przyrostowo.
To co nie ulega zmianie lub jest nieistotne zwykle się pomija.
Pełny zapis tego kodu by był taki :

Kod: Zaznacz cały

G91G91.1G17G03X0Y0I10J0Z5
Krzywa to helisa, czyli linia śrubowa.
Najprostszy program który to wykona to np. taki :

G00X10Y10Z5F1000
M03S1000
M05M30
Śpieszę się do pracy, ale chyba niczego nie pomyliłem.
Spróbuj to wykonać na swojej maszynie, bez materiału.
Jak pisałem, prawie każdy jest w stanie G-kod zrozumieć, tylko większości się po prostu nie chce, albo strach przed nieznanym ich paraliżuje.
I następnym razem po prostu pytaj o konkretne rzeczy.

.

Awatar użytkownika

ArturM
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 08 sty 2013, 05:54

tuxcnc pisze: Najprostszy program który to wykona to np. taki :

G00X10Y10Z5F1000
M03S1000
M05M30
[ciach]

Jak pisałem, prawie każdy jest w stanie G-kod zrozumieć... [ciach]
Anieuważasz,żepoczątkującymbyłobyłatwiejzrozumiećjakbyśspacjiużywał? :mrgreen:

Np. tak:

G0 X10 Y10 Z5 F1000
M3 S1000
G91 G91.1 G17
G3 X0 Y0 I10 J0 Z5
M5
M30

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 08 sty 2013, 07:22

Obrazek

Dlaczego to się wykonuje od spodu do góry?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”