Komunikat o błędzie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 929
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Komunikat o błędzie

#11

Post napisał: senio » 09 lis 2019, 15:18

Jeżeli jest czysty dobry działający backup Debiana i do tego backup maszyny to jaki jest problem bo nie rozumiem ?. Ja takiego komunikatu nie miałem nigdy.

Poza tym Ojca i Matki harmonią nie zatłukłem, żebym wiecznie przy tym ślęczał. Swoje przesiedziałem przy linuxie przez kilka lat. Backup w paru miejscach i w chmurze. W razie czego moment i działa. A ja mam czas pobawić się z wnukami czy co innego ciekawszego porobić, niż ryć w necie i linuxie za jakimiś bzdurami.

Ale każdy robi po swojemu jak tam mu pasuje. To jest mój punkt widzenia i nie mam potrzeby się z nim zgadzać.




Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13922
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#12

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 16:02

senio pisze:
09 lis 2019, 15:18
To jest mój punkt widzenia i nie mam potrzeby się z nim zgadzać.
Zmienisz swój punkt widzenia jak zaczniesz potrzebować czegoś więcej niż prosta konfiguracja na trzy ośki.
Tez nie pytam o punkty widzenia , tylko o sposoby pozbycia się tej przypadłości.
Korbek do przerzucania rewolweru nie się da zostawić :)
Z wnukami to mogę iść na piwo ale już wątroba nie ta.
:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 6057
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Komunikat o błędzie

#13

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2019, 16:53

kamar pisze:To ,że kol. Impuls zasugerował jakoby to nowe wersje tak miały to wcale nie musi być prawda

Bo sugestia to nie kategoryczne stwierdzenie faktu. Poza tym na końcu zdania dałem znak zapytania więc wiadomo że też pytałem. :) O korbki moge się spierać, a o Linuksa nawet nie podniosę rzuconej rękawicy, nawet jak dostane prosto w pysk i zaboli . :)
Debiana mialem przez chwilke i jakoś się nie zachwyciłem dlatego wolę wersje 10.04 choćby z tego powodu że nie muszę wgrywać edytora do pisania a ten który jest w wersji 10.04 ładnie odznacza kolorami komendę g kodu od nazw osi więc sam program jest czytelniejszy szczególnie że sporo takiego typowego powtarzającego się toczenia opisuje linijka po linijce gdyż mam różne prędkości posuwów i zbierane warstwy więc tak jest mi wygodniej.
"Za regresem stały działania firm naftowych, węglowych, być może też motoryzacyjnych i innych. Winni są też politycy, którzy nie skupiali się na myśleniu długofalowym. Ta logika, niszczyła i nadal niszczy nasz świat" prof. Szymon Malinowski.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13922
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#14

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 17:01

IMPULS3 pisze:
09 lis 2019, 16:53
dlatego wolę wersje 10.04
J.w. :) Nie potrzebujesz, nie masz, 10.04 wystarcza i dobrze.
:)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#15

Post napisał: markcomp77 » 09 lis 2019, 17:02

EMC_TASK_PLAN_RUN - stawiam na jakieś przypadkowe sygnały na wejściach (->zakłócenia),
program nie jest przerywany, wykrywany jest stan (sygnał) który nie powinien wystąpić...

np. command (EMC_TASK_PLAN_RUN) cannot be executed until the machine is out of E-stop and turned on - może coś takiego...

w kodzie:

Kod: Zaznacz cały

case EMC_TASK_PLAN_STEP_TYPE:
       // handles case where first action is to step the program
       taskPlanRunCmd.line = 1; // run from start
       // FIXME-- can have GUI set this; send a run instead of a step
       retval = emcTaskIssueCommand(&taskPlanRunCmd);
       // issuing an EMC_TASK_PLAN_RUN message clears the stepping
       // flag-- reset it here
       stepping = 1;         // set step flag
       steppingWait = 0;     // don't wait for first one
       break;

EMC_TASK_PLAN_RUN* run_msg [static]
Definition at line 421 of file emctaskmain.cc.

EMC_TASK_PLAN_RUN taskPlanRunCmd [static]
Definition at line 428 of file emctaskmain.cc.
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13922
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#16

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 17:14

Dzięki, też tak podejrzewamy. Tym bardziej, że raz wyskoczy dwie linijki, a raz na cały ekran. Sprawdzamy, to co się wygrzebie z netu ale na razie bez efektu.
:)

Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 929
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Komunikat o błędzie

#17

Post napisał: senio » 09 lis 2019, 18:50

kamar pisze:
09 lis 2019, 16:02
Zmienisz swój punkt widzenia jak zaczniesz potrzebować czegoś więcej niż prosta konfiguracja na trzy ośki.
Dopisywałem z palca trzecią ośkę tokarki. Łatwo nie było. Ale skoro się udało i działa to mam backup żeby nad tym nie ślęczeć ponownie. Wiem wiem...... Dla Ciebie to normalka. Przy tylu maszynach i osiach wręcz śmieszne. Dla mnie już nie, bo nie mam nikogo kto mi pomoże jednym słowem podpowiedzi zza ramienia. Na tym forum też nikt tego nie zrobi bo nie ma jak. Co najwyżej dostanę zarys, ale reszta należy do mnie. To potrafi spędzić sen z powiek przez kilka kolejnych nocy. Głowa już nie ta. Linuxa znam po łebkach to mocno napisane. Więc jest jak jest. Backup to moje rozwiązanie.
kamar pisze:
09 lis 2019, 16:02
Z wnukami to mogę iść na piwo ale już wątroba nie ta.
Fajnie masz :). Ja jeszcze muszę poczekać trochę. A kto wie co z wątrobą będzie za parę lat. Choć oszczędzam.
IMPULS3 pisze:
09 lis 2019, 16:53
Debiana mialem przez chwilke i jakoś się nie zachwyciłem dlatego wolę wersje 10.04 choćby z tego powodu że nie muszę wgrywać edytora do pisania
Gedit ustawisz jak chcesz. Sam się nie ustawia w Debianie. Trzeba chwilę poklikać.

Pobaw się pod Windowsem

https://www.programosy.pl/program,gedit.html


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13922
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#18

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 19:10

Dopisanie osi czy sześciu to pryszcz. Upierdliwe jest wprowadzanie od nowa zmian w axsisie typu bujanie osią w szlifierce, przerzut głowicy w rewolwerce czy sterowanie przewijaniem drutu. Głupie "ptaszki" trza robić po każdej aktualizacji. Backup tego nie załatwi. Razy ilość maszyn to już nie zabawa i się tego unika bo czasu szkoda. Kończy się o 14 o nie o 22 :) Większość zamyka się grzybem aby się nie pie...yć na fajrant :)
:)

Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 929
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Komunikat o błędzie

#19

Post napisał: senio » 09 lis 2019, 19:14

kamar pisze:
09 lis 2019, 19:10
Głupie "ptaszki" trza robić po każdej aktualizacji.
Nie właśnie napisz po co ?. Po co aktualizacja która nic zauważalnego nie wnosi. Z rok nie aktualizowałem i działa to po co to ruszać ?.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13922
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#20

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 19:23

No przecie nikt nie robi aktualizacji z automatu !!!! Robi się jak wchodzi coś nowego i to już jest akcja na kilka dni.
A Ty mi każesz wgrywać obrazek bo się komunikat pojawił :) :)
Jak się nic nie znajdzie to dalej bedzie dodatkowe kliknięcie w Ctrl+spacja :)
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”