Komunikat o błędzie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 729
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Komunikat o błędzie

#41

Post napisał: senio » 09 lis 2019, 21:12

@IMPULS3

Naprawdę wszelkie kształty to nie jest rozwiązanie pisać z palucha i kombinować jak koń pod górę. Nie ważne czy robisz raz na miesiąc czy 3 razy w roku. Dobrze usiąść i się z tym trochę zapoznać. Ja też dużo nie robię takich rzeczy, ale tak jest łatwiej żyć po prostu. Nie namawiam , nie narzucam. Po prostu radzę jak swój swojemu.

Takie coś podobne jak pokazałeś w wersji mini z cama na zgrubne i wykańczające robi się chwilkę w CAM-ie.
Zobacz że można wszystko edytować jak się chce. Wrzuć w symulator i zobacz jak robi ten prosty Cam kody pod linuxcnc.

Kod: Zaznacz cały

( T0 : 0.1 )
G21 G90 G91.1 G7 G60 G40
G0 X43.0
( T0 : 0.1 )
T0 M6
( Tokarka1 )
G18
M3 S500
G0 Z0.0004
G0
G1 F50.0 X41.0
G1 Z-8.3292
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X42.0
G1 X40.0
G1 Z-7.5857
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X41.0
G1 X39.0
G1 Z-7.1251
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X40.0
G1 X38.0
G1 Z-6.6856
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X39.0
G1 X37.0
G1 Z-6.2659
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X38.0
G1 X36.0
G1 Z-5.8649
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X37.0
G1 X35.0
G1 Z-5.4816
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X36.0
G1 X34.0
G1 Z-5.1152
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X35.0
G1 X33.0
G1 Z-4.7648
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X34.0
G1 X32.0
G1 Z-4.4299
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X33.0
G1 X31.0
G1 Z-4.1097
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X32.0
G1 X30.0
G1 Z-3.8037
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X31.0
G1 X29.0
G1 Z-3.5114
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X30.0
G1 X28.0
G1 Z-3.2323
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X29.0
G1 X27.0
G1 Z-2.9659
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X28.0
G1 X26.0
G1 Z-2.7119
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X27.0
G1 X25.0
G1 Z-2.47
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X26.0
G1 X24.0
G1 Z-2.2397
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X25.0
G1 X23.0
G1 Z-2.0208
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X24.0
G1 X22.0
G1 Z-1.813
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X23.0
G1 X21.0
G1 Z-1.616
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X22.0
G1 X20.0
G1 Z-1.4297
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X21.0
G1 X19.0
G1 Z-1.2538
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X20.0
G1 X18.0
G1 Z-1.088
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X19.0
G1 X17.0
G1 Z-0.9323
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X18.0
G1 X16.0
G1 Z-0.7864
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X17.0
G1 X15.0
G1 Z-0.6502
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X16.0
G1 X14.0
G1 Z-0.5235
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X15.0
G1 X13.0
G1 Z-0.4063
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X14.0
G1 X12.0
G1 Z-0.2984
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X13.0
G1 X11.0
G1 Z-0.1996
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X12.0
G1 X10.0
G1 Z-0.11
G0 X43.0
G0 Z0.0004
G0 X11.0
G1 X9.0
G1 Z-0.0294
G0 X43.0
G0 Z0.3
G0 X1.997
G1 X-0.003
G3 X40.416 Z-7.7838 I0.1452 K-28.9408
G3 X40.5367 Z-7.8658 I-0.208 K-0.2162
G1 X42.5367 Z-9.8658
( Tokarka2 )
S500
G0 X43.0
G0 Z0.0
G0 X1.6
G1 X0.0
G3 X40.0 Z-8.0 I0.1437 K-28.6408
G1 X42.0 Z-10.0
G0 X43.0
M5
M30
 




Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33
Posty: 12155
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#42

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 21:16

IMPULS3 pisze:
09 lis 2019, 21:03
i pamietać też nie muszę nic poza tym dla kogo robię. :)
Pewnie to też kwestia skali. Właśnie siedzę bo klientowi się przypomniała pierdółka z przed lat i sobie zażyczył :) Zobacz daty plików :)
A takich sa tysiące. I się zrobi, tylko pliki przekonwertuje.

Obrazek
:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5372
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Komunikat o błędzie

#43

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2019, 21:27

senio pisze:Naprawdę wszelkie kształty to nie jest rozwiązanie pisać z palucha i kombinować jak koń pod górę.

To inaczej, dla tego konia takie roboty to rzadkość, większosć tego co jest mi potrzebne to już mam popisane. :)
senio pisze:Ja też dużo nie robię takich rzeczy, ale tak jest łatwiej żyć po prostu. Nie namawiam , nie narzucam. Po prostu radzę jak swój swojemu.

Wiem, nie odbieram tego jak atak czy nachalne namawianie i od Ciebie i od Kamara, natomiast moje roboty są po prostu zazwyczaj inne niż większosci na tym forum. Np dużo rozfrezowywuje wytaczadłami otwory, więc też albo używam suba na wiercenie albo napiszę z palca na frezarkę.
go z1
g1 f60 z-90
go z60
m30
I to jest całe moje kombinowanie w 90%. :) Toż to zanim ktoś kliknie w jakiegos cama to ja już skończę pisać taką skomplikowaną operację . :) :)
Oczywiście wrzucę jutro to co podałes i zobaczę czy mogę sie przyczepić czy nie. :) Choć jak już pisałem wcześniej często mam inne warstwy skrawania w różnych przejściach i inne posuwy więc ja maksymalizuje operację aby były z mojego punktu widzenia maksymalnie komfortowe. :)

Dodane 2 minuty 11 sekundy:
kamar pisze:Właśnie siedzę bo klientowi się przypomniała pierdółka z przed lat i sobie zażyczył

Zgoda, jednak ja takich robót sprzed lat nie mam. A to co miałem zazwyczaj jest już nieaktualne bo weszło coś innego. :)


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33
Posty: 12155
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#44

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 21:44

IMPULS3 pisze:
09 lis 2019, 21:27

Oczywiście wrzucę jutro to co podałes i zobaczę czy mogę sie przyczepić czy nie. :)
Pewnie się zabuntuje o G60 jak masz w preambule inaczej.
I tu wynikła następna sprawa :) czemu nie możesz sprawdzić tu gdzie siedzisz ? :)
:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5372
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Komunikat o błędzie

#45

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2019, 21:51

kamar pisze:czemu nie możesz sprawdzić tu gdzie siedzisz ? :)

Znowu się zaraz zacznie, ale... w cywilnym komputerze nie wgrywam nic z Linuxa bo mi nie potrzeba. :) Ja mam maszyny pod ręką więc albo jestem przy maszynie albo od niej odpoczywam. :) Kamar, troche Ci się temat zabałaganił. :P


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33
Posty: 12155
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#46

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 21:55

Pewnie, po co w cieple i wygodnie przed telewizorkiem, przygotować kody na jutro skoro można na stojaka przy maszynie. A nóż będą przymrozki to się robi żwawiej :) Wykorzystaj to, że nie robisz na Machu :) Symulator na WB to żadna filozofia a jaka wygoda.
:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5372
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Komunikat o błędzie

#47

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2019, 22:10

kamar pisze:po co w cieple i wygodnie przed telewizorkiem, przygotować kody na jutro skoro można na stojaka przy maszynie. A nóż będą przymrozki to się robi żwawiej

To było dawno i się skończyło, swoje wymarzłem a teraz jest ok. :) Wiesz Kamar, uczę się aby oddzielać robotę jedna od drugiej i jakoś nie chcę ze soba ciągle nosić wszystkiego co mam przy maszynie, Taki rodzaj odwyku od CNC. :) I tego pisania kodów u mnie jakoś wiele nie ma a nawet gdyby to nie muszę nic wgrywać bo mam zapasowe komutery, monitory, myszy, klawiatury do maszyn więc jaki problem postawić obok. Nawet kiedyś na samym poczatku tak miałem i coś tam korzystałem a póżniej już nie więc został sam laptop połączony z forum i to wystarczy. :)

Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 729
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Komunikat o błędzie

#48

Post napisał: senio » 09 lis 2019, 22:13

@kamar

Mnie wyjątkowo VB wkurzał. 10 GB partycja i lunux na niej. Przy starcie tylko wciskam co ma botoować i mam linuxa. VB jak flaki z olejem u mnie chodził i do tego lubił się wykrzaczyć. Teraz jest święty spokój. Nie wiem nawet czy dłużej trwa to wszystko bo zanim VB się odpalił to też mijała dłuższa chwila. Do tego fsproxy do przenoszenia plików i mam wszystko jak trzeba.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33
Posty: 12155
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#49

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 22:23

Skoro się nie przydaje :) Choć dla mnie to spora różnica - symulator na komputerze obok a symulator na pasku laptopa :)
Ale masz rację, meblujesz po swojemu.
Co do bałaganu to jakoś rady sie nie sypią :)

Dodane 5 minuty 4 sekundy:
senio pisze:
09 lis 2019, 22:13
Mnie wyjątkowo VB wkurzał.
No to mamy diametralnie różne odczucia :) Dla mnie restart byłby dobijający choć mam SSD i start błysk. VB praktycznie nie wylączane i żadnych sensacji. Mam tylko symulator LinuxCNC. Przez chwilę mnie wkurzal bo nie łączył z serwem we firmie ale się zwalczyło.
:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5372
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Komunikat o błędzie

#50

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2019, 22:28

kamar pisze:Choć dla mnie to spora różnica - symulator na komputerze obok a symulator na pasku laptopa

Dla mnie też ale z kierunkiem ukierunkowanym na osobny komputer. :) Może tak mam dlatego ze jakoś zawsze bliższa była mi modułowa konstrukcja urządzeń pomimo że to sie już kończy, choc telefon ze wszystkim swoje zalety też ma. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”