Komunikat o błędzie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13095
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Komunikat o błędzie

#1

Post napisał: kamar » 26 wrz 2019, 13:06

Witam.
Spotkał się ktoś z takim komunikatem i wie jak się go pozbyć ?

Obrazek


:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5636
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Komunikat o błędzie

#2

Post napisał: IMPULS3 » 26 wrz 2019, 18:57

Ja mam zawsze tak jak wcisne R w trakcie trwania jakiegoś programu. Ale na zdrowie nie szkodzi więc go tylko kasuję. :)
"Za regresem stały działania firm naftowych, węglowych, być może też motoryzacyjnych i innych. Winni są też politycy, którzy nie skupiali się na myśleniu długofalowym. Ta logika, niszczyła i nadal niszczy nasz świat" prof. Szymon Malinowski.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13095
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#3

Post napisał: kamar » 26 wrz 2019, 19:35

Nie szkodzi ale wkurza :) Bywa, że wyskakuje po każdym starcie i zaśmieca ekran po czubek. Najczęściej na maszynach z bardziej złożonym configiem typu rewolwerka czy drutówki.
:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5636
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Komunikat o błędzie

#4

Post napisał: IMPULS3 » 26 wrz 2019, 19:51

kamar pisze:Bywa, że wyskakuje po każdym starcie i zaśmieca ekran po czubek.


No to nie zazdroszcze. U mnie samo nie wyskakuje więc jestem szczęśliwy. :)
"Za regresem stały działania firm naftowych, węglowych, być może też motoryzacyjnych i innych. Winni są też politycy, którzy nie skupiali się na myśleniu długofalowym. Ta logika, niszczyła i nadal niszczy nasz świat" prof. Szymon Malinowski.


szary11
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 303
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Komunikat o błędzie

#5

Post napisał: szary11 » 26 wrz 2019, 19:53

U mnie wyskoczy jak w trakcie pracy ponownie wcisnę klawisz R , może klawiatura Ci szwankuje.
Samoistnie u mnie się nie zdarzyło jeszcze.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13095
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#6

Post napisał: kamar » 26 wrz 2019, 21:13

szary11 pisze:
26 wrz 2019, 19:53
Samoistnie u mnie się nie zdarzyło jeszcze.
To wszystko przed Wami :) Na obcych stronach problem, widzę, znany. Pomysłów też wiele ale mało skutecznych :)
:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5636
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Komunikat o błędzie

#7

Post napisał: IMPULS3 » 26 wrz 2019, 21:24

Może to problem nowszych wersji? Ja mam 10.04 i póki co nie zmieniam.
"Za regresem stały działania firm naftowych, węglowych, być może też motoryzacyjnych i innych. Winni są też politycy, którzy nie skupiali się na myśleniu długofalowym. Ta logika, niszczyła i nadal niszczy nasz świat" prof. Szymon Malinowski.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13095
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#8

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 11:05

No, Panowie, robi się coraz weselej :)
Prawie przy każdym wciśnięciu ' r" mam taki kwiatek :

Obrazek

Maszyna oczywiście się uruchamia i program normalnie wykonuje.
I praktycznie na wszystkich maszynach z różnym nasileniem.
:)

Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 856
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Komunikat o błędzie

#9

Post napisał: senio » 09 lis 2019, 13:56

Jak już sobie skonfigurowałem to co ma być (Debian), i chodziło jak lalka, zrobiłem takie coś

dd if=/dev/sda of=/mnt/backup/dysk.img

Nowego blaszaka z tego obrazu załatwiłem w parę minut. Później dogranie maszyny i luz. Żadnych aktualizacji nie robię bo nie potrzeba. Mniej w warsztacie więcej przy hobby. Siwych włosów nie przybywa.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13095
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#10

Post napisał: kamar » 09 lis 2019, 14:41

To ,że kol. Impuls zasugerował jakoby to nowe wersje tak miały to wcale nie musi być prawda :)
Równie wiarygodnie mogę twierdzić , że to zależne od fazy księżyca , raz wyskakuje a innego dnia - nie :)
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”