Jaki falownik do starego silnika 3kW

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Autor tematu
koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2494
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

Jaki falownik do starego silnika 3kW

#1

Post napisał: koala.g » 09 wrz 2019, 20:50

Witam.

Potrzebuję falownik do silnika 3F 3kW. Według dokumentacji miał mieć 1,3kW a dziś sprawdziłem tabliczkę znamionową i wyszła niespodzianka.

Na allegro znalazłem używany

Falownik wektorowy Mikromaster 440 3 kW 6SE6440 1230zł
falownik-wektorowy-mikromaster-440-3-kw-6se6440-5813162681

Oraz
Siemens mm440 3kw 6SE6440-2UC23-0CA1 790zł
falownik-siemens-mm440-3kw-6se6440-2uc23-0ca1-8349776684




Autor tematu
koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2494
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

Re: Jaki falownik do starego silnika 3kW

#2

Post napisał: koala.g » 29 wrz 2019, 20:36

Jakieś opinie o Mikromaster 440 3 kW?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5248
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jaki falownik do starego silnika 3kW

#3

Post napisał: adam Fx » 30 wrz 2019, 07:32

ale o co pytasz? czy polecamy Mikromaster ? Czy o to czy on jest odpowiedni do Twojego silnika?
Mikromaster - jest OK
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2494
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

Re: Jaki falownik do starego silnika 3kW

#4

Post napisał: koala.g » 30 wrz 2019, 09:39

OK

Jak zrobić zabezpieczenia na silniku? Kontrola tego nie może być zrobiona przez falownik ze względu bezpieczeństwa.

W tokarce był przełącznik 3F obrotowy który służył tylko do podania napięcia z sieci.
Za uruchomienie silnika i wyłącznik bezpieczeństwa odpowiada wyłącznik krańcowy połączony mechanicznie z dźwignią na suporcie.
Sterujący stycznikiem.

Jak w taki układ wprowadzić falownik. Czy się tym po prostu nie przejmować i zastąpić stycznik falownikiem.
Czy długość kabla robi jakąś różnicę falownikowi czy powinien być podłączony najbliżej silnika jak się da.
Bo cała elektryka jest umieszczona w nodze tokarki.

Musiałbym poprowadzić 5 żyłowy kabel do silnika oraz 3 żyłowy do sterowania potencjometrem. Jakieś 1,5-2mb


pitsky
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 244
Rejestracja: 06 maja 2005, 09:58
Lokalizacja: lublin

Re: Jaki falownik do starego silnika 3kW

#5

Post napisał: pitsky » 30 wrz 2019, 10:08

Od kilku lat używam Micromastera 2,2kW, podłączony przed tokarką, elektryka tejże bez zmian, w przypadku zmiany obrotów steruję z panelu. Zaraz będzie burza że tak nie wolno bo... Ja działam tak jak opisałem bo jest mi najwygodniej, mało tego - za falownikiem mam po prostu gniazdo i w razie potrzeby podłączam tam inne maszyny. Falownik kupiłem za 2 stówy i na takie testy mi go nie szkoda, te które znalazłeś mają jakieś chore ceny.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaki falownik do starego silnika 3kW

#6

Post napisał: strikexp » 30 wrz 2019, 10:18

Długość kabla ma znaczenie tylko przy bardzo małych obrotach. Ale daj 2,5mm2 lub najlepiej 4mm2 i powinno starczyć.
Co do zabezpieczenia, w falowniku masz różne wejścia w tym awaryjne wyłączenie, blokadę czy jak to się tam zwie. Potrzebujesz grzybka zatrzaskowego, który w razie czego utrzyma sygnał stop.
Tylko ja piszę o swoim falowniku, Ty musisz doczytać i przetestować dla pewności jak jest u Ciebie.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Jaki falownik do starego silnika 3kW

#7

Post napisał: dance1 » 30 wrz 2019, 11:15

2.5mm2 w zupełności wystarczy, nie ma co zgadywać możesz sobie sprawdzić http://emeawebapps.montageinteractive.com/msc/?lx=15

Posiadam 2 falowniki serii micromaster 1.5kW (ten to chyba ze 100lat ma :mrgreen: ) i 5.5kW i jeszcze żadnego problemu nie miałem, także polecam.
I don't like principles, I prefer prejudices


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaki falownik do starego silnika 3kW

#8

Post napisał: strikexp » 30 wrz 2019, 11:58

@dance1
To jest falownik wektorowy, prądy i napięcia nie są skalarne. Więc ten 2.5mm2 to tylko z powodu że jest bardzo krótki. Przy kilku metrach taki przekrój może już nie wystarczyć do zachowania zimnego przewodu.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Jaki falownik do starego silnika 3kW

#9

Post napisał: dance1 » 30 wrz 2019, 12:14

jak dobrze rozumiem mowa tu jest o ~5m nie o 50 także gdzie problem?
I don't like principles, I prefer prejudices


lukasz.radomski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 379
Rejestracja: 06 maja 2010, 15:32
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jaki falownik do starego silnika 3kW

#10

Post napisał: lukasz.radomski » 30 wrz 2019, 13:09

czy to jest jakiś wymóg że do starego silnika musi być stary falownik i to w dodatku w takiej cenie?
bo za 1000 netto to można kupić nowy w sklepie z gwarancją, LG czy ABB

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”