Jak wycenić robotę?

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: oprawcafotografii » 26 cze 2014, 21:12

Ja bym chetnie dal i 300zl/h jesli ktos zrobi tych fasolek w godzine piec tysiecy ;)

Cos mi sie wydaje, ze tu koszt SZTUKI bedzie sie liczyl :)

q

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 27 cze 2014, 08:35

InzSpawalnik pisze:Chlopie, wyceniaj jak najdrozej sie da. Ja bym sie nie szczypal tylko bral 100pln za godzine minimum. Jak slysze jakies wypowiedzi ze moze 60 albo 80 Pln to mnie rozpucza ze smiechu ... Moze w latach 90tych to owszem hehe . Mawet 100pln za godzine to jest tanio
Zgadza się, staram się unikać takich robót, ale momentami maszyny są mniej obciążone to czasami wezmę taką robotę od hegemonów.
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: skoczek » 27 cze 2014, 10:18

Wiadomo że jest dolna granica opłacalności i nie ma co psuć rynku ale w miejscu z dużą ilością konkurencji podanie zbyt wygórowanej ceny kończy się tym że chcą zabić śmiechem lub magicznym "przemyślę sprawę". Jeżeli kilka firm ustala stawkę na poziomie 50-60zł to nie dlatego że są filantropami ale dlatego że na więcej lokalny rynek nie pozwala.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 27 cze 2014, 12:33

W miejscu z dużą ilością konkurencji warto potrafić/móc więcej, niż konkurencja - i wtedy ceny konkurencji nie są zagrożeniem. Dobry fachowiec zawsze znajdzie dobrego klienta. Albo na odwrót - dobry klient szuka dobrego fachowca.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 27 cze 2014, 12:43

Truizm.

Klient idzie zazwyczaj tam gdzie taniej albo gdzie szybciej.
Dodatkowo na ogół sprawdza się zasada że towar gorszy wypiera towar lepszy.

Taki mamy klimat.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

voy
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: voy » 27 cze 2014, 14:32

Prawda jest po środku.
Jakość usługi i serwis przeciętni klienci mają w głębokim poważaniu, nie zastanawiają się nad tym, liczy sie przede wszystkim cena.
Natomiast cenią sobie te rzeczy i latamu każystają z usług "stali klienci".
Ale żeby była ich licząca się ilość trzeba czasu.
Ponoć jest taka zależność , że jeden niezadowolony z usługi potrafi zniechęcić 10-ciu potencjanych klientów, tak będzie to przeżywał i rozpowiadał.

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: InzSpawalnik » 27 cze 2014, 16:52

Skoczek: bierzesz robote za 60 PLN ????
I twoim wytlumaczeniem jest ze mozna bo nie ma oblozenia ??? Bzdura... Typowe psucie rynku i szczelanie sobie w stope...
Albo takie tlumaczenie jak slysze... Ze nie ma co wyceniac za 100pln za godzine bo kogos wycenia i dadza zlecenie tam gdzie daja za 60 pln ... Bzdura !

To tak samo jak na drodze, jak mozna miec pretensje do lamiacych przepisy i sanemu he lamac ?

Jak to ktos ujal w aferze tasmowej ? Poczucie niskiej wartosci ...

[ Dodano: 2014-06-27, 16:55 ]
Jak w tym kraju ms byc kiedys bogato to nauczcie sie ludzie poczucia wlasnej wartosci i zacznijcie od wyceniania prac za dobre pieniadze bo tak sie robi biznes . To co tu wiekszosc z was prezentuje i co jest odbiciem calego klimatu biznesowego w Polsce to marazm , brak poczucia wartosci i robienie prac za pol-darmo. Bo ktos wysmieje ze drogo - wiekszego idiotyzmu nie widzialem !!! To niech idzie w diably i da zlecenie jakiejs ofiarze za polsarmo co mu robote spiep... To pozniej wroci do was nawet jak bedzoe drozej !

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 27 cze 2014, 17:12

Od dawna nie biorę żadnych robót. Napisałem że stawki w okolicach Bielska są często-gęsto po 50-60pln/h. Ale nawet jakbym brał po tyle to jest to mój problem że robię za pół darmo.

Ale od sierpnia-września będę miał trochę więcej czasu więc jak ktoś ma zbyt dużo roboty to mogę jej trochę przygarnąć.
Park maszynowy:
-tokarki cnc i konwencjonalne,
-frezarki cnc i konwencjonalne,
-walcarki do gwintów od 12T do 25T,
-szlifierki do wałków i płaszczyzn,
-drutówka 800x600,
-prasy mimośrodowe 63T do 100T,
-piły taśmowe automat Kasto do Φ250mm,
-kucie na młotach spadowych.

Pozdrawiam serdecznie!

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: InzSpawalnik » 27 cze 2014, 17:27

Skoczek: otoz nie jest to tylko twoj problem 60 pln/godzine.
To jest brak perspektywicznego myslenia, klapki na oczach i no coz ... Psucie rynku.

W koncu gdzies lezy przyczyna ze Polska w rzedzie z Rumunia i Bulgaria we wszystkich rankingach .... No i mamy tu odpowiedz czemu !
Cencir siebie i swoj czas. ! Taka moja rada .

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 27 cze 2014, 17:29

InzSpawalnik pisze: W koncu gdzies lezy przyczyna ze Polska w rzedzie z Rumunia i Bulgaria we wszystkich rankingach .... No i mamy tu odpowiedz czemu !
Ja myślę że odpowiedź czemu tak jest leży w moim podpisie, ale nie chcę tu rozwijać wątku politycznego.

Pozdrawiam serdecznie!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”