Jak wycenić robotę?

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 27 cze 2014, 17:49

Skoczek - przykro mi to pisać, ale reprezentujesz typową postawę niewolnika/chłopa pańszczyźnianego. Żaden Tusk nie zrobi ci dobrze, żaden Tusk nie zapewni ci dobrobytu, szczęścia etc. To jest wyłącznie twoim obowiązkiem. I nie zwalaj na Tuska problemów z własną indolencją.

Tusk jedzie drugą kadencję, a z dużym prawdopodobieństwem pojedzie i trzecią, bo w miarę sprawnie zarządza tym burdelem, i jest pierwszym, któremu to się udaje. A nie jest łatwo zarządzać krajem, którego większość mieszkańców reprezentuje postawę niewolnika.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: skoczek » 27 cze 2014, 17:54

Nie mierz wszystkich ludzi własną miarą.

Mi nie musi robić dobrze. Wystarczy by nie starał się o dobro tego kraju tak jak to robi do dziś bo zostało go już nam zbyt mało.
I tak jak mówiłem nie chcę ciągnąć w tym temacie motywów politycznych.

Lepiej podaj stawki w Twojej okolicy by trzymać się głównego wątku.

Pozdrawiam serdecznie!
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: InzSpawalnik » 27 cze 2014, 17:55

Watek polityczny sam wlasnie zaczales.
Cos ci tylko napisze... Przed zmianami politycznymi bylismy za Rumunia i Bulgaria teraz jestesmy przed w wielu rankingach ..., ale to nie od politykow tylko pd nas samych zalezy czy wypracujemy dobrobyt. !!! A robiac robote za darmo tak sie nie stanie ! Chcesz to rob za darmo.

Jest takie powiedzenie: czemus biedny ? Bo ... . A czemu ... ? Bo biedny
.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 27 cze 2014, 18:03

Nie znam stawek w mojej okolicy, bo ostatnio nic na zewnątrz nie zlecam. A jak jeszcze zlecałem, to też raczej za flaszkę, niż w gotówce... Myślę, że stawka ok 100 PLN netto/h jest przyzwoita. Za mniej robią straceńcy i desperaci.

Jeżeli w okolicy jest taka sytuacja, że nie da się wziąć więcej jak 60 zł, to pora się przekwalifikować, albo zmienić lokalizację warsztatu. Robota poniżej kosztów jest bez sensu.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 27 cze 2014, 18:16

InzSpawalnik pisze:Watek polityczny sam wlasnie zaczales.
Cos ci tylko napisze... Przed zmianami politycznymi bylismy za Rumunia i Bulgaria teraz jestesmy przed w wielu rankingach ...,
Cud! Przodujemy w Europie w ilości afer, przekrętów i kopert rozdanych pod stołem.
InzSpawalnik pisze:ale to nie od politykow tylko pd nas samych zalezy czy wypracujemy dobrobyt. !!! A robiac robote za darmo tak sie nie stanie ! Chcesz to rob za darmo.
Małe masz pojęcie o polityce. Tak się niestety składa że to od tej zarazy nie raz zależy funkcjonowanie konkretnych zakładów. A wystarczyłyby stabilne przez dłuższy okres czasu i jednoznaczne przepisy by gospodarka miała się dobrze.
InzSpawalnik pisze: Jest takie powiedzenie: czemus biedny ? Bo ... . A czemu ... ? Bo biedny
.
Pozdrawiam
Dzięki :)! Dzięki Bogu jakoś radzę sobie :)

Dzięki MIKI za odpowiedź.
Też uważam że stawka 100/h jest w porządku. Poza tym wspomniałem że od dawna nic nie brałem, więc to nie do końca mój problem że taka jest stawka za usługi. Będę się martwił za ile wycenić jak wezmę robotę z zewnątrz :). Ale możesz napisać do tych firm że biorą za mało za godzinę i by zwolnili załogę a przy okazji przebranżowili się. Z mojej obserwacji wynika że te firmy całkiem nieźle prosperują i inwestują zamiast zwijać się.

Przekwalifikowywać się nie planuję, żal by było sprzedawać maszyn, zwłaszcza że mam chrapkę na kolejne. Mój największy problem to brak miejsca na nie.

Pozdrawiam serdecznie!
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 27 cze 2014, 19:21

Skoczek: nie wiesz jak jest za granica wiec nie mozesz sie wypowiadac !
I uwierz mi ze Polska nie przoduhe w ilosci afer... Polityka to brudna gra, sa uklady ukladziki i tak dalej. To co sie teraz dzieje z tymi tasmami to sa jakby to powiedzieli amerykanie: "small potatoes" , oczywiscie wydurnili sie bo mowili prawde nic wiecej. Tych redaktorow powinno sue osadzic bo jedno to ujawnic przekret a inne wystawic caly kraj na posmiewisko w skali swiata. Politycy zawsze beda robic brudna gre bo taka jest wlasnie polityka, sprzedaje sie przyjaciela za uklad i za glos.

Cieszy mnie ze wychodza afery na jaw to jest najwazniejsze... Tylko w granicach .

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 27 cze 2014, 21:49

MlKl pisze:W miejscu z dużą ilością konkurencji warto potrafić/móc więcej, niż konkurencja - i wtedy ceny konkurencji nie są zagrożeniem. Dobry fachowiec zawsze znajdzie dobrego klienta. Albo na odwrót - dobry klient szuka dobrego fachowca.
Święte słowa, najlepszą reklamą jest dobrze wykonana robota i takie firmy nie muszą nawet zbytnio spuszczać się nad wypasionymi stronami internetowymi, kampanią i pozycjonowaniem w internecie. Mnie aż trzęsie jak dostaję maila z castingiem na wykonanie elementów, narobię się trzy dni a potem nawet nie raczą odebrać telefonu aby szczerze porozmawiać i powiedzieć jak się wygląda cenowo. Dobre są też rozmowy w stylu :"Panie zrób protyp w cenie jak dla serii 1000sztuk i zaraz zamawiam 1000sztuk" sporo na rynku takich cwaniaków pośredników co to wszystko wiedzą. Kiedyś się parę razy na to naciąłem , teraz wyceniam prototyp srogo i mówię, że wyższą cenę za prototyp odejmiemy od kwoty przy zamówieniu 1000 sztuk i argumenty się kończą :) Ponarzekałem trochę jak "typowy polaczek" ale patrząc na całość nie jest aż tak źle, są też firmy solidne, płacące w terminie, z którymi współpracuje się partnersko i długoterminowo, nie szukają produktu tańszego o złotówkę na byle śmietniku. Nawiązując do naszego kraju, 90% płacze jak to ciężko, a dzisiaj jeżdżąc sobie po okolicy widzę jak się stawia dom za domem, gdzie nie spojrzeć to ludzie chaty budują. Na facebooku wszystkich życie takie wspaniałe, wakacje w ciepłych krajach, fotka na motorze, wypasiona chata...
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 cze 2014, 06:13

A tu zaś wyceniają zamiast robić :)
Przyjęcie jakiejś stawki godzinowej jest bardzo ważne ale dla mnie. Klientowi nic do tego.
Epatowanie klienta stawką 20-40 złotych mówi mu tylko tyle ze go orżną na czasie :)
Wczoraj nacinałem wieloklin na długim i grubym wale od jakiejś prasy rolniczej. Godzina wyszła ok. 400 stówek a klient był wniebowzięty :) Nie bez znaczenia pewnie był fakt, ze bujał się tym wałem od dwóch tygodni po różnych firmach, z elektrownią włącznie. Co do wszyskowinnego Tuska to już niedługo :) Trzeciej kadencji nie weżmie, bo za jakie grzechy :)
I obadamy jak się wszystkim nagle poprawi. A kol. Skoczek może mieć kłopoty jak Wajda w stanie wojennym :) zaliczą go do małorolnych czy kułaków ? :)
Wyceniania roboty nauczyło mnie zdarzenie z młodości. Robiłem sobie remont silnika SHL-ki i na wale został mi wewnętrzny pierścień łożyska. Za cholerę nie mogłem go zciągnąć. Poszedłem do fachmana, położył wal na kowadle i pie....ął młotkiem. Pierścień sam zlazł a on zawołał na flaszkę. I nie za jedno uderzenie a za to że wiedział gdzie uderzyć.
Jeśli ktoś naprawdę myśli, że po to przerabiałem maszyny ( skracając czas operacji np. trzy razy) żeby klient trzy razy mniej zapłacił, to jest w "mylnym błędzie" :)

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 28 cze 2014, 07:49

Skąd ja wiedziałem otwierając forum że kolejna odpowiedź będzie od Ciebie? :) "Prorok jaki cy co?" ;)
kamar pisze:A tu zaś wyceniają zamiast robić :)
Plotkują kto, z kim, gdzie i za ile. No i opierdzielają się :).
kamar pisze: Jeśli ktoś naprawdę myśli, że po to przerabiałem maszyny ( skracając czas operacji np. trzy razy) żeby klient trzy razy mniej zapłacił, to jest w "mylnym błędzie" :)
Myślę że nikt Cię o to nie podejrzewał :)

Pozdrawiam serdecznie!

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 28 cze 2014, 08:30

Mi sie wydaje ze bedzie na 3-cia kadencje nawet pomimo "tasmowki" , oni wszyscy politycy to brudna gra ale ten jeszcze ma chociarz sukcesy , glownie na arenie miedzynarodowej, za Tuska mamy dobre kontakty z Niemcami i Europa a to jestCHOLERNIE wazne dla tego kraju nad wisla !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”