Jak wycenić robotę?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
I to jest dla mnie sensowna odpowiedź Darius. CFA mam wrażenie jakbyś traktował wszystkich z góry, doskonale zdaję sobie sprawę, że na stawkę maszynową ma wpływ: cena zakupu maszyny, koszt amortyzacji (w zależności na ile lat założyliśmy), koszty powierzchni, ilość dni w których maszyna nie pracuje (święta, planowane serwisy), to na ile zmian obciążona jest maszyna, koszty pracownika, koszty płynów chłodzących i narzedzi itp itd, mam wymieniać dalej abyś zrozumiał że wiem o czym piszę ? A więc zadam pytanie w taki sposób abyś mnie zrozumiał. Przyjeżdżam do Ciebie, zrzucam Ci 300 wałków, mówię zaplanuj i zrób nakiełek, zapisz czas w jakim wykonana to Twój tokarz, wychodzi że robił 10h, jaką wystawisz mi fakturę ? Rozumiesz ?
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.
-
- Kontakt:
Np da mi to, że czasami wyceniam roboty z różnych rejonów Polski i napotykam na sytuacje gdzie dla niektórych firm podobne detale wycenione według takich samych zasad są za drogie, bardzo atrakcyjne lub na podobnym poziomie jak w ich okolicznych firmach. Tak samo ja szukając kooperantów dostaję różne oferty z różnych rejonów Polski co świadczy o tym, że jednak są różne stawki a Ty bombardujesz mnie słowami, że wszystko jest bez sensu. Podam przykład: Firma x wysyła mi zapytanie, prosi o pilny termin, wszyscy lokalni dostawcy są zaj.... robotą i idą ze stawkami w górę, ja nie posiadam takich informacji i wyceniam detal normalnie, klient zamawia. Mając odrobinę takiej wiedzy mógłbym sprzedać detal drożej, tak samo w drugą stronę. W naszej okolicy, jest mnóstwo garażowych Józków, gdzie nie rzucisz kamieniem to trafisz w obrabiarkę i jak przesadzę z ceną dla jakiegoś klienta to śmieją mi się w oczy.
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Okolice Bielska-Białej - sporo firm które mają roboczogodzinę w okolicach 50pln netto.
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam serdecznie!
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 4
Napisz proszę jaki wpływ na to co opisałeś ma informacja, że stawki są od 50zł do 300zł?lewy10psdw pisze:Np da mi to, że czasami wyceniam roboty z różnych rejonów Polski i napotykam na sytuacje gdzie dla niektórych firm podobne detale wycenione według takich samych zasad są za drogie, bardzo atrakcyjne lub na podobnym poziomie jak w ich okolicznych firmach. Tak samo ja szukając kooperantów dostaję różne oferty z różnych rejonów Polski co świadczy o tym, że jednak są różne stawki a Ty bombardujesz mnie słowami, że wszystko jest bez sensu. Podam przykład: Firma x wysyła mi zapytanie, prosi o pilny termin, wszyscy lokalni dostawcy są zaj.... robotą i idą ze stawkami w górę, ja nie posiadam takich informacji i wyceniam detal normalnie, klient zamawia. Mając odrobinę takiej wiedzy mógłbym sprzedać detal drożej, tak samo w drugą stronę. W naszej okolicy, jest mnóstwo garażowych Józków, gdzie nie rzucisz kamieniem to trafisz w obrabiarkę i jak przesadzę z ceną dla jakiegoś klienta to śmieją mi się w oczy.
Zwłaszcza, że jak sam piszesz są ruchome - jak przywieje robota, to stawki rosną.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Guzik prawda.lewy10psdw pisze:I to jest dla mnie sensowna odpowiedź Darius. CFA mam wrażenie jakbyś traktował wszystkich z góry, doskonale zdaję sobie sprawę, że na stawkę maszynową ma wpływ: cena zakupu maszyny, koszt amortyzacji (w zależności na ile lat założyliśmy), koszty powierzchni, ilość dni w których maszyna nie pracuje...
Na cene uslugi ma wplyw wylacznie lokalna sytuacja - to czy jest konkurencja
i za ile to zrobi. Zleceniodawca ma gdzies za ile kupiles maszyne, ile placisz
za lokal, ile pracownikom. NIKOGO to nie interesuje. Jak bedziesz drozszy
od konkurencji to bedziesz lizal lapke a nie robil robote...
q
-
- Kontakt:
Zgadza się oprawca i to napisałem w dalszej części mojej wypowiedzi: ": Firma x wysyła mi zapytanie, prosi o pilny termin, wszyscy lokalni dostawcy są zaj.... robotą i idą ze stawkami w górę, ja nie posiadam takich informacji i wyceniam detal normalnie..."
Twoje słowa popierają moje wyższe wypowiedzi, że lokalnie występują różnie stawki i taka wiedza wnosi coś do świadczenia usług. Ale logiczne jest też to że, jeżeli ustalisz sobie stawkę taką, że nie zarobisz na swoje koszty stałe to się przekręcisz więc Twoje koszty związane ze świadczeniem usługi mają wpływ na to jaką przyjmiesz sobie stawkę. Jeżeli dostaniesz laser na komunie od dziadka to możesz obniżyć stawkę i złapać więcej roboty.
Twoje słowa popierają moje wyższe wypowiedzi, że lokalnie występują różnie stawki i taka wiedza wnosi coś do świadczenia usług. Ale logiczne jest też to że, jeżeli ustalisz sobie stawkę taką, że nie zarobisz na swoje koszty stałe to się przekręcisz więc Twoje koszty związane ze świadczeniem usługi mają wpływ na to jaką przyjmiesz sobie stawkę. Jeżeli dostaniesz laser na komunie od dziadka to możesz obniżyć stawkę i złapać więcej roboty.
-
- Posty w temacie: 10