Musiałbym mieć rysunek całego elementu, ale dużo zamawiam na laserze i frezowanie np. fasolek nie ma uzasadnienia kosztowego, mówię tutaj od strony zamawiającego te elementy oczywiście.blasterpl pisze:Czyli jakiej jak można wiedziećDamien 328 pisze: w cenie nie do uzyskania przy frezowaniu (sam też mam frezarkę).
Jak wycenić robotę?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- Posty w temacie: 3
Zgadzam się. Ale trzeba iść do przodu wg. mnie, a rysunek płaskich elementów jest do opanowania. A jakość elementów z cięcia laserowego jest po prostu super: rysuje, wysyłam, czekam na paczkę a w tym czasie robię ważniejszą/opłacalniejszą robotę. I jeżeli mam sprawdzoną firmę w tej dziedzinie to mam pewność że detal będzie w porządku i będzie ewentualnie pasował do kolejnej rzeczy. Takie jest moje zdanie. Trzeba korzystać z techniki.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam.
Moim zdaniem klient szuka głupszego od siebie.Z tego co przeczytałem wynika ,że są to fasolki w płaskowniku,który będzie spawany do słupka by zawiesić przęsło od płotu.
Takie rzeczy wykonuje się na prasie wykrawając i mamy święty spokój.
Podobnego pokroju osobnicy trafiają się i dla mnie.Z biegiem czasu okazuje się bardzo przydatna znajomość lokalnego rynku.Wiedząc kto co robi,który sklep co może sprowadzić.Dzięki temu często uwalniasz się od takich pierdół.Zamawiasz,kupujesz - sprzedajesz z zarobkiem
Masz więcej czasu na konkrety.
Moim zdaniem klient szuka głupszego od siebie.Z tego co przeczytałem wynika ,że są to fasolki w płaskowniku,który będzie spawany do słupka by zawiesić przęsło od płotu.
Takie rzeczy wykonuje się na prasie wykrawając i mamy święty spokój.
Podobnego pokroju osobnicy trafiają się i dla mnie.Z biegiem czasu okazuje się bardzo przydatna znajomość lokalnego rynku.Wiedząc kto co robi,który sklep co może sprowadzić.Dzięki temu często uwalniasz się od takich pierdół.Zamawiasz,kupujesz - sprzedajesz z zarobkiem

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Witam Panowie, może podzielicie się wiedzą na temat stawek w waszych rejonach, chodzi mi o toczenie cnc dwuosiowe do Fi.200 L=300 oraz frezowanie 3 osie, u nas w rejonie Koszalina zdarzają się firmy co toczą 80zł/h oraz frezują za 120zł/h (to są Ci najtansi), pewien człowiek (zna się naprawdę na rzeczy) odnośnie frezowania na maszynie 3 osiowej (koszt maszyny około 400k) doradzał aby stawka za frezowanie nierdzewki była około 300zł/h, alu i stal czarna 250zł/h. Dziękuję za szczere odpowiedzi
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
CFA nie poruszam kwestii naliczenia czasu jednostkowego (każdy robi to na swój sposób), cały czas kombinuję dobieram narzędzia odpowiednie do roboty aby uzyskać jak najkrótsze czasy lub aby robota była uzasadniona ekonomicznie. Chodzi mi np o taką kwestię, zlecam klientowi swój produkt, przekazuję program CNC i według niego ma być wykonany produkt, roboty będzie na 10h i ile za godzinę policzysz mnie Ty w swoim regionie (dolnośląskim), chodzi np o toczenie dwuosiowe
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Dalej bez sensu: co da Ci informacja, że godzina jest po 60 czy po 300?lewy10psdw pisze: ile za godzinę policzysz mnie Ty w swoim regionie (dolnośląskim), chodzi np o toczenie dwuosiowe
Gdzieś w sąsiednim wątku ktoś podał co należy uwzględnić, żeby nie zjadać własnego ogona:
koszty stałe, utrzymanie i amortyzacja maszyn, koszt pracownika, inne koszty i jakiś zysk umożliwiający inwestowanie. U jednego jest to 60zł u innego 300zł nawet jeśli liczą tak samo.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
W moim regionie stawka za toczenie na manualnej tokarce zaczyna się od 60pln/netto.Stawka na tokarce cnc zaczyna się od 90pln i nalicznane jest od momentu gdy operator zaczyna wprowadzać program.Podobnie jest na frezarkach.Natomiast cięcie na drutówce zaczyna się od 80pln w jednej firmie, a w drugiej koszt godziny od 300 - 400pln netto.