Skoro takie to zawodne urządzenia to dlaczego jest wymóg ich stosowania?strikexp pisze: ↑22 kwie 2018, 23:22Przycisk test na bezpieczniku różnicowoprądowym służy do sprawdzania czy on nadal działa. Ale nie zaleca się go wciskać częściej niż raz na miesiąc bo widocznie szkodzi to bezpiecznikowi. A teraz pytanie co się stanie jak nie zdążysz wykryć awarii i dojdzie wtedy do porażenia?![]()
A tak przy okazji czym się różni zabezpieczenie (w sensie bezpieczeńsrtwa dla życia lub zdrowia) w instalacji z wydzielonym przewodem PE N (z popsutą różnicówką) w stosunku do instalacji 2 żyłowej z zerowaniem (bez różnicówki)? Pytanie laika, ale dla mnie ważne.
A nie nie, 3 fazy nie będę nigdy potrzebował. Aż takich bajerów, ani przeróbek nie chcę. To mała modelarska frezarka z wrzecionem 1,5kW i nic innego mi nie potrzebastrikexp pisze: Jak masz 3 fazy to ciągnij do frezarki przewód 5 żyłowy. Może się przydać do falownika zasilanego 3 fazami lub innych bajerów.
Zawsze możesz go potem ukryć w puszcze i nie wyciągać gniazdka siłowego w mieszkaniu. Rozdziel też fazy na oświetlenie, pralkę, piekarnik i frezarkę. To Ci rozwiąże problem obciążalności przewodów i bezpieczników.