waluś pisze:Jeszcze taką kwestię chciałem poruszyć. Raz do roku elektryk ze spółdzielni przychodzi sprawdzać czy w gniazdku w kuchni i w łazience jest uzerowanie. Po czym wpisują w papierach, ze wszystko gra. Sprawdzają to próbnikiem jak się domyślam poprzez zwarcie fazy i bolca. Moje pytanie brzmi czy gdy będę już miał różnicówkę (a tym samym poprawnie podpięty przewód PE bez zerowania) to czy w momencie takiej próby nie wyzwoli się różnicówka. Na mój chłopski rozum prąd nie popłynie wtedy przez zero robocze tylko przez PE i powinna ona zareagować odcięciem zasilania. Mam rację?
więc teraz kilka słów o pomiarach instalacji w mieszkaniu :
w mieszkaniu /warsztacie mierzymy tzw pętlę zwarcia. kiedyś to się nazywało skuteczność zerowania, a obecnie samoczynne szybkie wyłączenie zasilania. mierzymy rezystancję pętli zwarcia i sprawdzamy czy zastosowany bezpiecznik zostanie wyzwolony w czasie 0,3s (dla bezpieczników do 32A) jeśli tak to wszystko ok. jeśli nie to poprawiamy instalację...
a co z rcd? to zależy od użytego miernika nowe umożliwiają przeprowadzenie pomiaru bez wyzwolenia RCD; a w trakcie pomiarów starymi miernikami należało z bocznikować różnicówkę...
a co z RCD ? należy dokonać dodatkowych pomiarów określających prąd przy jakim dana różnicówka wyzwoli, oraz czas wyzwolenia. parametry dla RCD 0,03A to prąd zadziałania pomiędzy 15 a 30 mA czas poniżej 0,3s.
kilka słów w temacie doboru bezpieczników:
zabezpieczenia w rozdzielniach dobieramy do średnicy przewodów. Przewód 1,5mm kw może trwale przenosić prąd o natężeniu około 17A a więc zabezpieczenie nie większe niż 16A B lub C
przewód 2,5mm kw przenosi trwale około 23A więc zabezpieczenie 20A.
no tak ale my chcemy zabezpieczyć maszynę która pobiera powiedzmy 7A prądu? jeśli jest podłączona do gniazda które jest podłączone bezpośrednio do rozdzielni to w rozdzielni montujemy bezpiecznik 10A i po sprawie, a jeśli jest podłączona do jednego z kilku gniazd podłączonych do tego samego bezpiecznika w rozdzielni , w tedy w maszynie stosujemy bezpiecznik 10A a w rozdzielni taki na jaki pozwalają przewody w naszym przypadku 16A lub 20 A .
no tak ale nie chcemy lub nie możemy ingerować w maszynę .... w tedy przy gnieździe zasilającym tę maszynę montujemy bezpiecznik 10A
nam nadzieję że trochę rozjaśniłem.
dla tych co uwielbiają krytykować:
w tym poście jest sporo uproszczeń, post ma przybliżyć zagadnienia a nie jest podręcznikiem.
przed wykorzystaniem należy się skonsultować z elektrykiem praktykiem .