Frezy Dolfa a nietrzymanie wymiarów kieszeni
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Frezy Dolfa a nietrzymanie wymiarów kieszeni
Łatwiej mierzyć średnice zewnętrzne, więc może zrób w środku wyspę i też zmierz?
To są kieszenie czy otwory?
To są kieszenie czy otwory?
-
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Wszystkie gabaryty w ciasnych tolerancjach robi się na minimum 2 razy. Tzn robisz otwór np 2mm mniejszy na średnicy i mierzysz ile wychodzi. Potem ustawiasz drugie przejście tak aby finisz był na tych samych parametrach co na pierwszym przejściu i powinno wyjść w tolerancji 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Steryd, pewnie masz rację. Tak z ciekawości zrobie może jutro jeszcze ze 3 otwory tym małym chinczykiem zobaczymy czy będą rozbieżności. No i może faktycznie jeszcze coś żeby zewnetrzne wymiary zlapac.
Mierze dwoma suwmiarkami: Sylvac S_Cal Evo a druga to chinczyk którego mam juz pare lat, ale całkiem precyzyjny.
A jakiej firmy frezy byscie polecili do aluminium żeby o dokladnosc sie nie martwic?
Mierze dwoma suwmiarkami: Sylvac S_Cal Evo a druga to chinczyk którego mam juz pare lat, ale całkiem precyzyjny.
A jakiej firmy frezy byscie polecili do aluminium żeby o dokladnosc sie nie martwic?
-
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Każdym frezem zrobisz dokładnie tylko stosujesz metodę, którą wskazałem wyżejsebasbox pisze:A jakiej firmy frezy byscie polecili do aluminium żeby o dokladnosc sie nie martwic?

-
- Posty w temacie: 3
To zerknij do karty suwmiarki, na ostrzach zewnetrznych jak masz dokładność +/- 0, 05 to lux malina, sylvac może tak mieć, ale nie musi. Reasumując jeśli zmierzyłeś 54,00 to samej suwmiarki wynika, że masz średnicę otworu miedzy 53, 95, a 54,05 , a gdzie reszta składników niepewności. Dokładnie możesz robić dowolnym frezem, tylko musisz ustalić co Ci w rzeczywistości wychodzi.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Suwmiarka ma maksymalny błąd określony w datasheet na poziomie 0,03.
Czyli czeka mnie jednak troche więcej pracy przy obróbce, ktora ma dać dokładny rezultat.
Czyli czeka mnie jednak troche więcej pracy przy obróbce, ktora ma dać dokładny rezultat.
-
- Posty w temacie: 7
sebasbox pisze:Avaylah, Ty miałeś to też na frezach dolfy czy jakiejś innej firmy?
I dolfy i chińskie - efekt był ten sam. Także coś podejrzewam, że te frezy są trochę w minusie zrobione, oprócz tego, że stosunkowo wiotkie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
sebasbox pisze:A jakiej firmy frezy byscie polecili do aluminium żeby o dokladnosc sie nie martwic?
Nie widzę w tym problemu używając w trakcie obróbki kompensacji.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
W necie doczytałem , że w systemie Fusion 360 jest to parametr Compensation Type.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki