Frezowanie głowicą 50mm

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2099
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#41

Post napisał: Yarec » 26 lip 2017, 23:55

Przepraszam, chodzi mi o wybór łożysk.
We wrzecionie choć jedno powinno być skośne (zresztą poczytaj w linkach jakie dałem nie bez powodu).


Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Tagi:


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

#42

Post napisał: Mallujemy » 27 lip 2017, 07:26

Yarec pisze:Przepraszam, chodzi mi o wybór łożysk.
We wrzecionie choć jedno powinno być skośne (zresztą poczytaj w linkach jakie dałem nie bez powodu).
Dziękuje za skany. Poczytałem ale wcześniej sugerowałem się:
Steryd pisze: Jak dajesz łożysko skośne, to musisz gdzieś zamknąć węzeł. Jak dasz jedno skośne jedno promieniowe, to bedziesz miał jeszcze gorsze luzy, bo łożysko nie bedzie dociskane do biezni. Daj takie jak chciał producent, tylko porządne i nic lepszego nie wymyslisz, chyba, że przeprojektujesz łożyskowanie.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1859
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#43

Post napisał: rdarek » 27 lip 2017, 09:34

Mallujemy pisze:
Yarec pisze:Przepraszam, chodzi mi o wybór łożysk.
We wrzecionie choć jedno powinno być skośne (zresztą poczytaj w linkach jakie dałem nie bez powodu).
Dziękuje za skany. Poczytałem ale wcześniej sugerowałem się:
Steryd pisze: Jak dajesz łożysko skośne, to musisz gdzieś zamknąć węzeł. Jak dasz jedno skośne jedno promieniowe, to bedziesz miał jeszcze gorsze luzy, bo łożysko nie bedzie dociskane do biezni. Daj takie jak chciał producent, tylko porządne i nic lepszego nie wymyslisz, chyba, że przeprojektujesz łożyskowanie.
Ło kurczę zagłębiamy się w nieznane rejony :mrgreen: .
A teraz informacje z sekcji zwłok maszynek jakie posiadam jeszcze na stanie, nie bez powodu tam to zastosowano:
wrzeciono WSD 16 dedykowane tylko do wiercenia, posiada regulację luzu wzdłużnego.
Łożyska w kolejności od dołu:
Promieniowe 6205 (C3)
Oporowe 51205
Promieniowe 6005 (C3)

Wiertarko frezarka produkcji skośnookiej ZAY7025FG lub DM250FG Również posiada regulację luzu wzdłużnego w tym wypadku raczej naprężenia łożysk:
Stożkowe 30207
Stożkowe 30205

Nie wiem jak wygląda zespół łożysk wrzeciona zośki o oporowym jakoś nikt z was nie wspomina ale tak nawet na chłopski rozum
jeśli dasz tam same łożyska promieniowe bez oporowego to będzie luz wzdłużny i nic nie pomoże. Nie wiem czy w takim wypadku łożyska nie skrócą swego żywota
Logiczne kombinacje to 2x Promieniowe + Oporowe; 2x Stożkowe lub 2x Skośne - dlaczego 2x ślicznie wyjaśnił to kol. RomanJ4
Jak się zachowa Skośne z promieniowym nie wiem :???:

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2099
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#44

Post napisał: Yarec » 27 lip 2017, 10:39

Ostatnio zmieniony 27 lip 2017, 10:42 przez Yarec, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

#45

Post napisał: Mallujemy » 27 lip 2017, 10:40

Mam wrzeciono od WS15 i tam jest też tak jak w WSD 16.
Teraz się zastanawiam czy w takim razie nie zwrócić tych 2 tocznych łożysk FAG...
Problem polega na tym że nie znalazłem taniego łożyska skośnego 20x42x12 (7004)
Najtańsze jakie znalazlem kosztuje 120zł. Łożysko 25x52x15 (7205) kupie spokojnie za 20zł (ZVL)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 9768
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#46

Post napisał: RomanJ4 » 27 lip 2017, 11:25

Yarec pisze:We wrzecionie choć jedno powinno być skośne
no tak, ale jeśli tylko jedno łożysko skośne, to powinno mieć albo sprężynę wstępnie napinającą, jak słusznie zauważył kolega steryd, o czym tu
https://www.cnc.info.pl/topics63/lozysk ... t65471.htm
Obrazek Obrazek Obrazek

albo przynajmniej samą nakrętkę ze sprężystą podkładką talerzykową (lub w ostateczności bez)
http://www.skf.com/pl/products/bearings ... index.html
Obrazek
bo inaczej bieżnia skośnego nie będzie dociskana do kulek kasując luz, a przecież o to w tym typie łożyskowania chodzi.
pozdrawiam,
Roman


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1859
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#47

Post napisał: rdarek » 27 lip 2017, 11:49

Mallujemy pisze:Mam wrzeciono od WS15 i tam jest też tak jak w WSD 16.
Teraz się zastanawiam czy w takim razie nie zwrócić tych 2 tocznych łożysk FAG...
Problem polega na tym że nie znalazłem taniego łożyska skośnego 20x42x12 (7004)
Najtańsze jakie znalazlem kosztuje 120zł. Łożysko 25x52x15 (7205) kupie spokojnie za 20zł (ZVL)
To spróbuj dopasować stożkowe jak masz nakrętkę do kasowania luzu (wyczytałem, że niektóre nie posiadają) to załatwi Ci sprawę.

Awatar użytkownika

Pirat
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 496
Rejestracja: 12 lut 2017, 14:28
Lokalizacja: Lódź

#48

Post napisał: Pirat » 27 lip 2017, 12:44

Też uważam, że jeśli można dopasować parę łożysk stożkowych to najlepsze rozwiązanie dla tej maszynki, pod warunkiem, że jest nakrętka do kasowania luzu. W tokarkach typu nutool 550 właśnie są takie łożyska na wrzecionie i nikt nie narzeka no chyba, że na jakość samych łożysk.


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

#49

Post napisał: Mallujemy » 27 lip 2017, 12:58

rdarek pisze: To spróbuj dopasować stożkowe jak masz nakrętkę do kasowania luzu (wyczytałem, że niektóre nie posiadają) to załatwi Ci sprawę.
Na wrzecionie nie mam gwintu. Jest tylko miejsce na 1 seger;/


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1859
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#50

Post napisał: rdarek » 27 lip 2017, 13:28

Mallujemy pisze:Na wrzecionie nie mam gwintu. Jest tylko miejsce na 1 seger;/
To kiepsko. Możesz zastosować sposób kolegi z tematu do ktorego również zaglądasz: https://www.cnc.info.pl/topics80/frezar ... 99,850.htm strona 86 post kol egojack1 jednak to pozwoli na skasowanie luzu bez "napięcia" łożysk.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”