Frezowanie głowicą 50mm

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

#51

Post napisał: Mallujemy » 27 lip 2017, 14:18

Ehh w ogóle nie pomyślałem o łożyskach stożkowych... Wymienię te zwykłe na stożkowe( te znalazłem w normalnej cenie) i przyblokuje je drugim segerem tak jak kol egojack1 pokazał.



Tagi:

Awatar użytkownika

Pirat
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 496
Rejestracja: 12 lut 2017, 14:28
Lokalizacja: Lódź

#52

Post napisał: Pirat » 27 lip 2017, 14:50

Ten numer z drugim segerem nie wyjdzie przy łożyskach stożkowych, co gorsza nie ma jak naciąć gwintu do nakrętki kasującej luz. Pozostaje założyć łożyska kulkowe lepszej jakości.


bartoszmista
Posty w temacie: 6

#53

Post napisał: bartoszmista » 27 lip 2017, 18:52

Dla mnie temat podążył dziwną drogą od parametrów obróbki po wymianę łożysk i zalewanie korpusu betonem... A nie prościej zainwestować w odpowiednią frezarkę? Nawet coś używanego za kilka tysięcy by się lepiej sprawdziło niż to co masz. Jeśli już się nastawiasz na poważne roboty frezarskie (głowica 50) to pewnie by się opłaciło. Nie wiem czy coś da taka przeróbka. Łożyska i tak padną od takich obciążeń a i zalanie betonem nic nie da jak silnik nie da rady...


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

#54

Post napisał: Mallujemy » 27 lip 2017, 19:28

bartoszmista pisze: Dla mnie temat podążył dziwną drogą od parametrów obróbki po wymianę łożysk i zalewanie korpusu betonem... A nie prościej zainwestować w odpowiednią frezarkę? Nawet coś używanego za kilka tysięcy by się lepiej sprawdziło niż to co masz. Jeśli już się nastawiasz na poważne roboty frezarskie (głowica 50) to pewnie by się opłaciło. Nie wiem czy coś da taka przeróbka. Łożyska i tak padną od takich obciążeń a i zalanie betonem nic nie da jak silnik nie da rady...
Z tym off topem to racja...
A Zosie kupiłem specjalnie z myślą by ja rozebrać i popoprawiać co się da. Może to co powiem wyda się Wam głupie ale maszyna która by od razu działała poprawnie i nic nie musiałbym przy niej robić... byłaby po prostu nudna;p
A co do głowicy... Miał być flycutter( ta sama cena) ale jakoś tak wyszło i kupiłem ta głowice (najpierw miała być 63mm :D)
Mam nadzieje że po zalaniu Zosi betonem, zmianie łożysk i wymianie silnika na mocniejszy będzie można coś tą głowicą poskrobać.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1860
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#55

Post napisał: rdarek » 27 lip 2017, 21:01

Mallujemy pisze:Z tym off topem to racja...
off top to nie do końca racja w końcu jakość łożysk i ich wymiana ma związek z problemem w obróbce
Mallujemy pisze:....... A Zosie kupiłem specjalnie z myślą by ja rozebrać i popoprawiać co się da. Może to co powiem wyda się Wam głupie ale maszyna która by od razu działała poprawnie i nic nie musiałbym przy niej robić... byłaby po prostu nudna;p
A ja w tym celu kupuję używane maszyny większe wyzwanie i więcej zabawy przy remoncie :mrgreen:

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2099
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#56

Post napisał: Yarec » 28 lip 2017, 11:06

A Zosie zaprosiłem specjalnie z myślą by ją rozebrać i pop.. = erotoman.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 9780
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#57

Post napisał: RomanJ4 » 29 lip 2017, 01:23

rdarek pisze:A ja w tym celu kupuję używane maszyny, większe wyzwanie i więcej zabawy...
:wink:
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7018
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#58

Post napisał: WZÓR » 29 lip 2017, 16:28

Mallujemy pisze:... A Zosie kupiłem specjalnie z myślą by ja rozebrać i popoprawiać co się da. Może to co powiem wyda się Wam głupie ale maszyna która by od razu działała poprawnie i nic nie musiałbym przy niej robić... byłaby po prostu nudna;p ...
@ Mallujemy - porównaj dane techniczne swojej maszyny z Haas Mini Mill

Swego czasu robiłem na takim Haas testy głowic frezarskich o średnicy 50 mm.
Najlepsza była Iscar (modelu nie pamiętam).

Testowych parametrów teraz nie podam , ale jak pamiętam w stali ae 40mm , ap 1,5 mm.
..... , więcej się nie dało bo już skakała.

p.s.
Obawiam się , że twój beton Zośce nie pomoże. :neutral:

Mariusz.


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 110
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

#59

Post napisał: Mallujemy » 29 lip 2017, 18:42

Wiem że Zosia to amatorka ale postaram wyciągnąć się z niej jak najwięcej.
Fotki z uszczelniania korpusu:
ObrazekObrazek
Obrazek
Pomiędzy tą puszką a pinolą jest wsadzona taka gąbka jaką się kładzie pod panele.
Po zalaniu zostanie wyjęta i pinola nie będzie o nic zaczepiała.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1860
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#60

Post napisał: rdarek » 29 lip 2017, 20:43

RomanJ4 pisze: :wink:
No No wam tylko jedno w głowie :mrgreen: 15 minut przyjemności i całe życie kopania :mrgreen:
Cholera a jak tu taką poskładać u nas jeszcze części niedostępne :???:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”