Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105

Post napisał: RomanJ4 » 27 lut 2011, 17:54

adam Fx pisze:pochwale się moi m wytaczałem
pomysłowe. Zastosowanie gotowej przekładni ślimakowej też. (a'propos - ile taka teraz kosztuje?)
Jak się domyślam duża masa ogranicza trochę obroty przy wytaczaniu większych średnic. Chyba, że stosujesz kompensację w postaci przeciwwagi?
A wracając do DRO, to myślę, że każdy pomysł jest lepszy niż.. brak DRO :wink:
Nawet mechaniczne
Obrazek ObrazekObrazek

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

Awatar użytkownika

rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 27 lut 2011, 20:06

Jeśli chodzi o złodziejskie ceny, to wcale nie jestem przewrażliwiony.
Jeśli ten sam model jest oferowany za osiemdziesiąt złotych i za dwieście (dziś na Allegro takie dwie oferty widziałem), to trudno to wolnością gospodarczą nazwać.
Przepraszam, że nie na temat, ale to sprawa mimo wszystko ważna, nie wiem w jakim wieku jest kolega, ja mam 48 lat, pamietam czasy PRLu, nie mówię, że teraz jest idealnie...nawet bardzo nie idealnie. Ale sprawa cen i swobody ich kształtowania to podstawa wolności i wolnego rynku. Warunek jest taki aby w innych sferach równiez była wolnośc gospodarcza. jak kolega sobie wyobraża cene takiej suwmiarki, jakis urząd do spraw cen? To juz przerabialismy i zapewniam, w takiej sytuacji na 100% kolega nie byłby zadowolony, byłoby albo stale drogo, albo brak byłoby towaru. Polecam oprócz blogów technologicznych poczytac troche blogi gospodarcze i troche podedukować sie w tym temacie.

Pozdrawiam

Wiesiek[/quote]

[ Dodano: 2011-02-27, 20:22 ]
Adam, fajne masz projekty, ale zainwestuj w aparat, polecam olympus camedia c-725 , c-745, mimo 3mln pikseli robia swietne zdjęcia, a taki aparat mozna kupic za ok. 150 zł.. Deklaruję Ci 70 zł dotacji...Potem ponownie zrob zdjęcia.

Pozdrawiam

Wiesiek
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 53

Post napisał: tuxcnc » 27 lut 2011, 20:43

rudzik6 pisze:Ale sprawa cen i swobody ich kształtowania to podstawa wolności i wolnego rynku.
Podstawą wolności i wolnego rynku jest prawo do nazwania złodzieja złodziejem.
Ja nikogo nie chcę karać za wystawianie kosmicznych cen, to właśnie wolny rynek ma ich ukarać.
Żeby to jednak było możliwe, to musi istnieć wolność słowa i swobodny przepływ informacji.
Proszę prześledzić całą sprawę :
1. Poskarżyłem się na forum na złodziejskie ceny.
2. Dostałem link do tańszego dostawcy.
3. Zapłaciłem połowę złodziejskiej ceny, a dostawca i tak miał trzycyfrową marżę.
Zna pan lepszy mechanizm ?
Jeśli Pan lubi, to życzę Panu wolnorynkowych zakupów u wolnych sprzedawców, którzy lubią do ceny numer obuwia dodawać.
I proponuję temat zakończyć.

.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25

Post napisał: clipper7 » 27 lut 2011, 21:05

tuxcnc pisze:życzę Panu wolnorynkowych zakupów u wolnych sprzedawców, którzy lubią do ceny numer obuwia dodawać.
Cena to jest kwota, za którą towar znajdzie chętnego nabywcę. I tyle. Rolą kupującego jest znalezienie poszukiwanego towaru za taką cenę, jaką akceptuje lub nie kupić nic. Nie ma znaczenia, ile kosztuje wytworzenie danego przedmiotu, jaka jest marża sprzedawcy itp. Nie stosuje się już kalkulacji ceny jako kosztów wytworzenia + marży, zysku itp. Nie ma już spekulantów, złodziejskich sprzedawców i kułaków. I wcale za nimi nie tęsknię....
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 27 lut 2011, 21:23

Widzę, że by się przydał wątek o etyce w biznesie.

Ale tutaj jest o Zosi czyli ZX7016.

-----------------

Jak widziałem, kilku forumowiczów przykręciło suwmiarki do Zośki.
Były jakieś problemy ?
Jak z ergonomią ?
Jakieś pomysły, żeby nie wystawało za bardzo ?
Jak najlepiej zamocować w osi Z ?

.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105

Post napisał: RomanJ4 » 27 lut 2011, 21:47

tuxcnc pisze: etyce w biznesie.
Widzę, że kolega idealista. Kapitalizm, to kapitalizm. Za drogo? to nie kupuj, lub szukaj tańszego, nikt nie zmusza.
Może kolega chcieć sprzedać bułkę za milion złotych. Chcieć... nie znaczy znaleźć nabywcę. A swój dom, gdyby kolega chciał sprzedać, to drożej czy taniej? A może po urzędowych, specjalnie tańszych, aby wyzysku nie było?
pozdrawiam,
Roman

sebafm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: sebafm » 27 lut 2011, 22:23

Witam , mój pierwszy post na forum dlatego witam wszystkich serdecznie.
Do rzeczy , mógł mi ktos podać jaka jet odległość miedzy stołem a pinolą? I czy da sie jakoś ową zwiększyć .Znalazłem ten wymiar w internecie ale wolał bym sie dodatkowo upewnić .
Będe potrzebował zochę do wytoczenia (wytaczadłem ) otworu w bloku aluminium . W dość wysokim elemencie i nie wiem czy maszyna go łyknie :razz:

Tu suwmiarka 300mm klik

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 27 lut 2011, 22:43

sebafm pisze:Będe potrzebował zochę do wytoczenia (wytaczadłem ) otworu w bloku aluminium . W dość wysokim elemencie i nie wiem czy maszyna go łyknie
Maszynę można podwyższyć, ponieważ ma modułową konstrukcję.
Ktoś opisywał, że dorobił dłuższą rurę, można też dać podkładkę pod stopę rury.
Natomiast wysuwu pinoli się nie przeskoczy.
Sprawa może się też rozbić o sztywność, a raczej jej brak.
Jak wpadnie w wibracje, to wystruga tarkę.
U mnie kolumna i głowica są sztywne, ale frez można palcem popchnąć o 0.1mm.
Frezowałem miękkie drewno dobrym frezem 12 na 20mm głęboko i Zośka zaczęła warczeć ...
Z wytaczadłem mogą być lepsze jaja.

.

sebafm
Posty w temacie: 4

Post napisał: sebafm » 27 lut 2011, 23:03

Otwór ma byc roztoczony o 2mm na głębokość 30mm śr otworu to 89mm dokładność i jakość powierzchni nie ma tu znaczenia . Dotychczas robiłem to na tokarce ale ze względu na gabaryty elementu było to dość kłopotliwe .Częściowy demontaż tokarki , ustawianie elementu ...
NIestety porządna maszyna kosztuje , a zośka do prac garażowych powinna sie nadać . Poza tym juz mam dosyć frezowania na tokarce :???: W miare precyzyjnego wiercenia też coraz więcej mi doszło , jednym słowem trzeba rozszerzyć park maszynowy :razz:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 27 lut 2011, 23:20

sebafm pisze:Otwór ma byc roztoczony o 2mm na głębokość 30mm śr otworu to 89mm dokładność i jakość powierzchni nie ma tu znaczenia .
Rzecz jest do zrobienia, tylko brak posuwu mechanicznego może być problemem.
W Zośce są takie trzy wajchy zamiast koła z korbą i jeszcze na dodatek same się wykręcają, jak we wszystkich chińszczyznach.
Nie idzie równo kręcić, a przydało by się nie dość że równo, to jeszcze powoli.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”