Ja to drukowałem do góry nogami, na podporach. Nie chciałem, żeby odbiła mi się powierzchnia platformy. Pełne są tam tylko ścianki. Zeszło jakieś 10 godzin. Przedtem próbowałem krótki czas, tak ze 2 godziny to trwało, ale wtedy mi się żywica przykleiła do dna kuwety.
Tymczasem okazało się, że płytka w nowej osi nie jest kompatybilna i muszę jeden z silników zmienić na inny, chyba Nema24. Otwory mają rozstaw ok 50 mm , nie 47 (a tyle miały ponoć mieć). Ale Generalnie maszyna zmieniła się nie do poznania:
Niestety, po raz kolejny utraciłem sztywność... Ugina się nie na 0,15 ale już na 0,40 (!) mm przy 10 kg. Zastanawiam się gdzie tym razem jest słaby punkt.

Mam wrażenie, że to c beamy na podstawie się rozjeżdżają pod ciężarem (nowa oś waży 11 kg, druga też z 5, plus silnik daje jakieś 20-25kg). Spróbuję może zamontować jakieś poprzeczne wzmocnienia i zobaczę czy będzie poprawa. Dodatkowo chcę porobić duże stalowe kątowniki dla wzmocnienia (wyfrezuję je z jakiegoś grubego kątownika). Dodam, że rozstaw kolumn zwiększył się bardzo nieznacznie, bo jakieś 4cm. Serio, nie wiem dlaczego pojawił się ten problem...
Gdybym kupił dużą grubą sklejkę 600x600mm, ponawiercał i przykręcił od spodu, na całej powierzchni maszyny, to coś pomoże? Mogę też ewentualnie po prostu dokręcić dodatkowe wibroizolatory, obecnie są 4 i maszyna nie ma podparcia pośrodku osi.
Bardzo ważne pytanie - Jak kupię Nema24 2,5v 5A silnik 3Nm, bo to najlepszy jaki znalazłem pod te otwory, to sterownik i zasilacz to uciagna? Sterownik TB6600 5A a zasilacz 36v, 16,7 A. Gdybym tak delikatnie obniżył prąd sterownika dla bezpieczeństwa (np. do 4,2A), to dużo stracę z momentu i szybkości tego silnika? Dodam, że to prawie 2x razy mocniejszy silnik, niż te które posiadam. Pozostałe mają mniejszy moment przy tym samym amperażu, albo rozstaw taki sam jak Nema23. Jeszcze ewentualnie mogę poszukac jakąś słabszą Nema34...
Kto pyta, nie błądzi.