Fanuc 21i - żle wyświetla współrzędne Absolutne

Kontroler nie uwzględnia offsetów narzędzia

Dyskusje na temat systemu Faunc

mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: Fanuc 21i - żle wyświetla współrzędne Absolutne

#11

Post napisał: mag999 » 19 lis 2020, 09:57

Trzeba ustawić bity ale nie wiadomo jak. Potrzebna instrukcja


Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 393
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Fanuc 21i - żle wyświetla współrzędne Absolutne

#12

Post napisał: wojtek10916 » 19 lis 2020, 11:21

blackcerber pisze:
19 lis 2020, 09:00
wojtek10916 chyba masz racje....
Maszyna się "wykrzacza" kiedy w programie lub MDI jest wpisana komenda G54. W Alarmach wyrzuca komentarz "Inproper G-code"
Maszyna przyszła z zagranicy.... była "czysta" pamięć, bez programów itd.

Lecę do maszyny sprawdzić parametr: 9936.
Dam znać co tam jest ustawione.

Fajnie... jest jakaś nadzieja, że pójdę dalej z tym tematem ;)

Dodane 2 godziny 19 minuty 46 sekundy:
tak wygląda w PLC zapis parametru 9936
są same zera.
Czy zamienić je na "1" ?

Brakuje mi trochę jakiejs instrukcji od PLC dla Fanuca.

Obrazek
powinno byc 00000100

Dodane 45 sekundy:
Obrazek
Trzeci bit na 1
powinno byc 00000100
wojtek10916 pisze:
18 lis 2020, 08:39
wojtek10916 pisze:Wstaw zdjecie z work shift
Zdjecia dalej sie nie doczekalem ze strony gdzie baze ustawiasz


Autor tematu
blackcerber
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2020, 12:10
Lokalizacja: Trzcianka

Re: Fanuc 21i - żle wyświetla współrzędne Absolutne

#13

Post napisał: blackcerber » 23 lis 2020, 09:54

Witaj Wojtku,

W mnie tak się ustawia G54. Nie ma czegoś takiego jak Geometria/Zużycie.
Po prostu - narzędziem, które jest zmierzone- dojeżdża się na czoło detalu. Potem z klawiatury wpisujesz Z0. i przycisk "INPUT". Automatycznie przeliczają się współrzędne i teoretycznie bazę G54 masz już ustawioną.

Po zmianie parametru 9936 - jest "lepiej". Maszyna się nie wykracza jak widzi komendę G54 w programie lub w MDI.

Niestety nadal żle wyświetla współrzędne naroża ostrza. Czyli jak w programie wpiszę G0 X0. Z0. maszyna zatrzymuj się właściwie , ale wyświetla że stoi na współrzędnych które odpowiadają offsetowi (długościom) narzędzi.

Obrazek


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 393
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Fanuc 21i - żle wyświetla współrzędne Absolutne

#14

Post napisał: wojtek10916 » 23 lis 2020, 11:03

Teraz powinna być dodatkowa strona z G54-G59 tabelami

blackcerber pisze:Nie ma czegoś takiego jak Geometria/Zużycie.

parametr 9926 6 bit zmien z 0 na 1
00100000 TOOL GEOMETRY / WEAR OFFSET (po tej zmianie skasują się wszystkie narzędzia i trzeba ustawić na nowo)

Do zmiany pozycji tez jest parametr z absolute na relative


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: Fanuc 21i - żle wyświetla współrzędne Absolutne

#15

Post napisał: mag999 » 23 lis 2020, 15:03

Maszyna wygląda jak by ktoś nie dokończył konfiguracji sterownika. Masakra normalnie
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


Autor tematu
blackcerber
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2020, 12:10
Lokalizacja: Trzcianka

Re: Fanuc 21i - żle wyświetla współrzędne Absolutne

#16

Post napisał: blackcerber » 02 gru 2020, 14:54

Witam,

Niestety nie mam możliwości zmiany parametru nr 9926
Po prostu nie działa opcja - aby wprowadzić cokolwiek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”