Falownik Berges

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
andrejch2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 279
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

Falownik Berges

#1

Post napisał: andrejch2 » 03 lip 2020, 10:31

Witam,
kupiłem stary falownik Berges ACP3601-5 nie mogę nigdzie doszukać się co to za typ skalarny czy wektorowy, może ktoś kojarzy te serie? Macie jakieś opinie o firmie Berges? Istnieją jeszcze?



Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 9595
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Falownik Berges

#2

Post napisał: RomanJ4 » 03 lip 2020, 11:10

pozdrawiam,
Roman


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Falownik Berges

#3

Post napisał: Steryd » 03 lip 2020, 11:24

Berges jak najbardziej istnieje.falownik wygląda na wektorowy, ( w skalarnym nie było by opcji sterowania momentem)
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
andrejch2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 279
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

Re: Falownik Berges

#4

Post napisał: andrejch2 » 03 lip 2020, 11:30

hm, czyli wektorowy to super :) miałbym jeszcze do was później prośbę czy właściwie go podepnę, ale całość umieszczę do sprawdzenia jak tylko rozszyfruje ten falownik. :) Mam pytanie odnośnie regulatora PI co to dokładnie jest?

Dodane 1 minuta 17 sekundy:
No właśnie a co to jest to sterowanie momentem, a dokładniej:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 9595
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Falownik Berges

#5

Post napisał: RomanJ4 » 03 lip 2020, 12:04

Ano jak regulowane(np potencjometrem) obroty silnika (czyli częstotliwość falownika) spadną poniżej pewnej wartości (fabryczna 10Hz), to falownik nie będzie mógł zapewnić dostatecznego momentu by obracać silnik i przejdzie w tryb alarmowy.
Do tego momentu falownik stara się mimo zmiennych obciążeń /jak to w tokarce/ utrzymać obroty (zwiększając prąd silnika/moment, w dopuszczalnych ramach zależnych od parametrów silnika i falownika)
(tak przynajmniej zrozumiałem, ale nie znam angielskiego, może ktoś lepiej przetłumaczy)
U mnie to wygląda tak
("72" na czerwonym wyświetlaczu to obroty silnika w/g falownika, niebieskie to faktyczne obr. wrzeciona (mam przełożenie na pasku ok 1:1,55)
ws15-z-falownikiem-gwintowanie-t95591-10.html

Z zabezpieczeń EMC mam filtr na wejściu zasilania, i ekranowane kable, nic nie puszcza w sieć(co byłoby słychać np w radiu :wink: )
Obrazek
https://astechnika.pl/wp-content/upload ... sciowe.pdf
silnik-3-fazowy-do-nutoola-t12107-280.html

silnik-3-fazowy-do-nutoola-t12107-280.html
gdzie-mozna-kupic-przewody-ekranowane-n ... 11871.html
powitanie-i-prosba-o-porade-bernado-pro ... 26-10.html
frezarko-wiertarka-zx7016-zosia-t21199-750.html


Ważne!
Jak falownik był używany, to koniecznie zresetuj nastawy do fabrycznych, bo możesz mieć cyrk z ustawieniem (będą dalej działały ukryte wcześniejsze ustawienia)
I nie zapomnij o obcym(niezależnym, np wentylatorkiem doczepionym do kaptura wentylatora) chłodzeniu silnika jeśli ma pracować z małymi obrotami, bo szybko się zagrzeje.
pozdrawiam,
Roman


Autor tematu
andrejch2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 279
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

Re: Falownik Berges

#6

Post napisał: andrejch2 » 03 lip 2020, 13:09

Silnik 1,5 kw 3.7 amp 380V niestety bez tabliczki, ale zakładam, że tyle ma

Dodane 38 minuty 13 sekundy:
No więc tak włączam falownik i resetuje trzymajac przez 1 s przycisk stop:
Obrazek
Podłączam według schematów:
Zworkę przestawiam tak jak zaznaczyłem na rysunkach, obie zworki, według rysunków:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Narazie ustawiam parametry z Level1: Level 2 zostawiam domyślne po resecie jak coś nie bd działać będę się tam bawić:

Obrazek

Obrazek
Czy tryb 3 jest dobrze wybrany jeśli chce sterować przełącznikami oraz potencjometrem?
Obrazek
Min 15 HZ Max 85 HZ, rampa przyśpieszania 5s rampa zwalniania 5 s nie mam rezystora
Obrazek
Tryb 0 Dla stalego momentu V/HZ
Obrazek
Voltage Boost proponuje 15 % co sądzicie nie za dużo?
Obrazek
Poślizg 5 % nie za mało?
Obrazek
Nie wiem jak ustawić czas przekroczenia proszę o radę?
Obrazek


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Falownik Berges

#7

Post napisał: Steryd » 03 lip 2020, 14:58

większość tych danyzh powinna wynikać z tabliczki właśnie.
Najwyżej spalisz silnik.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

KamelM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 02 lip 2019, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Re: Falownik Berges

#8

Post napisał: KamelM » 03 lip 2020, 15:45

Tych parametrów, które mają V obok poziomu (1V, 2V)- nie ustawia się, są tylko do odczytu.

Czyli ustawiasz od 21 dopiero.
21- 3 (tylko zworki trzeba dobrze dac).
24- 0 (sterowanie VIN1)
31- może być 15
32- a da rade silnik więcej niż 50 Hz?
52- A czym ma kręcić? Może daj mniej najpierw i jak będzie problem z rozruchem to podwyższy się.
65- To jest kompensacja tylko. Jeśli nie przeszkadza, że obroty będą trochę niższe niż z prostego przeliczenia częstotliwości to można dać nawet 0, tym bardziej, że nie masz danej z tabliczki.
67- Może być 0. Jakby było ryzyko przegrzania, np dla pracy na niższych obrotach czy przeciążenia to możnaby ustawić, bo 0 chyba wyłącza.

Widzę, że nie ma za bardzo ustawień silnika i dla mniejszych silnków, trzeba uważać i ustawić jeszcze co najmniej: 5B-MSAT.


Autor tematu
andrejch2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 279
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

Re: Falownik Berges

#9

Post napisał: andrejch2 » 03 lip 2020, 22:02

KamelM pisze:
03 lip 2020, 15:45
Tych parametrów, które mają V obok poziomu (1V, 2V)- nie ustawia się, są tylko do odczytu.

Czyli ustawiasz od 21 dopiero.
21- 3 (tylko zworki trzeba dobrze dac).
24- 0 (sterowanie VIN1)
31- może być 15
32- a da rade silnik więcej niż 50 Hz?
52- A czym ma kręcić? Może daj mniej najpierw i jak będzie problem z rozruchem to podwyższy się.
65- To jest kompensacja tylko. Jeśli nie przeszkadza, że obroty będą trochę niższe niż z prostego przeliczenia częstotliwości to można dać nawet 0, tym bardziej, że nie masz danej z tabliczki.
67- Może być 0. Jakby było ryzyko przegrzania, np dla pracy na niższych obrotach czy przeciążenia to możnaby ustawić, bo 0 chyba wyłącza.

Widzę, że nie ma za bardzo ustawień silnika i dla mniejszych silnków, trzeba uważać i ustawić jeszcze co najmniej: 5B-MSAT.
Dzieki wielkie. Czyli zworki jesli bd ustawione tak jak zaznaczylem na rysunkach 1 2 3 to bd dobrze?


Autor tematu
andrejch2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 279
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

Re: Falownik Berges

#10

Post napisał: andrejch2 » 04 lip 2020, 06:25

Tak wyglada to dzis. Przepraszam za balagan i kable :) silnik 1.5 kw falownik 0.75 kw 3f

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”