Silnik 3-fazowy do Nutoola

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#281

Post napisał: strikexp » 13 paź 2017, 11:41

Zależy o jakim przewodzie piszesz. Ten zasilający może być dowolny, chodzi raczej o bezpieczeństwo w pobliżu obracających się elementów.
Ten od ewentualnego sterowania pasowałoby dać ekranowany, ale oplot stalowy to nie jest ekranowanie ale wzmocnienie/zbrojenie.



Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Posty: 9585
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#282

Post napisał: RomanJ4 » 13 paź 2017, 13:46

Instalacja falownika powinien być ekranowana, najlepiej tak

Obrazek
1. Bezpiecznik zasilania
2. Główny stycznik zasilania
3. Dławik sieciowy (opcja)
4. Filtr eliminacji zakłóceń (jeśli nie jest wbudowany w przemienniku)
5. Czoper zewnętrzny z rezystorem hamowania
6. Wyjściowy dławik lub filtr (opcja)
7. Silnik

ale najbardziej "sieją' zakłócenia kable falownik-silnik i (mniej)przewody sterujące,
http://www.falowniki.edu.pl/nauka,7,5,5 ... alowe.html ( http://www.falowniki.edu.pl/nauka,7,emc ... ktyka.html )

i nawet bez dodatkowych filtrów czy dławików ekranowane kable dużo tłumią, tym bardziej że praktycznie prawie wszystkie falowniki mają wbudowane filtry sieciowe które redukuja zakłócenia do sieci elektrycznej..
strikexp pisze:oplot stalowy to nie jest ekranowanie ale wzmocnienie/zbrojenie.
I tu się kolega myli, dodatkowo ten który jest na zdjęciu powinien mieć jeszcze folię aluminiową(podobnie jak antenowe), a jego oplot najlepiej połączyć z metalowym przepustem(dławnicą)
ObrazekObrazek

do puszki silnika,
Obrazek
http://www.falowniki.edu.pl/nauka,7,5,5 ... lnika.html

i z masą falownika, gdzie oplot kończy się(i styka) w dławnicy, jak to widać na rysunku, a ekran z folii idzie praktycznie do końca kabla (co widać na zdjęciach z mojej przeróbki, gdzie dławnice przykręciłem do aluminiowego kątownika i połączyłem z masą falownika)
https://www.cnc.info.pl/topics14/gdzie- ... t11871.htm
Obrazek

kątownik jest zamknięty "pokrywą" z blaszki by jeszcze bardziej zminimalizować "sianie' zakłóceń
Obrazek

dołożyłem jeszcze filtr sieciowy który miałem,
https://www.cnc.info.pl/topics56/tokark ... 611,30.htm
Obrazek
ale i bez niego byłoby nieźle.

Efekt taki, że ich praktycznie nie ma (co najlepiej sprawdzić za pomocą... zwykłego odbiornika radiowego..
Jak falownika nie "słychać" w radiu na różnych zakresach fal, to Ok. :grin: )
pozdrawiam,
Roman


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 254
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

#283

Post napisał: ABKK » 13 paź 2017, 22:05

Przewody sterownicze (do przełączników) też muszą być ekranowane?



A z innej beczki ile warty jest oryginalny silnik 230V, który przepracował łącznie maksymalnie 3-4h?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Posty: 9585
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#284

Post napisał: RomanJ4 » 13 paź 2017, 22:26

ABKK pisze:Przewody sterownicze (do przełączników) też muszą być ekranowane?
Najlepiej, zwłaszcza długie, ale nie jest to krytyczne..
https://www.kablesklep.pl/kable-sterown ... gKmxvD_BwE
ABKK pisze:ile warty jest oryginalny silnik 230V, który przepracował łącznie maksymalnie 3-4h?
Porównaj z podobnymi używanymi, na Allegro czy Olx-ie..
pozdrawiam,
Roman


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 254
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

#285

Post napisał: ABKK » 30 paź 2017, 12:29

Zrobiłem tymczasowe sterowanie, zmiana na sam plus!
Nie ma takiego szarpania przy uruchamianiu maszyny.

Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Posty: 9585
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#286

Post napisał: RomanJ4 » 30 paź 2017, 13:05

No i bardzo ładnie, a dźwignię masz skonfigurowaną na bezpośrednie przełączanie obrotów, czy nadal po zmianie położenia dźwigni (zamiast oryginalnego przełącznika L-0-P) musisz wcisnąć przycisk włączający napęd ?
(P.S. taką dźwignię, tylko 4-pozycyjną skompletowałem do aplikacji układu elektromechanicznego posuwów stołu we frezarce, który mam w planach zrobić)
pozdrawiam,
Roman


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 254
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

#287

Post napisał: ABKK » 30 paź 2017, 14:18

Mam zrobione tak, że L-0-P, czyli od razu po przełączeniu dźwigni tokarka rusza.
Czerwony włącznik to awaryjny.
Jest to na razie prototyp, bo czekam na spawarkę (Spartus) miała być dostawa pod koniec miesiąca, ale jeszcze 2 tyg czekać trzeba.
Cały panel będzie do stołu doczepiony (Lewo, prawo, awaryjny, włącznik falownika, przełącznik zasilania lampy).

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Posty: 9585
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#288

Post napisał: RomanJ4 » 30 paź 2017, 14:44

A, to fajnie. szkoda byłoby nie wykorzystać tej możliwości.
ABKK pisze:czekam na spawarkę (Spartus)
TiG, MMA, MiG/MaG, czy "kombajn" ?
pozdrawiam,
Roman


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#289

Post napisał: strikexp » 30 paź 2017, 16:19

Moim zdaniem powinien być jeszcze przełącznik blokujący gdzieś pod ręką. Coś zaczniesz mierzyć/grzebać i tokarka ruszy przez przypadek...
Dlatego przełącznik jest lepszy od dzwigni od strony BHP. U siebie mam potrójne zabezpieczenie: pokrętło obrotów, zatrzask na przycisku awaryjnym i czujnik na osłonie uchwytu. I przyznam że zatrzask jest mało funkcjonalny bo nie jest szybki. Za to osłona dobrze zabezpiecza bo powoduje pewnego rodzaju wymuszenie jej opuszczania i podnoszenia.

Awatar użytkownika

Pirat
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 492
Rejestracja: 12 lut 2017, 14:28
Lokalizacja: Lódź

#290

Post napisał: Pirat » 30 paź 2017, 17:05

No przecież jest przycisk STOP i więcej nie potrzeba.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”