Za co odpowiadają te krańcówki?kamar pisze:Umęczone sterowanie krańcówkami, lekko poprawione w stosunku do chińskiego wzorca.
Elektrodrążarka drutowa na LinuxCNC
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 368
- Kontakt:
Dwie sterują nawrotem bębna a trzecia zabezpiecza przed wyjechaniem w razie awarii.
[ Dodano: 2015-11-13, 11:07 ]

Koncepcja z falownikiem, zamiast klapiących styczników do napędu bębna, się sprawdza.
[youtube][/youtube]
[ Dodano: 2015-11-13, 11:07 ]
No nie wiem. Założyłem dziś świeży drut i powierzchnia jest całkiem do przyjęcia. Czyżby drut chodząc na innych materiałach zmieniał właściwości ?Piotrjub pisze:w alu tak się robi niestety

Koncepcja z falownikiem, zamiast klapiących styczników do napędu bębna, się sprawdza.
[youtube][/youtube]
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
No popatrz jak Cię przeceniłem!
Skoro pisałeś o usunięciu styczników to bzdurnie założyłem że przeniosłeś całą logikę sterowania nawrotu do komputera falownika i sterujesz nim impulsowo z krańcówek. Ale to faktycznie może być trudniejsze niż wtyczka w ścianę i gotowe.
Ale skoro zostawiłeś kierunkowe przekaźniki to i tak kwestia prądu pozostaje - tyle że na stykach przekaźników.
Ta pozostałość chodzi na prądzie zmiennym czy stałym? Bo tu jeszcze jeden diabełek się kryć może.
Skoro pisałeś o usunięciu styczników to bzdurnie założyłem że przeniosłeś całą logikę sterowania nawrotu do komputera falownika i sterujesz nim impulsowo z krańcówek. Ale to faktycznie może być trudniejsze niż wtyczka w ścianę i gotowe.
Ale skoro zostawiłeś kierunkowe przekaźniki to i tak kwestia prądu pozostaje - tyle że na stykach przekaźników.
Ta pozostałość chodzi na prądzie zmiennym czy stałym? Bo tu jeszcze jeden diabełek się kryć może.
Pasjonat
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 368
- Kontakt:
Jakieś takie krętacze te pytania
Nic nie usuwałem i nic nie zostawiałem. Napęd jest budowany nowy ( w razie gdybyś przeoczył) z możliwością załączenia i wyłączenia z programu, z reakcją na zbyt długie zwarcie, zerwanie czy przypadkowe wyjechanie np. korbką przy wymianie drutu. Wiec bez przekażników takie układy budują tylko poszukiwacze kłopotów. U mnie ma być prosto, łatwo i skutecznie.