Cambam kilka problemów

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2560
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#11

Post napisał: zacharius » 14 mar 2015, 22:41

od trochu już go używam i nigdy nie filozofowałem się nad tym.
tak generuje G3 u mnie też. ale jakoś nigdy jak do tej pory na ostrość kąta prostego nie narzekałem


Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Tagi:


micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 452
Rejestracja: 20 lut 2005, 12:32
Lokalizacja: Poznań

#12

Post napisał: micro » 15 mar 2015, 00:54

To przez te żeberka zwróciłem większą uwagę na te ścieżki.
Tylko dlaczego wcięcia mają kąt prosty, a narożniki są zaokrąglone.To jakieś nielogiczne... .

Sprawdziłem na wyciętych linijkach do wyważarki. Jedne narorożniki są zaokrąglone, a inne nie... .
Muszę wykonać próbne cięcie i zobaczę co z tego wyjdzie.


cube000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 199
Rejestracja: 18 gru 2010, 00:31
Lokalizacja: okolice wwa

#13

Post napisał: cube000 » 15 mar 2015, 15:20

Spróbuj zmienić G64 na G61 w swoim kodzie na kwadrat.
micro pisze: Poniżej G-kod w przypaku kwadratu

( T10 : 1.0 )
G21 G90 G61 G40
G0 Z3.0
( T10 : 1.0 )
T10 M6
( Profil1 )
G61 G17
M3 S1000
G0 X0.0 Y-0.5
G1 F300.0 Z0.0
G1 F800.0 X40.0
G3 X40.5 Y0.0 I0.0 J0.5
G1 Y37.0
G3 X40.0 Y37.5 I-0.5 J0.0
G1 X0.0
G3 X-0.5 Y37.0 I0.0 J-0.5
G1 Y0.0
G3 X0.0 Y-0.5 I0.5 J0.0
G0 Z3.0
M5
M30
Lub zmień G64 na "G64 P0.01":
( T10 : 1.0 )
G21 G90 G40
G64 P0.01
G0 Z3.0
( T10 : 1.0 )
T10 M6
( Profil1 )
G61 G17
M3 S1000
G0 X0.0 Y-0.5
G1 F300.0 Z0.0
G1 F800.0 X40.0
G3 X40.5 Y0.0 I0.0 J0.5
G1 Y37.0
G3 X40.0 Y37.5 I-0.5 J0.0
G1 X0.0
G3 X-0.5 Y37.0 I0.0 J-0.5
G1 Y0.0
G3 X0.0 Y-0.5 I0.5 J0.0
G0 Z3.0
M5
M30
G64 bez parametru powoduje że Linux stara się utrzymać maksymalną prędkość posuwu, znaczy się stara się maksymalnie ograniczyć hamowanie przy zmianie kierunku, uwzględniając jakąś-tam tolerancję zapisaną gdzieś w konfigu. Dopisanie parametru P powoduje zmianę tej tolerancji - ścieżka narzędzia będzie maksymalnie odbiegać od zaprogramowanej o wartość zapisaną w tym parametrze.


micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 452
Rejestracja: 20 lut 2005, 12:32
Lokalizacja: Poznań

#14

Post napisał: micro » 15 mar 2015, 18:27

Zrobiłem dzisiaj próbę i jest ok.
Środek freza zatacza łuk, ale jego krawędź jakby stała w miejscu (łuk to połowa średnicy freza).
Dzięki za podpowiedzi, człowiek uczy się przez całe życie :) .


pociu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 23 kwie 2021, 09:37

Re: Cambam kilka problemów

#15

Post napisał: pociu » 23 kwie 2021, 09:43

Witam
Pewnie problem już rozwiązany ale według mnie problem leży w kalibracji osi.
Proponuję sprawdzić na nowo zainstalowanym machu a dopiero potem wykonać kalibrację

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CamBam”