Budowa wypalarki plazmowej 1,5mx6m + 4oś
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 150
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
Zapomniałbym jeszcze o jedną rzecz spytać.
Jeśli dobrze pamiętam to jako czujników bazujących użyjesz indukcyjnych omrona krótkiego zasięgu ~2mm...
To teraz pytanie...
Skoro baza jest uzyskiwana od czoła czujnika to jak zamontujesz krańcówkę po tej stronie gdzie brana jest baza?
Bo najpierw musi być baza a potem krańcówka ale jeśli zdarzy sie ,że najedzie na krańcówkę to jak? Skosi bazę?
Druga sprawa ,że dziś się zastanawiałem czy jest sens w ogóle montować czujniki bazujące...
Skoro i tak prawie wszystko będzie szło pod ustawianie głowicy względem blachy za pomocą wskaźników laserowych...
Chyba ,że będziesz układał zawsze blachę na stole w 0,0 bazy
Jeśli dobrze pamiętam to jako czujników bazujących użyjesz indukcyjnych omrona krótkiego zasięgu ~2mm...
To teraz pytanie...
Skoro baza jest uzyskiwana od czoła czujnika to jak zamontujesz krańcówkę po tej stronie gdzie brana jest baza?
Bo najpierw musi być baza a potem krańcówka ale jeśli zdarzy sie ,że najedzie na krańcówkę to jak? Skosi bazę?
Druga sprawa ,że dziś się zastanawiałem czy jest sens w ogóle montować czujniki bazujące...
Skoro i tak prawie wszystko będzie szło pod ustawianie głowicy względem blachy za pomocą wskaźników laserowych...
Chyba ,że będziesz układał zawsze blachę na stole w 0,0 bazy

-
- Kontakt:
Czujnik indukcyjny jest kostką o wymiarach ok. 8x12x10. Czoło czujnika znajduje sie na powierzchni 8x12mm, więc spokojnie można go zamontować w rowku profila alu na specjalnych do tego rozpórkach trzymających. Wówczas czoło czujnika jest na równo z powierzchnią boczna profila. Do karetki wystarczy przykręcić małych gabarytów kątownik metalowy z fasolkami, aby można było regulować odległość jego jednej z powierzchni od powierzchni profila i jednocześnie obszaru pomiarowego czujnika. Jeśli karetka przesunie się dalej niż baza, to najzwyczajniej kątownik zjedzie z czoła czujnika, lub będąc jeszcze na nim, zostanie uruchomiona krańcówka limitu osi Y (wyłącznik krańcowy z dzwignią i rolką). Nie ma zatem problemu z kolizją251mz pisze:Skoro baza jest uzyskiwana od czoła czujnika to jak zamontujesz krańcówkę po tej stronie gdzie brana jest baza?

[ Dodano: 2012-11-01, 11:54 ]
Czujniki sa potrzebne w przypadku, gdy np. wyłączony zostanie prąd i zaistnieje potrzeba kontynuacji pracy z określonego miejsca na blaszce, która była już np w 70% wycięta251mz pisze:czy jest sens w ogóle montować czujniki bazujące...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Chwila bo nie nadążam trochę.kolanoreki pisze:Jeśli karetka przesunie się dalej niż baza, to najzwyczajniej kątownik zjedzie z czoła czujnika, lub będąc jeszcze na nim, zostanie uruchomiona krańcówka limitu osi Y (wyłącznik krańcowy z dzwignią i rolką)
To jak u Ciebie jest to zaadoptowane?
Powierzchnia która jest wykrywana przez czujnik jeździ prostopadle czy równolegle do czoła czujnika?
Bo jeśli równolegle to czujnik jest na drodze karerki.
Jeśli prostopadle to karetka może minąć go tak jak piszesz...
Ale przy ułożeniu prostopadłym wątpię abyś uzyskał dokładność pozwalająca na bazowanie

-
- Kontakt:
Powtarzalność zadziałania w tym samym miejscu, czujnika indukcyjnego, w konfiguracji z poniższego schematu, według speców z omrona, wynosi ok.2% odległości czoła czujnika od płaszczyzny kątownika. Zakładając, że kątownik oddalony będzie od czujnika o ok. 0,5mm, wówczas uzyskujemy powtarzalność na poziomie 0,01mm, a to do plazmy czy frezarki sądzę wystarczy251mz pisze:Ale przy ułożeniu prostopadłym wątpię abyś uzyskał dokładność pozwalająca na bazowanie

Zresztą po odpaleniu osi pobawie się czujnikiem zegarowym i sprawdzę teorię organoleptycznie

Oczywiście rys jest tylko schematyczny - mocowanie krańcówki limits będzie z karetką bezkolizyjne. Chciałem tylko na nim pokazać o co mi chodzi

- Załączniki
-
- schemat ukladu bazowania m.jpg (63.54 KiB) Przejrzano 1322 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Rozumiemkolanoreki pisze:Oczywiście rys jest tylko schematyczny - mocowanie krańcówki limits będzie z karetką bezkolizyjne. Chciałem tylko na nim pokazać o co mi chodzi
Będę Ci wdzięcznyZresztą po odpaleniu osi pobawie się czujnikiem zegarowym i sprawdzę teorię organoleptycznie

Kurcze na prawdę jestem ciekaw.kolanoreki pisze:Zakładając, że kątownik oddalony będzie od czujnika o ok. 0,5mm, wówczas uzyskujemy powtarzalność na poziomie 0,01mm, a to do plazmy czy frezarki sądzę wystarczy
Jeśli by tak było to super bo też potrzebował bym tak zainstalować.
Druga sprawa jeśli prostopadle ma taką dokładność to przy dojeździe równoległym będzie taka sama czy większa;>
Zaraz się chyba cofne i poszukam jaki model pisałeś bo też bym zakupił i potestował.
Jak znajdę...

-
- Kontakt:
Podejrzewam, że większa, gdyż wówczas spora powierzchnia wykrywana zbliża się do czoła czujnika jednocześnie, a nie nasuwa zwiekszając stopniowo swoje "światło zaćmienia" od 0 do punktu przełączenia. Tylko wówczas istnieje problem zabezpieczenia czujnika przed zderzeniem i jego masakrą w przypadku awarii251mz pisze:Druga sprawa jeśli prostopadle ma taką dokładność to przy dojeździe równoległym będzie taka sama czy większa;>

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jedyne co wymyśliłem to umieścić go w tulejce suwliwej.kolanoreki pisze:Tylko wówczas istnieje problem zabezpieczenia czujnika przed zderzeniem i jego masakrą w przypadku awarii
Przy normalnej pracy dojezdzało by sie do niego i bazowało.
Jeśli by była awaria to oś poszła by na tulejkę która popchneła by dajmy na to krańcówkę...
Oczywiście tulejka z krańcówką na spręzynie dociskającej .
[ Dodano: 2012-11-02, 10:31 ]
Albo jeszcze inaczej wymyśliłem.
Czujnik bazujący dać w bramie , na płask z konstrukcją bramy.
Bazowanie odbywało by się na tulejce sprezynowej która normalnie stoi w miejscu, a po najezdzie na nią bramy cofa się i wali w krańcówę...
Dość łatwo by było to zrealizować w oparciu o przeszlifowany od czoła wałek liniowy 16stkę i oprawę do niego:)
Jak możesz to podrzuć typ czujnika bo ni cholery nie moge znaleźć:(
-
- Kontakt:
Znalazłem w swoich zbiorach czujnik, który mi proponowano do mojego zastosowania:251mz pisze:Jak możesz to podrzuć typ czujnika bo ni cholery nie moge znaleźć:(
Czujniki indukcyjne do zamieszczenia w szczelinie do detekcji przesuwającego się elementu:
GX-H8A-P ( PNP, Normally open, zasięg do 2.5 mm , powtarzalność: 0.04 mm, czoło czujnika na górze, kabel 1m )
cena katalogowa: 31,10,- Euro/szt. + VAT,
GX-H8B-P ( PNP, Normally closed, zasięg do 2.5 mm, powtarzalność: 0.04 mm, czoło czujnika na górze, kabel 1m )
cena katalogowa: 31,10,- Euro/szt. + VAT,
Karta katalogowa:
http://www.panasonic-electric-works.com ... n_gxfh.pdf
Kolejne typy:
Przykładowy czujnik widełkowy PM-K64P z wbudowanym nadajnikiem i odbiornikiem do detekcji przesuwu:
PM-K64P ( odległość między nadajnikiem i odbiornikiem 5mm, PNP, powtarzalność: 0.01 mm ) , cena: 14,50,- Euro/szt. + VAT,
CN-14A-C1 ( konektor z kablem 1m do powyższego czujnika ), cena katalogowa: 4,74,- Euro/szt. + VAT,
http://www.panasonic-electric-works.com ... _en_pm.pdf
- Załączniki
-
- czujnik widelkowy aplikacje m.jpg (34.62 KiB) Przejrzano 1305 razy