Budowa plotera/frezarki CNC i dobór sterowania

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
derag0n
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Re: Budowa plotera/frezarki CNC i dobór sterowania

Post napisał: derag0n » 09 lut 2025, 20:00

tuxcnc pisze:
09 lut 2025, 18:52
derag0n pisze:
09 lut 2025, 18:43
Arduino uno będzie sercem tego przedsięwzięcia.
Arduino to dzisiaj kiepski pomysł, polecam Makerbase DLC32. Można wgrać FluidNC i mieć dużo większe możliwości.
Poza tym, GRBL na Arduino jest dość upierdliwe w konfiguracji. Pamiętam że miałem jakieś problemy, bo dałem krańcówkę bazującą "ze złej strony"...
W sumie mogę zacząć od tej płytki Makerbase bo i tak ją posiadam. Może tym razem zmuszę ją do poprawnego działania.
drzasiek90 pisze:
09 lut 2025, 19:02
Jeśli myślisz o enkoderze w silniku, to w kwestii koszenia bramy nic szczególnego się tutaj nie zmienia.
On służy do tego w serwokrokowym napędzie, aby silnik nie gubił kroków podczas większych przeciążeń.
Co do samego ustawienia bramy i pracy równomiernie z jednej i drugiej strony, to załatwia samo sterowanie.
Dajesz 2 silniki na oś i 2 krańcówki bazujące, każda na oś.
Równoległość ustawiasz przestawiając krańcówki lub wprowadzając ofset bazowania na jednym czy drugim napędzie.
Wtedy napęd z każdej strony bazuje się do swojej krańcówki i potem działają cały czas równomiernie.
Wszystko mu jedno, czy będzie to silnik krokowy czy serwokrokowy, działać będzie tak samo.
Oczywiście, serwokrokowce są lepsze, bo tak jak pisałem wyżej pozwalają na nieco większe chwilowe przeciążenia bez ryzyka zgubienia kroku, a przy zgubieniu kroków zgłaszają błąd, co pozwala sterownikowi zareagować i zatrzymać wszystkie silniki.
Przy zwykłym krokowcu, jeśli jeden silnik zgubi kroki w taki sposób, że się przeciąży i zatrzyma i będzie tylko buczał, to sterowanie nie będzie o tym wiedziało i drugi silnik po drugiej stronie będzie nadal ciągnął, kosząc bramę.
Jeśli napęd będzie mocniejszy niż konstrukcja bramy to w najlepszym przypadku ją pokrzywi a w najgorszym zniszczy,
No właśnie o to chodzi, że przy bazowaniu to nie jest problem zasadniczo jeśli tylko da się niezależnie podpiąć dwie osobne krańcówki by każda strona dociągała osobno. To zwykłe krokowce ogarną, ale później podczas pracy już mogą się one rozjeżdżać, wystarczy gdzieś za duża prędkość przy jakimś nawrocie i zgubione kroki po jednej stronie = mamy przekoszenie, a sterownik kontynuuje pracę dalej. Przy hybrydzie albo dociągnie sobie zwiększając prąd albo wywali błędem i zatrzyma program.

Autor tematu
derag0n

Post napisał: derag0n » 27 lut 2025, 17:57

Powoli prace idą do przodu, czekam na kolejne paczki z płaskownikami alu żeby zrobić z nich formatki do frezarki. Tymczasem robię sobie koszyk z elektroniką żeby w przyszłym miesiącu już tylko kliknąć, zapłacić i czekać aż przyjdzie.

Biorąc pod uwagę cenę i możliwości patrzę w kierunku tych dwóch hybryd na oś Y:
silnik 24HS40-5004D-E1000: 4.0Nm 5A
Driver CL57T-V41
https://www.omc-stepperonline.com/pl/ts ... 7t-s40-v41

Do moich posiadanych już silników na oś X i Z:
Nema 23 57HS76-2004-A08-D21 2.4Nm 2A
chcę dokupić dwa drivery:
DM556T
https://www.omc-stepperonline.com/pl/cy ... -34-dm556t

I jeszcze do tego wszystkiego dwa zasilacze 48V 8.3A, mniejsze amperowo są niewiele tańsze, a będzie zapas gdybym chciał zmienić w osi X na hybrydę kiedyś.
https://www.omc-stepperonline.com/pl/40 ... -le-400-48
Na razie do każdego z zasilacza myślę podłączyć po jednej hybrydzie i jednym krokowcu. Wydaje mi się że będzie to lepsze rozwiązanie niż jeden zasilacz 48V 10/12A do wszystkich, a cenowo podobnie.

Pytanie mam, jeśli te moje krokowce mają 2A na fazę, to te DM556T ustawić na 2.1A w peaku?
Producenci silników podają wartość prądu na fazę w peaku czy RMS?
Załączniki
IMG_1451.jpeg
IMG_1450.jpeg
IMG_1444.jpeg
IMG_1441.jpeg
IMG_1436.jpeg
IMG_1435.jpeg

Autor tematu
derag0n

Post napisał: derag0n » 23 mar 2025, 16:16

Frezarka się buduje dalej i jestem już na takim etapie, że biorę się za elektronikę. Kupiłem już przewody:
- do krańcówek LIYCY 3x0,25m2
- wrzeciono LIYCY 4x1m2
- silniki krokowe LIYCY 4x0,5m2
- RS232 do hybryd LIYCY 6x0,34m2

Dodatkowo zakupiłem i sprowadziłem ze stanów płytkę ster. grblHAL BoB Unkit for Teensy 4.1. - T41U5XBB wersję ethernet. Ze wszystkich rozwiązań to przypadło mi do gustu najbardziej. Do tego w Polsce zakupiłem:
- płytkę Teensy 4.1,
- zasilacz 12V 4.5A MEAN WELL HDR-60-12,
- zasilacz 5V 3A Mean Well HDR-30-5,
- 4szt. krańcówki LJ8A3-2-Z/AX M8 NPN NC 6-36VDC 2mm,
- na aliexpresie probe Z NC 4 przewodowy z dwoma stanami
Do tego zamówię ze stepperonline te hybrydy, sterowniki i zasilacze 48V jak wcześniej pisałem.

Jestem na etapie projektu szafy, wspomagam się programem EASYEDA. Zrobiłem wstępny schemat jak to będzie wyglądać, nie ma tu jeszcze wszystkiego, bo chciałem zachować czytelność tego schematu. Proszę się nie sugerować użytymi obrazkami na nim, nie mam doświadczenia w robieniu schematów, w każdym razie wszystko jest podpisane, więc chyba idzie się domyślić o co mi w nim chodzi :) Rozmieszczenie elementów na schemacie zapewne nie będzie odpowiadać faktycznemu, ale chodziło mi w miarę prostotę i czytelność..

Mam zasadnicze pytania (ponieważ wertując internet znajduję sprzeczne informacje):
1. Czy masy V- zasilaczy łączymy razem ogólnie?
1.1. Czy połączona masa zasilaczy 5V i 12V, które zasilają płytkę GRBLHAL, oraz krańcówki, wentylatory i oświetlenie jest poprawnym rozwiązaniem?
1.2. Czy tą wspólną masę łączymy również do uziemienia? Te dwa zasilacze nie mają złącza pod uziemienie, więc są separowane na pewno.
1.3. Zasilacze 48V łączę ich masy razem, posiadają zacisk na PE i podejrzewam, że może być już fabrycznie z mostkowana masa V- z PE. Jeżeli by tak nie było, łączyć to razem?
1.4. W przypadku łączenia mas do uziemienia, czy jest zagrożenie między łączeniem mas V- zasilaczy 5V, 12V, i 2x48V razem?
2. Ekrany przewodów.
2.1. Ekran od falownika do wrzeciona to wiadomo, ekranowany jest do uziemienia PE. Ale czy ekrany krańcówek powinny być połączone do masy V- zasilaczy (jeśli ich wcześniej nie połączymy z uziemieniem), czy może jednak do uziemienia PE?

Poniżej załączam schemat.
Załączniki
SCH_Schematic1_2025-03-23.pdf
(291.67 KiB) Pobrany 10 razy
SCH_Schematic1_1-P1_2025-03-23.png

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 23 mar 2025, 18:13

derag0n pisze:
23 mar 2025, 16:16
- wrzeciono LIYCY 4x1m2
Do falowników są produkowane specjalne przewody, dostępne na Allegro.
Co do twoich pytań, to są one pozbawione sensu.
To czy masy się ze sobą łączy, czy nie, zależy od konkretnego układu, czyli czasem się łączy, a czasem nie.
Tylko co do ekranowania można powiedzieć, że zawsze ekrany łączy się w jednym punkcie, w taki sposób żeby ekranem nie mógł płynąć prąd (czyli zabronione są jakiekolwiek pętle).
Złe połączenie ekranów może dawać efekt gorszy od ich braku.

Astralny Byt
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Astralny Byt » 28 kwie 2025, 16:58

Hmm .Autor dobrze wyczówa iż pewne sterowniki do silnikÓw są gorsze a inne lepsze pomimo iż pozornie są z tej samej klasy .
Autor powinien dobrze sie wczuć w te sprawy bowiem wybór sterownika do silnika krokowego bedzie miał relany wpływ na prace obrabiarki . .Szkoda że towarzystwo tutaj chroni info które sterowniki sa dobre a które sa gorsze .

Dodane 4 minuty 51 sekundy:
Na tym forum był kiedyś człowiek który dobrze sie znał na sterownikach do silników krokowych . Miał nick Marcomp coś podobnego.
On dobrze by poradził co i jak .

Dodane 5 minuty 54 sekundy:
==============
Kazde urzadzenie cnc albo sterowane ma kilka głównych członów .
1 . Sam układ mechaniczny , rodzaj prowadnic . Zasada przeniesienia napędu i tak dalej , masy ,przyspieszenia , opory .
2. Rodzaj silnika
3. Rodzaj sterownika silnika .
4 . Zasilanie mocy silnika
5 . System sterowania posuwami albo po prostu system CNC .
Na kazdym z tych etapów można popelnić cos złego i uklad nie osiagnie dyspozycji .

Dodane 46 sekundy:
Nie oisiagnie zamieżonego celu .

Dodane 7 minuty 36 sekundy:
-----------------------
Gdyby wpomniany user o nicku Marcomp albo bardzo podobnym nicku był jeszcze na tym forum .Pewnie zaproponowałby ON Optymalny silnik i sterownik .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 kwie 2025, 21:24

Astralny Byt pisze:
28 kwie 2025, 17:12
Gdyby wpomniany user o nicku Marcomp albo bardzo podobnym nicku był jeszcze na tym forum .Pewnie zaproponowałby ON Optymalny silnik i sterownik .
Ten użytkownik wiedział sporo o konstrukcjach z czasów kiedy się tu udzielał, czyli dzisiaj to już byłaby wiedza historyczna...

Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 30 kwie 2025, 17:22

tuxcnc pisze:
28 kwie 2025, 21:24
Astralny Byt pisze:
28 kwie 2025, 17:12
Ten użytkownik wiedział sporo o konstrukcjach z czasów kiedy się tu udzielał, czyli dzisiaj to już byłaby wiedza historyczna...
To Ja jestem takim samym wykopaliskiem jak Marcomp . Z wiedzą realną . Nie teoretyczną . .
Znaczy ze markomp juz tu nie jest ?

Dodane 2 minuty 45 sekundy:
Astralny Byt pisze:Ten użytkownik wiedział sporo o konstrukcjach z czasów kiedy się tu udzielał, czyli dzisiaj to już byłaby wiedza historyczna...

Czy sugerujesz że Ty wiesz wiecej niż Pan Markomp w tych kwestiaqch ?

Dodane 2 minuty 40 sekundy:
za chwile zapytam sie ciebie o jakieś tam sprawy . Tuxcnc jesteś gotowy na rozmowe ?

Dodane 3 minuty 2 sekundy:
Astralny Byt pisze:Astralny Byt pisze: ↑28 kwie 2025, 16:12

ja nie zgadzam sie z tym . Marcomp posiada wielka wiedze . O silnikach i sterownikach . Jest kool gosciem .

Dodane 4 minuty 58 sekundy:
Dodane 2 minuty 45 sekundy:
Astralny Byt pisze:Ten użytkownik wiedział sporo o konstrukcjach z czasów kiedy się tu udzielał, czyli dzisiaj to już byłaby wiedza historyczna...

==================
Ja Astralny Byt uwielbiam was ......
Dawny Kwarc .
Uwielbiam patrzeć na to co tu inni wyczyniją .....Nie zamiezam zmieniać ludzi .mam to gdzieś , jedynie patrze .

Dodane 6 minuty 59 sekundy:
=================
dla mnie jest smutno ze ludzie nie czują . jedynie liczą ale muzyki nieda sie obliczyć nawet Ai .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 kwie 2025, 18:02

Astralny Byt pisze:
30 kwie 2025, 17:39
Nie nie sugeruję tego.
Sugeruję, że to ile on wie nie ma znaczenia.
Mówimy o użytkowniku member321.html który ostatni raz pisał na forum pięć lat temu.
Tak więc wiedza, którą TUTAJ przekazywał, ma dziś wartość historyczną, bo teraz stosuje się nowe rozwiązania o zupełnie nieporównywalnych możliwościach i zupełnie innych (dużo niższych) cenach.
Czy ten użytkownik żyje to nie wiem, ale jest to prawdopodobne, bo jego firma na Allegro nadal funkcjonuje.
Tylko jakie to ma znaczenie, skoro TUTAJ go nie ma?

Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 30 kwie 2025, 19:08

tuxcnc pisze:
30 kwie 2025, 18:02
Astralny Byt pisze:
30 kwie 2025, 17:39
Nie nie sugeruję tego.
Sugeruję, że to ile on wie nie ma znaczenia.
Mówimy o użytkowniku member321.html który ostatni raz pisał na forum pięć lat temu.
Tak więc wiedza, którą TUTAJ przekazywał, ma dziś wartość historyczną, bo teraz stosuje się nowe rozwiązania o zupełnie nieporównywalnych możliwościach i zupełnie innych (dużo niższych) cenach.
Czy ten użytkownik żyje to nie wiem, ale jest to prawdopodobne, bo jego firma na Allegro nadal funkcjonuje.
Tylko jakie to ma znaczenie, skoro TUTAJ go nie ma?
No dobra /Marcompa już tu niema .Ztych starych jesteś Ty

Dodane 1 minuta 22 sekundy:
Posiadasz taką wiedze jaką miał Marcomp?

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cawboy » 30 kwie 2025, 19:15

Astralny Byt, a co byś chciał wiedzieć? Zadawaj pytania, a nie łazisz po tematach i w każdym śmiecisz.
Krak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”