Frezarka się buduje dalej i jestem już na takim etapie, że biorę się za elektronikę. Kupiłem już przewody:
- do krańcówek LIYCY 3x0,25m2
- wrzeciono LIYCY 4x1m2
- silniki krokowe LIYCY 4x0,5m2
- RS232 do hybryd LIYCY 6x0,34m2
Dodatkowo zakupiłem i sprowadziłem ze stanów płytkę ster. grblHAL BoB Unkit for Teensy 4.1. - T41U5XBB wersję ethernet. Ze wszystkich rozwiązań to przypadło mi do gustu najbardziej. Do tego w Polsce zakupiłem:
- płytkę Teensy 4.1,
- zasilacz 12V 4.5A MEAN WELL HDR-60-12,
- zasilacz 5V 3A Mean Well HDR-30-5,
- 4szt. krańcówki LJ8A3-2-Z/AX M8 NPN NC 6-36VDC 2mm,
- na aliexpresie probe Z NC 4 przewodowy z dwoma stanami
Do tego zamówię ze stepperonline te hybrydy, sterowniki i zasilacze 48V jak wcześniej pisałem.
Jestem na etapie projektu szafy, wspomagam się programem EASYEDA. Zrobiłem wstępny schemat jak to będzie wyglądać, nie ma tu jeszcze wszystkiego, bo chciałem zachować czytelność tego schematu. Proszę się nie sugerować użytymi obrazkami na nim, nie mam doświadczenia w robieniu schematów, w każdym razie wszystko jest podpisane, więc chyba idzie się domyślić o co mi w nim chodzi

Rozmieszczenie elementów na schemacie zapewne nie będzie odpowiadać faktycznemu, ale chodziło mi w miarę prostotę i czytelność..
Mam zasadnicze pytania (ponieważ wertując internet znajduję sprzeczne informacje):
1. Czy masy V- zasilaczy łączymy razem ogólnie?
1.1. Czy połączona masa zasilaczy 5V i 12V, które zasilają płytkę GRBLHAL, oraz krańcówki, wentylatory i oświetlenie jest poprawnym rozwiązaniem?
1.2. Czy tą wspólną masę łączymy również do uziemienia? Te dwa zasilacze nie mają złącza pod uziemienie, więc są separowane na pewno.
1.3. Zasilacze 48V łączę ich masy razem, posiadają zacisk na PE i podejrzewam, że może być już fabrycznie z mostkowana masa V- z PE. Jeżeli by tak nie było, łączyć to razem?
1.4. W przypadku łączenia mas do uziemienia, czy jest zagrożenie między łączeniem mas V- zasilaczy 5V, 12V, i 2x48V razem?
2. Ekrany przewodów.
2.1. Ekran od falownika do wrzeciona to wiadomo, ekranowany jest do uziemienia PE. Ale czy ekrany krańcówek powinny być połączone do masy V- zasilaczy (jeśli ich wcześniej nie połączymy z uziemieniem), czy może jednak do uziemienia PE?
Poniżej załączam schemat.