Budowa plotera/frezarki CNC i dobór sterowania

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Re: Budowa plotera/frezarki CNC i dobór sterowania

Post napisał: tuxcnc » 26 sty 2025, 19:43

derag0n pisze:
26 sty 2025, 18:52
MKS chcę sobie darować, zbyt duże ograniczenia patrząc na falownik i wrzeciono.
Tu akurat nie ma żadnego problemu.
Dokupujesz płytkę PWM->0/10V za całe 10 PLN, płytkę optoizolacji za drugie 10 PLN i podłączasz dowolny falownik.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Avalyah » 26 sty 2025, 21:21

derag0n pisze:PikoCNC, widziałem, patrzyłem. 1250-1350 zł. Ufff, sporo, ale chociaż to jest już jakaś płytka, a nie cena za samą licencję. W ostateczności, na prawdę w ostateczności jak nie znajdzie nic tańszego, ale przyzwoicie działającego.

No płacisz za płytkę, oprogramowanie jest za darmo. Jest to porządnie zrobione, u siebie mam na wszystkich maszynach i szczerze mówiąc na nic innego bym nie spojrzał.

A tak apropo to też zaczynałem od tego proxxonika :)

Autor tematu
derag0n
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Post napisał: derag0n » 27 sty 2025, 11:39

W PikoCnc nie podoba mi się tylko zamknięcie na jedno rozwiązanie. Jest dedykowany program od producenta i innym nie da się sterować. Chyba, że się mylę i można np. przez LinuxCNC to ogarnąć? W dodatku ten koszt.. :/

Patrzę jeszcze na rozwiązanie "tutejsze", czyli SSK-MB2 i moduł SpindleControl. Wymusi to na mnie dwa zasilacze 12 i 36/48V, ale koszt finalnie nie będzie aż taki straszny. Ciekawe czy faktycznie jest możliwość zamówienia opcji LAN zamiast LPT. W ostateczności trzebaby domówić Linumeric-LPT V1 za 400zł.
Wszystko obsługiwane byłoby poprzez LinuxCNC.
Takie rozwiązanie zawsze pozwalałoby na zmiany nawet na inną płytkę z portem LPT, bez wymiany dosłownie wszystkiego za grube pieniądze.

Te płytki z EBMIA dobrze pracują bez zakłóceń? Podłączenie lasera chyba sobie daruję, lepszym sposobem chyba byłoby zrobić osobną skrzynkę ze sterowaniem, nawet z tym MKSem czy Arduino na stepstickach i przewody od silników krokowych i krańcówek po prostu zrobić na złączach pinowych i ręcznie przepinać. Zabawa w przełączniki I-0-II raczej wprowadziłyby niepotrzebne zakłócenia.

Dobrze myślę Panowie, czy Idę kompletnie w złym kierunku?

Avalyah pisze:
26 sty 2025, 21:21
A tak apropo to też zaczynałem od tego proxxonika :)
Miało być małe urządzenie do mieszkania w bloku. Rzeczywistość pokazała, że obróbka ani nie jest czysta, ani cicha, ani szybka. A do tego dochodzi jeszcze jeden, chyba najważniejszy czynnik domowy - .. żona ;)
Teraz mam dwa pomieszczenia w piwnicy w domu u teściów i tam mogę robić zdecydowanie więcej.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 27 sty 2025, 14:07

Hej.
Może najpierw rób konstrukcję - a jest co robić.
Będziesz miał czas na decyzję co ze sterowaniem.
Mechanika jest tożsama do każdego sterowania - silniki , krańcówki , itp.
Zawsze możesz próbować czy to na GRBL czy na ESTLCAM.
Oczywiście to Twoja decyzja.
pzd.
Mane Tekel Fares

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: atom1477 » 27 sty 2025, 14:21

derag0n pisze:
27 sty 2025, 11:39
Podłączenie lasera chyba sobie daruję, lepszym sposobem chyba byłoby zrobić osobną skrzynkę ze sterowaniem, nawet z tym MKSem czy Arduino na stepstickach i przewody od silników krokowych i krańcówek po prostu zrobić na złączach pinowych i ręcznie przepinać. Zabawa w przełączniki I-0-II raczej wprowadziłyby niepotrzebne zakłócenia.
Nie napisałeś jaki laser. 60...80 W to już spora moc, i nie wiadomo czy chodzi Ci o półprzewodnikowy (niebieski, gdzie moc 60 W to raczej elektryczna a nie optyczna) czy o CO2 (gdzie 60 W to moc optyczna).
Akurat laser półprzewodnikowy jest podłączyć łatwo.
Ja podłączyłem do płytki drukarkowej z Klipperem. Mimo że się niby nie nadawał do tego. Ale ludzie pod 2022 roku męczyli temat, aż w końcu wymęczyli, i wystarczy dodać Fast PWM do ustawień Klippera i już działa (oczywiście mam na myśli tryb rastrowy, czyli najtrudniejszy do obsłużenia).
A dlaczego w ogóle kombinowałem zamiast zrobić zupełnie osobne ale za to dedykowane sterowanie? Właśnie po to żeby nie przepinać kabelków (ani nie flashować płyty kontrolera ruchu różnymi firmwarami zależnie od tego co aktualnie chcę używać).
Na jednym firmware mam i drukarkę i laser. Jedynie ekstruder wymieniam na laser (dorobiłem mocowanie że pasuje do karetki).
Skoro do drukarki się dało, to tym bardziej da się do klasycznych kontrolerów CNC bo one są bliższe tematu. Zarówno GBRL jak i LinuxCNC bez problemu bezpośrednio obsługują lasery. W sumie bez różnicy czy półprzewodnikowy czy CO2. Różnica tylko taka że CO2 będzie wymagał specjalnego i dużego zasilacza. I tylko z tego powodu może być potrzebne dorobienie dla niego osobnej skrzynki.
A tak poza tym to popieram to co napisał pukury. Czyli żeby dobór sterowania zostawić na koniec.

Autor tematu
derag0n

Post napisał: derag0n » 27 sty 2025, 14:56

Ależ oczywiście, że zajmuję się najpierw złożeniem tego w całość. Obecnie kończę stół pod frezarkę i będę składał to w całość, chociaż też nie tak prędko bo muszę zakupić parę formatek aluminiowych i wykonać je ręcznie. Nie mam też możliwości dosiadania do tego tematu codziennie, więc wszystko się trochę ciągnie.
Dlatego w wolnych chwilach (ale takich, w których nie mogę fizycznie być przy sprzęcie) już obmyślam kolejne kroki, czyli sterowanie. Natomiast sam zakup będzie już wtedy kiedy będzie wszystko mechanicznie gotowe.

Laser półprzewodnikowy, w CO2 raczej nie będę się pchać.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 27 sty 2025, 19:49

derag0n pisze:
27 sty 2025, 11:39
Ciekawe czy faktycznie jest możliwość zamówienia opcji LAN zamiast LPT. W ostateczności trzebaby domówić Linumeric-LPT V1 za 400zł.
Za 400 zł masz wersję V3, na ethernet.

Autor tematu
derag0n

Post napisał: derag0n » 09 lut 2025, 18:43

Powoli robota idzie do przodu, profile wszystkie nagwintowane, parę formatek alu zrobionych i powoli zaczynam składać. A w wolnej chwili dalej czytam i rozmyślam o elektronice. Na razie doszedłem do wniosków, że zostanę przy grbl, czyli na razie Arduino uno będzie sercem tego przedsięwzięcia. Jako, że mam 3 silniki krokowe, bo w pierwotnej wersji miała być jedna śruba kulowa na środku, a finalnie są i będą dwie po bokach - to brakuje i tak jednego silnika + wszystkich driverów do nich. No i doszedłem do wniosku, że zabawa z pasem połączeniowym te dwa silniki to będzie spora zabawa przez długość pasa. Moje myśli poszły w kierunku servo krokowców np:
https://www.omc-stepperonline.com/ts-se ... 7t-s40-v41

1 x 24HS40-5004D-E1000: 4.0Nm Closed loop stepper motor
1 x CL57T-V41: Nema 23/Nema 24 Closed loop stepper motor driver V4.1
1 x CABLE-PC-1: RS232 Debugging Cable
1 x CE2M: 1.7m(67") Long Encoder Extension Cable for Closed Loop Stepper Motor
1 x CM2M-20: RV-4 AWG20 1.7m(67") Long Motor Extension Cable with GX16 Aviation Plug

Cenowo nie jest zabójczo, za 385 zł z wysyłką z Niemiec mam driver, silnik i kable (chyba są ekranowane z tego co patrzę). A odeszłaby mi zabawa mechanicznego spinania silników. Sam enkoder + każda krańcówka na śrubę wystarczy do rozwiązania problemu przekaszania bramy? Chyba tak teoretycznie.

Oś X oraz Z zostałyby na tych moich krokowcach 2Nm/2A i drivery dokupie DM542T.

Dwa zasilacze 48V bym zastosował. Jeden do servo krokowców i drugi do krokowców.

Dobrze myślę z tymi servo krokowcami? Z tej firmy jest trochę taniej niż w PL, drożej niż z Ali, ale chociaż udostępniają program i jakieś aktualizacje do tych driverów. A z chinolami to jak się kupi tak się ma.
IMG_1419.jpeg
IMG_1417.jpeg

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 09 lut 2025, 18:52

derag0n pisze:
09 lut 2025, 18:43
Arduino uno będzie sercem tego przedsięwzięcia.
Arduino to dzisiaj kiepski pomysł, polecam Makerbase DLC32. Można wgrać FluidNC i mieć dużo większe możliwości.
Poza tym, GRBL na Arduino jest dość upierdliwe w konfiguracji. Pamiętam że miałem jakieś problemy, bo dałem krańcówkę bazującą "ze złej strony"...

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 09 lut 2025, 19:02

derag0n pisze:
09 lut 2025, 18:43
Sam enkoder + każda krańcówka na śrubę wystarczy do rozwiązania problemu przekaszania bramy? Chyba tak teoretycznie.
Jeśli myślisz o enkoderze w silniku, to w kwestii koszenia bramy nic szczególnego się tutaj nie zmienia.
On służy do tego w serwokrokowym napędzie, aby silnik nie gubił kroków podczas większych przeciążeń.
Co do samego ustawienia bramy i pracy równomiernie z jednej i drugiej strony, to załatwia samo sterowanie.
Dajesz 2 silniki na oś i 2 krańcówki bazujące, każda na oś.
Równoległość ustawiasz przestawiając krańcówki lub wprowadzając ofset bazowania na jednym czy drugim napędzie.
Wtedy napęd z każdej strony bazuje się do swojej krańcówki i potem działają cały czas równomiernie.
Wszystko mu jedno, czy będzie to silnik krokowy czy serwokrokowy, działać będzie tak samo.
Oczywiście, serwokrokowce są lepsze, bo tak jak pisałem wyżej pozwalają na nieco większe chwilowe przeciążenia bez ryzyka zgubienia kroku, a przy zgubieniu kroków zgłaszają błąd, co pozwala sterownikowi zareagować i zatrzymać wszystkie silniki.
Przy zwykłym krokowcu, jeśli jeden silnik zgubi kroki w taki sposób, że się przeciąży i zatrzyma i będzie tylko buczał, to sterowanie nie będzie o tym wiedziało i drugi silnik po drugiej stronie będzie nadal ciągnął, kosząc bramę.
Jeśli napęd będzie mocniejszy niż konstrukcja bramy to w najlepszym przypadku ją pokrzywi a w najgorszym zniszczy,

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”