Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
czyzyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 01 sie 2020, 19:15

Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#1

Post napisał: czyzyk » 01 sie 2020, 19:59

Witam, zakupiłem chińską tokarkę i zauważyłem że brakuje mi skoków gwintów 1.75 i 3.5 i czy jest możliwość dorobienia zębatek na gitarze żeby osiągnąć te gwinty?
Obrazek

Wiem że są programy do obliczania gitary, ale tu jest jeszcze skrzynia i trochę się gubię :D

Chińska DTRka to jak by jej nie było. :?



Awatar użytkownika

Pirat
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 487
Rejestracja: 12 lut 2017, 14:28
Lokalizacja: Lódź

Re: Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#2

Post napisał: Pirat » 02 sie 2020, 01:27

Musisz dorobić koło zębate 35z i spiąć z kołem 40z. Skrzynka posuwów jeśli dobrze pamiętam 2S AC dla skoku 1,75. Ta tokarka to dobry sprzęt, ale brak możliwości toczenia gwintu 1,75 nie powinna mieć miejsca.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5197
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#3

Post napisał: adam Fx » 02 sie 2020, 11:24

hmmm dziwne ja mam takie gwinty ale widzę że Twoja tabelka jest inna - który konkretnie masz model? to Świerza dostawa czy masz już kilka lat?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
czyzyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 01 sie 2020, 19:15

Re: Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#4

Post napisał: czyzyk » 02 sie 2020, 12:22

świeża dostawa, dopiero przyszła.
Model to CQ6236GX1000

Dodane 6 minuty 57 sekundy:
Pirat pisze:
02 sie 2020, 01:27
Musisz dorobić koło zębate 35z i spiąć z kołem 40z. Skrzynka posuwów jeśli dobrze pamiętam 2S AC dla skoku 1,75. Ta tokarka to dobry sprzęt, ale brak możliwości toczenia gwintu 1,75 nie powinna mieć miejsca.
Zrobiłem sobie tabelke w excelu i też mi tak wychodzi, a na przełożeniu 2S BD powinienem mieć wtedy gwint 3,5.

A jeśli chodzi o dorobienie zębatek, to czy jest możliwość zakupu takiej zębatki bo jestem świeży w tych tematach?

Awatar użytkownika

Pirat
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 487
Rejestracja: 12 lut 2017, 14:28
Lokalizacja: Lódź

Re: Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#5

Post napisał: Pirat » 02 sie 2020, 13:20

Musisz dać gdzieś dorobić ten tryb, moduł 1,25.
czyzyk pisze:Chińska DTRka to jak by jej nie było.
Znalazłem w sieci bardzo obszerne DTR do tokarki 1440 w wersji na rynek USA, jak chcą to potrafią.
Grizzly g0709_m.pdf
(7.25 MiB) Pobrany 46 razy


Autor tematu
czyzyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 01 sie 2020, 19:15

Re: Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#6

Post napisał: czyzyk » 02 sie 2020, 13:36

Pirat pisze:
02 sie 2020, 13:20
Musisz dać gdzieś dorobić ten tryb, moduł 1,25.
Dzięki wielkie, będę szukał kogoś w okolicy ewentualnie internet.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5197
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#7

Post napisał: adam Fx » 02 sie 2020, 15:30

czyzyk pisze:Model to CQ6236GX1000
aaaa to ja mam MTP 360x1000 CZ1440G/1
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
czyzyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 01 sie 2020, 19:15

Re: Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#8

Post napisał: czyzyk » 03 sie 2020, 20:14

Nie wiem czy dobrze to policzyłem, dopiero za kilka dni będę miał zębatkę i sprawdzę.

Zrobiłem jeszcze tabelkę na zębatkę 42z i nawet ładniej wygląda jak ta z 35z to chyba dorobię jeszcze tą na 42z :D

Obrazek


Adam Domański
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 379
Rejestracja: 04 lut 2008, 20:26
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#9

Post napisał: Adam Domański » 03 sie 2020, 20:24

Witam
Jak była by jeszcze potrzeba to mogę dorobić.


Autor tematu
czyzyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 01 sie 2020, 19:15

Re: Brak gwintów w tokarce MTP 360x1000

#10

Post napisał: czyzyk » 03 sie 2020, 20:44

już zleciłem dla miejscowego, ale dzięki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”