BŁĘDY w Piko

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Pablonator
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 30 cze 2019, 21:18

Re: BŁĘDY w Piko

#251

Post napisał: Pablonator » 02 lip 2019, 20:38

Więc tak, sprawdziłem osie ręcznie:
X - przy użyciu średniej siły mogłem przesuwać wózek,
Y - oś kompletnie zblokowana, nie dało się jej przesunąć, mimo że po dociągnięciu jakiś czas temu było ok,
Z - przy użyciu średniej siły mogłem obniżyć wózek, ale nie dałem rady go podnieść.

Ze wszystkich powyższych elementów tylko jeden był przeze mnie poprawiany (śruba w osi Y). Także zluzowałem ją o dosłownie 1/10 obrotu żeby chodziła porównywalnie do osi X.
Dziś za dużo nie frezowałem, ale przez 40 minut obróbki nie zauważyłem żadnych negatywnych zdarzeń, a kod był jeszcze bardziej szczegółowy niż ostatnio (wiersze przelatywały w ułamkach sekundy).
Będę obserwował i dam znać czy to rozwiązało problem (za parę tygodni), czy nie (od razu jak wystąpi ponownie).

@RobWan,
Jakoś ciągle nie chcę zmieniać wersji, skoro obecna cały czas działała, ale jeśli problem pojawi się ponownie, będę musiał się ku niej skłonić.



Tagi:


Pablonator
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 30 cze 2019, 21:18

Re: BŁĘDY w Piko

#252

Post napisał: Pablonator » 21 lip 2019, 18:36

Odnośnie mojego postu powyżej:
Od ostatniego czasu problem zgubionej pozycji nie wystąpił ponownie. Co zostało zrobione:
-dodane chłodzenie szafy sterującej
-wyluzowanie śruby w osi Y

Natomiast to że problem nie wystąpił, nie oznacza że został zażegnany. Mianowicie, znajomy na bardzo podobnej maszynce (z uwzględnionymi punktami powyżej) w ostatnim czasie również miał ten sam problem. Także o co biega i co powoduje nagłe zgubienie pozycji, ciężko powiedzieć.
Na chwilę obecną zastanawiamy się czy przypadkiem sprzęgło na śrubie kulowej nie jest za słabe i w momencie, gdy jakiś wiórek niefortunnie znajdzie się w obrębie nakrętki to chwyci sprzęgło. W takim wypadku silnik prawidłowo policzy kroki i spowoduje to utratę pozycji.

Czas pokaże. Jeśli uda mi się znaleźć przyczynę i rozwiązanie, dam znać.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 70
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: BŁĘDY w Piko

#253

Post napisał: RobWan » 21 lip 2019, 18:49

Pablonator pisze:Jeśli uda mi się znaleźć przyczynę

Proponowałem wcześniej zmianę na 441. Ale w tej wersji jest też jakiś błąd, tak więc na razie nie próbuj. Możliwe, że na gubienie kroków nie wpływa, ale słychać (w szczególnych przypadkach) szarpanie pomiędzy G3/4.
Nowa wersja (jeszcze nie opublikowana) już ma tą przypadłość usuniętą.

Robert


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 70
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: BŁĘDY w Piko

#254

Post napisał: RobWan » 21 lip 2019, 22:26

RobWan pisze:G3/4.

G2/3


Wojtek61
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2016, 18:22
Lokalizacja: Warszawa

Re: BŁĘDY w Piko

#255

Post napisał: Wojtek61 » 24 paź 2019, 11:29

Rampa.
Chodzi o rampę "Linia 0st prosto" - offset.

Obrazek

Jak widać na obrazku, wejście jest prawidłowe.

Wyjście natomiast wygląda tak, że frez nie wychodzi z ostatniej prostej prosto, tylko:
- ładnie skręca
- frezuje już wcześniej frezowaną powierzchnię
- ...i wychodzi pionowo - czyli tak - jak akurat sobie tego nie życzymy wybierając taki rodzaj rampy.

Linia zielona to rzeczywiste wyjście - strzałki czerwone to prawidłowe wejście i wyjście.

Długość tego ostatniego odcinka (po ostatnim zakręcie) jest taka, jak ustawiona długość rampy czyli wyjście jest, ale pod kątem 90st, a nie 0st jak powinno być.

Obrazek

Jak widać powyżej - w opcji "Profil" jest prawidłowo.
Wojtek


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 70
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: BŁĘDY w Piko

#256

Post napisał: RobWan » 24 paź 2019, 19:49

Pewnie masz źle zaznaczone miejsce wejścia. Zrób w narożniku (tak jak jest domyślnie przy tworzeniu prostokąta).
Możesz dla testów zmienić w swoim programie kierunek obróbki na współbieżny i rampa się zmieni tak jak chcesz.

Robert


Wojtek61
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2016, 18:22
Lokalizacja: Warszawa

Re: BŁĘDY w Piko

#257

Post napisał: Wojtek61 » 24 paź 2019, 19:59

Niewierny Tomasz 8)
To minuta - sprawdź.
w.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 70
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: BŁĘDY w Piko

#258

Post napisał: RobWan » 24 paź 2019, 20:07

Zanim napisałem to sprawdziłem. A Ty?
Jeżeli się mylę to załącz cam-a.


Robert
Załączniki
Punk wejścia.cam
(2.39 KiB) Pobrany 48 razy


Wojtek61
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2016, 18:22
Lokalizacja: Warszawa

Re: BŁĘDY w Piko

#259

Post napisał: Wojtek61 » 24 paź 2019, 22:40

Staram się uzyskać taki sam efekt w offsecie jak w profilu - na drugim zdjęciu.
Twój cam tego nie pokazuje.
w.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 70
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: BŁĘDY w Piko

#260

Post napisał: RobWan » 24 paź 2019, 23:29

Udostępnij cam-a, bo teraz to gdybanie.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”