5.3.0 sonda pomiarowa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 135
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#11

Post napisał: mareks68 » 12 mar 2021, 11:57

Daniu pisze:
12 mar 2021, 11:51
W sumie to nie wiem dokładnie jak jest, bo tego nie testowałem, ale wg mnie jest wystarczająco. Chcąc ustawiać xyz z automatu maszyna musiałaby wiedzieć w którym miejscu zrobić pomiar z. A jak element nie jest równy, tzn ma jakieś wybrania to i tak ręcznie musiałbyś ja nakierować.
to nie problem aby ręcznie ustawić miejsce pomiaru Z, chodzi mi tylko o to, aby w tym samym oknie była możliwość zapisu we wszystkich osiach aby nie przełączać się po programie


każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 10
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#12

Post napisał: Bogu 40 » 12 mar 2021, 13:25

Myślę że to i tak duży krok do przodu że mamy pomiary w jednym panelu w tej wersji na pewno Pan Andrzej coś dorobi . :mrgreen:

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 595
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#13

Post napisał: cosimo » 12 mar 2021, 16:48

Pomiar w osi "Z" jest w zakładce "inne.." Natomiast pomysł (o ile dobrze rozumiem) aby za jednym cyklem robić
pomiar w XYZ jest moim zdaniem nietrafiony.

Obrazek


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 135
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#14

Post napisał: mareks68 » 12 mar 2021, 22:39

cosimo pisze:
12 mar 2021, 16:48
Pomiar w osi "Z" jest w zakładce "inne.." Natomiast pomysł (o ile dobrze rozumiem) aby za jednym cyklem robić
pomiar w XYZ jest moim zdaniem nietrafiony.

Obrazek
prawdę mówiąc przeglądałem tylko pdf'a ze strony, nie odpalałem programu więc zwracam honor !! ( muszę odpalić program i posprawdzać ) :D , a co do pomysłu, to nie chodziło mi o automatyczny cykl pomiaru XYZ, tylko aby opcje pomiaru były np. obok siebie w jednej zakładce ( bez przechodzenia w "inne" w tym przypadku ), ale generalnie bardzo duży plus dla programu !!
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 135
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#15

Post napisał: mareks68 » 13 mar 2021, 13:02

Witam ponownie, zainstalowałem program, podłączyłem sterownik i są pomiary, ale.... chyba coś nakręciłem wcześniej w PLC i mam problem, dla sprawdzenia podłączyłem zwykłą krańcówkę NO pod home Z ( że niby czujnik wysokości materiału ) i niestety nie działa ( kontrolka nie zapala się ), na pozostałych osiach kontrolki działają, ale po naciśnięciu krańcówki udającej sondę pomiar się nie zatrzymuje ani w X ani w Y. Chyba że sondę trzeba podłączyć jakoś inaczej !! Kontroler v 2.1.
Ma ktoś jakiś pomysł ?? a może ma ktoś do udostępnienia plik z odpowiednimi ustawieniami PLC ??!!
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 595
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#16

Post napisał: cosimo » 13 mar 2021, 14:47

Zajrzyj do kontrolek PLC - wejście gdzie masz podłączone "HOME Z" zaświeca się gdy załączasz sondę ?


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 135
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#17

Post napisał: mareks68 » 13 mar 2021, 15:32

zaglądam za każdym innym ustawieniem do kontrolek, X i Y działają ( zapalają się przy zamknięciu styków ) a Z w żadnej konfiguracji nie działa, ustawiłem w PLC joga i też działa bez problemów, problem jest tylko z HOME Z !! , ale zauważyłem że jak włączę pomiar sondy np. w X i w chwili kiedy faktycznie mierzy to po załączeniu HOME X pomiar nie staje tylko jedzie dalej, tak samo jest w Y.

Dodane 7 minuty 21 sekundy:
aaa, wgrałem firmware AB 5.0.1 i też nic nie pomogło...niestety..
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 595
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#18

Post napisał: cosimo » 13 mar 2021, 16:25

Używasz w ogóle HOME_Z w maszynie ? Świeci ta lampka czy nie ?
Tak wygląda oryginalna sekwencja dla wejść HOME - dwie ostatnie linijki są tu kluczowe.

Kod: Zaznacz cały

//==============================================================================
// Wejścia HOME
//==============================================================================
#NAME_I 11 = HOME_X
#NAME_I 10 = HOME_Y
#NAME_I 9  = HOME_Z

<< IN HOME_X
>> HOME_0

<< IN HOME_Y
>> HOME_1

<< IN HOME_Z
>> HOME_2

<< IN HOME_Z  // <- dwie kluczowe linijki
>> PROBE        //  <-...
 
ale zauważyłem że jak włączę pomiar sondy np. w X i w chwili kiedy faktycznie mierzy to po załączeniu HOME X pomiar nie staje tylko jedzie dalej, tak samo jest w Y.
Sonda ma sterować bitem PROBE, stan HOME X czy Y nie ma znaczenia.


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 135
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#19

Post napisał: mareks68 » 13 mar 2021, 16:47

//==============================================================================
// Wejścia HOME
//==============================================================================
#NAME_I 11 = HOME_X
#NAME_I 10 = HOME_Y
#NAME_I 9 = HOME_Z

<< IN HOME_X
>> HOME_0

<< IN HOME_Y
>> HOME_1

<< IN HOME_Z
>> HOME_2

<< IN HOME_Z
>> PROBE


//====================
tak to wygląda u mnie, na maszynie nie używam HOME Z

Dodane 8 minuty 48 sekundy:
cosimo pisze:Sonda ma sterować bitem PROBE, stan HOME X czy Y nie ma znaczenia.

może musze inaczej podłączyć sondę, z sondy mam tylko dwa przewody ze styku NO
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 135
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#20

Post napisał: mareks68 » 13 mar 2021, 22:29

cosimo pisze:Sonda ma sterować bitem PROBE, stan HOME X czy Y nie ma znaczenia

ok, ale wg. tego co widzę probe jest przypisane do osi Z...., więc skąd pomiar w XY...
sonda w połowie gotowa, mam nadzieję że w przyszłym tygodniu uda się sprawdzić jak działa !! chyba że ktoś z kolegów już testował na swojej sondzie ??
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”