5.3.0 sonda pomiarowa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

5.3.0 sonda pomiarowa

#1

Post napisał: Bogu 40 » 09 mar 2021, 11:45

Witam jakiej używacie sondy pomiarowej pasujące do Piko gdzie kupić ?


pozdrawiam




bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#2

Post napisał: bartekn86 » 10 mar 2021, 17:57

dołączam się do pytania,


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 514
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#3

Post napisał: Daniu » 10 mar 2021, 18:47

W sumie jeszcze nie używam, ale ta powinna być Ok. Kolega tez na forum ja wystawia.

https://m.olx.pl/oferta/wodoszczelna-so ... AdMRY.html


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 136
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#4

Post napisał: mareks68 » 11 mar 2021, 23:42

popatrzyłem, poczytałem, i oczywiście opcja pomiaru sondą w programie jest OK, duży progres, tylko zastanawiam się nad pomiarem zera materiału w Z, jeśli jest X i Y to dlaczego nie ma Z ?? to już był by komplet, chyba że coś źle kombinuję, ale na co dzień używam sondy dotykowej 3D i pomiar we wszystkich osiach jak dla mnie jest kompletem...
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5463
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#5

Post napisał: adam Fx » 12 mar 2021, 03:52

mareks68 pisze:jeśli jest X i Y to dlaczego nie ma Z ??
ale ta sonda mierzy w Z
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 514
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#6

Post napisał: Daniu » 12 mar 2021, 08:52

A pomiar materiału w programie był już wcześniej...


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 136
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#7

Post napisał: mareks68 » 12 mar 2021, 09:58

adam Fx pisze:
12 mar 2021, 03:52
mareks68 pisze:jeśli jest X i Y to dlaczego nie ma Z ??
ale ta sonda mierzy w Z
OK , sonda mierzy, ale w programie nie ma opcji zapisu pomiaru Z, tylko pozycja XY

Dodane 1 minuta 2 sekundy:
Daniu pisze:
12 mar 2021, 08:52
A pomiar materiału w programie był już wcześniej...
był, ale nie tak rozbudowany jak teraz, teraz jest to bardzo intuicyjne
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 514
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#8

Post napisał: Daniu » 12 mar 2021, 10:29

Chodzi Ci o to ze z automatu nie zmierzy w x,y i później w z. Tylko zrobi pomiar w x,y a ręcznie trzeba kliknąć w pomiar wysokości materiału?


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 136
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#9

Post napisał: mareks68 » 12 mar 2021, 10:34

Daniu pisze:
12 mar 2021, 10:29
Chodzi Ci o to ze z automatu nie zmierzy w x,y i później w z. Tylko zrobi pomiar w x,y a ręcznie trzeba kliknąć w pomiar wysokości materiału?
dokładnie tak, zobacz jak ułatwiło by to pracę, wszystkie pomiary w jednym oknie i miejscu, myślę że rozbudowanie tego modułu o pomiar w Z nie stanowi większego problemu, a na pewno będzie bardzo na plus dla softu !!
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 514
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#10

Post napisał: Daniu » 12 mar 2021, 11:51

W sumie to nie wiem dokładnie jak jest, bo tego nie testowałem, ale wg mnie jest wystarczająco. Chcąc ustawiać xyz z automatu maszyna musiałaby wiedzieć w którym miejscu zrobić pomiar z. A jak element nie jest równy, tzn ma jakieś wybrania to i tak ręcznie musiałbyś ja nakierować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”