|
ous-1 na 220V ? |
| Autor |
Wiadomość |
rynio_di
Specjalista poziom 1 cojo

Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 207 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2007-06-29, 18:50
|
|
|
| Moja rada zmień silnik .Wszystkie silniki 3 fazowe jakie widziałem zasilane z 230V posiadały dużą baterię kondensatorów nigdy nie sprawdzałem jakiej pojemności. Ale ani 16 ani 74uF nie ułatwi rozruchu a tak jak pisze kol.kura silnik straci 30% mocy . Napisz na pw, mam silniki 22V coś zaradzimy . |
|
|
|
 |
azaz
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2007-06-29, 19:08
|
|
|
ten silnik u mnie stracil cala moc a nie 30%
wiec moze cos zle podlaczylem ?
z silnika wychdza 3 kable: niebieski zielony i czarny + do kazde z nich jeden ciemnozielony i jeszcze osobno 3 ciemnozielone polaczone ze soba
ja dalem czarny i brazowy do jednej nogi kondensatora do drugiej jeden kabel z gniazda a drugi do zielonego (nie ciemnozielonego)
troszke zagmatwalem ale moze jakis wprawny elektryk wychwyci blad.
dodam jeszcze ze znalazlem w domu inny silnik nie wiem od czego ale ma on zly kierunek obrotow... moze to sie da jakos zmienic ?
cos nie mam dzisiaj szczescia :/
co do nowego silnika lub falownika to raczej ciezko bedzie nie liczylem sie z innymi kosztami |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2007-06-29, 19:27
|
|
|
a moze pochwal sie fotkami nowego nabytku ja na twoim miejscu kupiłbym jakis na napięcie stałem, dolozył jakis enkoder i miał regulacje obrotów w całym zakresie z maxymalnym momentem ...
ps, na allegro mozna kupic IGBT do sterowania duuuzych silników, nawet takich po kilka set amper, a kosztuja kilka % ich sklepowej wartości (wiem bo sam je sprzedaje.. ) |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

Pomógł: 85 razy Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 2576 Skąd: zapytaj

|
Wysłany: 2007-06-29, 19:27
|
|
|
| azaz napisał/a: | dodam jeszcze ze znalazlem w domu inny silnik nie wiem od czego ale ma on zly kierunek obrotow... moze to sie da jakos zmienic ? |
obroty zawsze można zmienić tylko musimy wiedzieć więcej szczegółów zapodaj fotę tego silnika a także jego kostkę gdzie są kable |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... to nacisnij POMÓGŁ :] |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 73 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1627 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2007-06-29, 19:31
|
|
|
witam !! znalazłem na elektrodzie o tym co Cię interesuje . może się jakoś doda zał . generalnie oprócz straty mocy dochodzi zmniejszenie ( znaczne ) momentu rozruchowego - ale warto próbować ! . pozdrawiam !!
3-Fase.gif
|
 |
| Plik ściągnięto 666 raz(y) 3,24 KB |
3F_1f.gif
|
 |
| Plik ściągnięto 666 raz(y) 6,23 KB |
|
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-06-29, 19:43
|
|
|
zaglądnij na stronę jest opisane co i jak dobrać http://pp.elektroda.net/index.php?menu=1
3f-1f-.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 23 raz(y) 26,55 KB |
|
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
|
|
|
 |
mrozanski
Specjalista poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 191 Skąd: kalisz
|
Wysłany: 2007-06-29, 20:43
|
|
|
| daj jakies fotki tej tokarki |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-06-29, 20:58
|
|
|
| Cytat: | | daj jakies fotki tej tokarki |
fotek na forum jest sporo ale chętnie zobaczymy kolejne tej popularnej tokareczki |
|
|
|
 |
azaz
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2007-06-29, 21:15
|
|
|
silnik udalo sie odpalic i jakos smiga!
tyle ze wrzeciono jakos ciezko chodzi :/
nie wiem czy to normalne ale po jakis 5-10 minutach pracy silnik jest goracy a wrzeciono cieple.
Po odlaczeniu pradu wzeciono natychmiast staje a jak krece nim reka to tez jakos ciezko chodzi
czy to jest normalne ?
co do zdjec to niestety chwilowo nie mam aparatu ale pare jest tu
http://www.allegro.pl/ite...arka_ous_1.html |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

Pomógł: 45 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 617 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2007-06-29, 22:16
|
|
|
| azaz napisał/a: | | jakos smiga! |
z którego schematu podłączeń kolega korzystał? |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
|
|